Θα έχουμε και στην Κύπρο οδηγία για χρήση διπλής μάσκας;

Θα έχουμε και στην Κύπρο οδηγία για χρήση διπλής μάσκας;

Γιατί οι ειδικοί στην Αμερική εισηγήθηκαν χρήση διπλής μάσκας - Εξετάζεται στην Ελλάδα - Τι λένε οι ειδικοί για την Κύπρο - Είναι ή όχι αναγκαία η δεύτερη μάσκα; 

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Η μάσκα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας εδώ και μήνες. Βάσει διατάγματος πρέπει να την φοράμε σε κλειστούς, σε ανοικτούς χώρους, ακόμα και σε αυτοκίνητα όταν είμαστε συνεπιβάτες με άτομα εκτός του οικογενειακού μας κύκλου.

Το πότε θα αποχωριστούμε την μάσκα αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα αυτοπροστασίας, παραμένει άγνωστο

Καθημερινά, οι ειδικοί έχουν στα χέρια τους νέα δεδομένα σε σχέση με τον κορωνοϊό, μια πανδημία που εμφανίστηκε πριν 1 χρόνο και άλλαξε τις ζωές όλων. 

Οι μεταλλάξεις άλλαξαν τα δεδομένα

Μπορεί οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο να προχωρούν, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού όμως, ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Πρόσφατα οι ειδικοί στις ΗΠΑ έκρουσαν καμπανάκι για την αποτελεσματικότητα της μονής μάσκας μετά και την ανακάλυψη των εξαιρετικά μεταδιδόμενων μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα. Γι’αυτό τον λόγο οι ειδικοί συμβούλευσαν τους πολίτες να «ενισχύσουν» τις απλές υφασμάτινες μάσκες φορώντας και μια δεύτερη μάσκα πάνω από την πρώτη ή να βάζουν μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε πρόσφατη μελέτη του Αμερικανικού Οργανισμού Ειδικών Νοσημάτων (CDC) επισημαίνεται πως, εάν κάποιος φορεί μόνο μία μάσκα, είτε χειρουργική είτε υφασμάτινη - μπλοκάρεται λίγο περισσότερο από το 40% των σταγονιδίων που προέρχονται από την αναπνοή ενός ακάλυπτου προσώπου. Αν όμως φορεθεί μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων. Όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. 

Εξετάζεται και στην Ελλάδα

Η χρήση της διπλής μάσκας, φαίνεται να απασχολεί και τους Έλληνες ειδικούς. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για τη χρήση διπλής μάσκας. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην Ελλάδα εξετάζεται η εισήγηση όπως γίνεται χρήση διπλής μάσκας σε περιπτώσεις συνωστισμού και αυξημένου κινδύνου για μετάδοση και διασπορά του SARS-CoV-2 όπως στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τι ισχύει για την Κύπρο

Η Offsite επικοινώνησε με το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας δρ Πέτρο Καραγιάννη, ο οποίος εξήγησε αρχικά για ποιους λόγους συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας σε άλλες χώρες. 

«Το θέμα της διπλής μάσκας προέκυψε λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών. Χώρες οι οποίες έχουν υψηλή μετάδοση και έχουν πολλούς κλειστούς χώρους όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα όπου υπάρχουν τα μετρό, τα λεωφορεία, τα ταξί που τα μοιράζονται 2-3 άτομα, τα τραμ, συστήνεται να μπαίνει διπλή μάσκα, ώστε οι πολίτες να έχουν όσο περισσότερη προστασία γίνεται».

Κληθείς να απαντήσει εάν τίθεται θέμα να εισηγηθούν να γίνει η χρήση διπλής μάσκας και στην Κύπρο, ο δρ Καραγιάννης τόνισε πως τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

«Ως Κύπρος τη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Οι μεταδόσεις που έχουμε είναι στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Δεν θεωρώ ότι είναι αναγκαία η διπλή μάσκα αυτή την στιγμή». 

Καταληκτικά ο δρ Καραγιάννης, ανέφερε πως «εάν δύο άτομα είναι ο ένας απέναντι από τον άλλο και φορούν μάσκα, και ο ένας εκ των δύο είναι φορέας του ιού, τότε το δεύτερο πρόσωπο έχει πιθανότητα γύρω στο 1,5% να κολλήσει, ποσοστό το οποίο είναι αρκετά μικρό».

Home