Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα είναι απαραίτητη η 3η δόση για ταξίδια εντός ΕΕ; Πληροφορίες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
17.11.2021

Θα είναι απαραίτητη η 3η δόση για ταξίδια εντός ΕΕ; Πληροφορίες

Αλλάζει το πιστοποιητικό για ταξίδια; Τι δηλώνει εκπρόσωπος της Κομισιόν - Αλλάζει & το SafePass εντός Κύπρου;

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Μειώνεται περαιτέρω το ηλικιακό όριο για χορήγηση της ενισχυτικής δόσης στην Κύπρο. Μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εμβολιασμό με ενισχυτική δόση όλου του ενήλικου πληθυσμού, η αρχή γίνεται σήμερα με τους 40+.

Και ενώ οι εμβολιασμοί με 1η, 2η και ενισχυτική δόση συνεχίζονται, προκύπτει το ερώτημα εάν θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις για το SafePass. Δηλαδή εάν θα σταματήσουν να είναι κάτοχοι όσοι είναι μεν δικαιούχοι αλλά δεν έλαβαν την ενισχυτική δόση.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αρμόδια πηγή από το υπουργείο Υγείας που μίλησε στην Offsite ανέφερε πως τη δεδομένη στιγμή δεν τίθεται θέμα καμίας αλλαγής και προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικό ένα άτομο να έχει και ενισχυτική δόση για να είναι κάτοχος του SafePass. Ωστόσο, «εάν υπάρξει κάποια οδηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα ταξίδια και τον εμβολιασμό, τότε ίσως να γίνει και αναπροσαρμογή του SafePass σε εσωτερικό επίπεδο».

Απαραίτητη η 3η δόση εμβολίου για ταξίδια εντός ΕΕ;

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες δημοσιεύματα αναφέρουν πως εντός των ημερών η Κομισιόν θα καταθέσει πρόταση όπως γίνει εισαγωγή της 3ης δόσης στο πιστοποιητικό εμβολισμού. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να ταξιδέψει κάποιος στην Ευρώπη και να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος και συνεπώς να έχει το πιστοποιητικό, θα πρέπει να έχει κάνει και τις τρεις δόσεις.

Τι όμως ισχύει τελικά; Η Offsite επικοινώνησε με τον Αθανάσιο Αθανασίου ο οποίος είναι ο υπεύθυνος Τύπου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ο οποίος απάντησε στα ερωτήματα που προκύπτουν.

Συγκεκριμένα ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την 3η δόση και το πότε και πώς ισχύει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι συγκεκριμένη.

«Όλες οι επιστημονικές ενδείξεις που έχουμε δείχνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία. Η εφαρμογή όμως της εμβολιαστικής στρατηγικής είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών.  Δηλαδή η κάθε χώρα ξεχωριστά αποφασίζει εάν θα προχωρήσει σε χορήγηση ενισχυτικής δόσης ή όχι».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα πως για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού «υπάρχει ως κανονισμός και το έχουν υιοθετήσει οι 27 για να διευκολυνθούν τα ταξίδια. Προς το παρόν ο κανονισμός συνεχίζει και ισχύει ως έχει. Δηλαδή κάτοχος του ψηφιακού πιστοποιητικού είναι αυτός που ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του (2 δόσεις ή 1 δόση ανάλογα με το εμβόλιο), ή αυτός που νόσησε, ή αρνητικό PCR test».

Καταληκτικά τόνισε πως για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο τι ισχύει χρειάζεται να γίνει τροποποίηση του κανονισμού. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στο στάδιο που τροποποιούμε τις προϋποθέσεις για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού». 

Δεν απέκλεισε ωστόσο στο μέλλον εάν υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση και συστάσεις τότε θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις του πιστοποιητικού. 

Home