Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα αποζημιωθούν οι γεωργοί; Επηρεάζονται οι τιμές στα προϊόντα

Επιμέλεια Γιώργος Καυκαλιάς -
19.02.2019 - 13:07

Θα αποζημιωθούν οι γεωργοί; Επηρεάζονται οι τιμές στα προϊόντα

Thumbnail
Αποζημιώσεις γεωργών, τιμές προϊόντων και νέο σύστημα γεωργικής ασφάλισης είναι αλληλένδετες έννοιες

Για τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές των καλλιεργειών λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και τη μεταρρύθμιση στο σύστημα γεωργικής ασφάλισης μίλησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής στο κρατικό ραδιόφωνο.

Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις στην περιοχή Κοκκινοχωρίων;

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός το Υπουργείο είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο οι πληγέντες γεωργοί να λάβουν μια προκαταβολή για τις ζημιές που έχουν υποστεί, ωστόσο το τελικό ποσό που θα πάρουν θα παραμείνει το ίδιο.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και καλλιέργειες που με αρκετή φροντίδα, μπορούν να αποδώσουν μέρος της παραγωγής που θα απέδιδαν κανονικά. 

Το ζητούμενο και το αίτημα των αγροτών της περιοχής ήταν να υπάρξει μια άμεση ενίσχυση, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι καλλιέργειες χρειάζονται όντως αρκετή φροντίδα για να ολοκληρωθούν. 

Να έχουν μια τονωτική ένεση το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις φυτείες τους. 

Το αίτημά τους αντιμετωπίζεται θετικά. Τα λεφτά δεν θα διαφοροποιηθούν όμως, θα είναι τα ίδια. 

Αν δηλαδή δώσει κάποιος προκαταβολή 20% και στο τέλος όταν ολοκηρωθεί η ζημιά και υπολογιστεί επακριβώς το ποσό που έπρεπε να πάρει ως αποζημίωση, θα του δοθεί το υπόλοιπο. 

Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να εξετάσουμε, τόνισε ο Υπουργός. 

Συνάντηση για τη μεθοδολογία 

Σήμερα θα γίνει μια συνάντηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο κατά την οποία θα εξεταστεί η μεθοδολογία και νομικά έγκυροι τρόποι για να προβεί σε μια τέτοια κίνηση αποζημίωσης το Υπουργείο.

Θα πρέπει να μελετήσουν τις ζημιές και σε άλλες περιοχές της Κύπρου έτσι ώστε να υπάρξει ένας δίκαιος τρόπος διαχείρισης του ζητήματος αυτού, ο οποίος επίσης να μην εκφεύγει της νομιμότητας.

Είναι αρκετή η αποζημίωση για ξανασταθεί στα πόδια του ένας γεωργός;

Στόχος με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει ο Υπουργός, θα είναι να καταστεί εφικτό να συνεχίσουν οι γεωργοί την παραγωγή τους. 

Δεν θα υπολογίσουν, είπε, μόνο τη ζημιά από την απώλεια της παραγωγής αλλά και την επιπρόσθετη φροντίδα που θα χρειαστεί να καταβάλει κάποιος ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η «πληγωμένη» καλλιέργειά του. 

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να κινηθεί η διαδικασία, μιας και ο Υπουργός τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί τις υπόλοιπες περιοχές για να δει από κοντά τις ζημιές σε Πάφο και άλλες περιοχές. 

Θα ήταν μια καλή χρονιά για τα προϊόντα

Αν οι καιρικές συνθήκες δεν προκαλούσαν τις καταστροφές που προκάλεσα, τότε θα μιλούσαμε για μια εξαιρετικά καλή χρονιά σε σχέση με τα προϊόντα παραγωγής αλλά και για τις τιμές των προϊόντων. 

Ωστόσο από τη στιγμή που οι καταστροφές επηρεάζουν την προσφορά συγκεκριμένων προϊόντων αυτό θα επηρεάζει αναπόφευκτα και τις τιμές τους. 

Πόσο μάλλον όταν οι αποζημιώσεις καθυστερούν και δεν θα μπορούν οι παραγωγοί να συνεχίσουν την παραγωγή τους. 

Μεταρρύθμιση στο Σύστημα Γεωργικής Ασφάλισης

Ο Κώστας Καδής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την Τετάρτη το πρωί, θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια που καθορίζουν το νέο σύστημα μέσα από το οποίο οι αγρότες θα λαμβάνουν, με έναν ξεκάθαρο και γρήγορο τρόπο, όπως ο ίδιος τον χαρακτήρισε, την αποζημίωσή τους από τέτοια φαινόμενα.

Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, κατάφεραν να προχωρήσουν με μεγάλη συναίνεση στο ζήτημα αυτή τη μεταρρύθμιση.

"Σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση, έχουμε δίπλα μας τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου", είπε χαρακτηριστικά. 

"Πλέον δεν κάνουμε διακρίσεις, όλες οι φυτείες ασφαλίζονται. Η ασφάλιση καθίσταται υποχρεωτική". 

Γινόταν μια τεράστια συζήτηση με ορισμένους αγρότες για το αν έπρεπε κάποια φυτεία να ασφαλιστεί ενώ συνήθως δεν είχε ζημιές. Χθες λοιπόν είδαμε ζημιές και σε φυτείες που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι «δεν παθαίνουν τίποτα», ενώ τώρα ζητούν αποζημιώσεις, τόνισε ο Υπουργός. 

"Νομίζω πείστηκαν και οι ίδιοι οι αγρότες και αύριο θα καταθέσουμε αυτή την Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα πάει στη Βουλή και ευελπιστώ ότι οι επόμενες αποζημιώσεις θα πληρωθούν μέσα από το νέο σύστημα" επεσήμανε.

Θα στοιχίσει περισσότερο στους αγρότες; 

Όχι, επειδή τώρα θα πληρώνουν όλοι, απάντησε ο κ.Καδής. Επομένως σε αυτούς που ήδη πλήρωναν μπορεί να τους κοστίζει και λιγότερο τώρα. Ακριβώς αυτή είναι και η φιλοσοφία του Σχεδίου Γεωργικής Ασφάλισης και ελπίζω οι επόμενες αποζημιώσεις να δοθούν μέσα από το νέο πλαίσιο, επεσήμανε κλείνοντας.

Ακόμα ένας αισθητός σεισμός στη Λεμεσό (ΧΑΡΤΗΣ)

Offsite Team -
28.06.2022 - 19:06

Ακόμα ένας αισθητός σεισμός στη Λεμεσό (ΧΑΡΤΗΣ)

ΧΑΡΤΗΣ - 2.9 Ρίχτερ ο δεύτερος σεισμός

Νέα σεισμική δόνηση ταρακούνησε για ακόμη μια φορά τη Λεμεσό. 

>>>> Δείτε ΕΔΩ: Τι είναι η σμηνοσειρά σεισμών που ταρακουνεί τη Λεμεσό

Μέσα σε διάστημα περίπου μίας ώρας σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός με επίκεντρο τη Λεμεσό, ενώ πολίτες αναφέρουν πως ήταν πιο αισθητός από τον πρώτο.

Όπως ανακοίνωσε το σεισμολογικό κέντρο Κύπρου η δεύτερη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 2.9 Ρίχτερ.

cyprus-seismological-center

Θυμίζουμε πως ο πρώτος σεισμός 2,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17:57, 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λεμεσού με επίκεντρο την περιοχή της Γερμασόγειας.

 

neos-sismos

neos sismos

Home