Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα είναι απαραίτητη η 3η δόση για ταξίδια εντός ΕΕ; Πληροφορίες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
17.11.2021 - 06:30

Θα είναι απαραίτητη η 3η δόση για ταξίδια εντός ΕΕ; Πληροφορίες

Αλλάζει το πιστοποιητικό για ταξίδια; Τι δηλώνει εκπρόσωπος της Κομισιόν - Αλλάζει & το SafePass εντός Κύπρου;

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Μειώνεται περαιτέρω το ηλικιακό όριο για χορήγηση της ενισχυτικής δόσης στην Κύπρο. Μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εμβολιασμό με ενισχυτική δόση όλου του ενήλικου πληθυσμού, η αρχή γίνεται σήμερα με τους 40+.

Και ενώ οι εμβολιασμοί με 1η, 2η και ενισχυτική δόση συνεχίζονται, προκύπτει το ερώτημα εάν θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις για το SafePass. Δηλαδή εάν θα σταματήσουν να είναι κάτοχοι όσοι είναι μεν δικαιούχοι αλλά δεν έλαβαν την ενισχυτική δόση.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αρμόδια πηγή από το υπουργείο Υγείας που μίλησε στην Offsite ανέφερε πως τη δεδομένη στιγμή δεν τίθεται θέμα καμίας αλλαγής και προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικό ένα άτομο να έχει και ενισχυτική δόση για να είναι κάτοχος του SafePass. Ωστόσο, «εάν υπάρξει κάποια οδηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα ταξίδια και τον εμβολιασμό, τότε ίσως να γίνει και αναπροσαρμογή του SafePass σε εσωτερικό επίπεδο».

Απαραίτητη η 3η δόση εμβολίου για ταξίδια εντός ΕΕ;

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες δημοσιεύματα αναφέρουν πως εντός των ημερών η Κομισιόν θα καταθέσει πρόταση όπως γίνει εισαγωγή της 3ης δόσης στο πιστοποιητικό εμβολισμού. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να ταξιδέψει κάποιος στην Ευρώπη και να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος και συνεπώς να έχει το πιστοποιητικό, θα πρέπει να έχει κάνει και τις τρεις δόσεις.

Τι όμως ισχύει τελικά; Η Offsite επικοινώνησε με τον Αθανάσιο Αθανασίου ο οποίος είναι ο υπεύθυνος Τύπου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ο οποίος απάντησε στα ερωτήματα που προκύπτουν.

Συγκεκριμένα ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την 3η δόση και το πότε και πώς ισχύει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι συγκεκριμένη.

«Όλες οι επιστημονικές ενδείξεις που έχουμε δείχνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία. Η εφαρμογή όμως της εμβολιαστικής στρατηγικής είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών.  Δηλαδή η κάθε χώρα ξεχωριστά αποφασίζει εάν θα προχωρήσει σε χορήγηση ενισχυτικής δόσης ή όχι».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα πως για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού «υπάρχει ως κανονισμός και το έχουν υιοθετήσει οι 27 για να διευκολυνθούν τα ταξίδια. Προς το παρόν ο κανονισμός συνεχίζει και ισχύει ως έχει. Δηλαδή κάτοχος του ψηφιακού πιστοποιητικού είναι αυτός που ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του (2 δόσεις ή 1 δόση ανάλογα με το εμβόλιο), ή αυτός που νόσησε, ή αρνητικό PCR test».

Καταληκτικά τόνισε πως για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο τι ισχύει χρειάζεται να γίνει τροποποίηση του κανονισμού. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στο στάδιο που τροποποιούμε τις προϋποθέσεις για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού». 

Δεν απέκλεισε ωστόσο στο μέλλον εάν υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση και συστάσεις τότε θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις του πιστοποιητικού. 

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Offsite Team -
30.06.2022 - 20:48

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Τα καθήκοντα που θα εκτελούν οι «Πρασινοφρουροί»

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους κανονισμούς για την πρόσληψη των 300 ειδικών συμβασιούχων αστυνομικών για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, μετά και την έγκριση του σχετικού νόμου στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας.

Υπέρ των κανονισμών τάχθηκαν 22 βουλευτές και 12 εναντίον.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρες και αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου.

Ο αριθμός συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών που θα προσληφθούν ανέρχεται στους 300 και η εποπτεία τους θα ανατεθεί σε αστυνομικούς που κατέχουν τον βαθμό του λοχία.

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα προσλαμβάνονται για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας 18 μηνών η οποία θα δύναται να ανανεωθεί μια φορά για περαιτέρω χρονική περίοδο δέκα μηνών.

Τα καθήκοντά τους θα περιορίζονται σε θέματα μετανάστευσης, δηλαδή στην επιτήρηση σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, στον έλεγχο παράτυπων μεταναστών και παράνομης εργοδότησης τους, στη μεταφορά και συνοδεία παράτυπων μεταναστών, στην περιφρούρηση και φύλαξη κέντρων υποδοχής ή φιλοξενίας αιτητών ασύλου ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστών και στις διαδικασίες απέλασης παράτυπων μεταναστών.

Τα προσόντα πρόσληψης καθορίστηκαν κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν και εφαρμόζονται στην Εθνική Φρουρά για την πρόσληψη των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ).

Η Βουλή απέρριψε με 12 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον τροπολογία του Άριστου Δαμιανού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, που είχε ως σκοπό τη διεύρυνση των προσόντων που πρέπει να κατέχουν οι υποψήφιοι για πρόσληψη ως ειδικοί συμβασιούχοι αστυνομικοί με την προσθήκη της προϋπόθεσης της προηγούμενης επιτυχίας σε ψυχομετρική εξέταση, η οποία θα διεξάγεται στα πρότυπα που διεξάγονται οι ψυχομετρικές εξετάσεις για την πρόσληψη αστυνομικών και ειδικών αστυνομικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τάχθηκε εναντίον της τροπολογίας αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση ζητά να προσλάβει επειγόντως τους ειδικούς αστυνομικούς αφού αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα είπε ότι ζητούν επιτακτικά την αλληλεγγύη της ΕΕ στο πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι επί της ουσία μπορεί να έχει βάση η τροπολογία, ωστόσο στην παρούσα φάση αντιμετωπίζεται ένα επείγον εθνικό πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όσοι δεν θέλουν να γίνονται τα ψυχομετρικά τεστ θα πρέπει να παρακαλούν και να προσεύχονται να μην υπάρξει έστω και ένα ατυχές συμβάν γιατί θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι συμφωνεί ότι οι κανονισμοί είναι γραμμένοι εκβιαστικά, πρόχειροι και αφήνουν κενά, ωστόσο ανέφερε ότι δεν μας παίρνει ο χρόνος, η όλη ιστορία πρέπει να τελειώσει, αφού η Κύπρος έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι οι ειδικοί αστυνομικοί προσλαμβάνονται με τον τρόπο που προσλήφθηκαν οι 3000 ΣΥΟΠ χωρίς ψυχομετρικά τεστ. Ζήτησε γενικά να αφαιρεθούν τα ψυχομετρικά τεστ, αφού όπως είπε αφαιρούμε εργαλεία που δίνουμε στην Αστυνομία και στο τέλος δεν βρίσκουμε άκρη.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι τάσσεται εναντίον της τροπολογίας του ΑΚΕΛ αφού θα επιμηκύνει τη διαδικασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του ΑΚΕΛ και εναντίον των κανονισμών, αναφέροντας ότι η πρόσληψη των αστυνομικών δεν θα κάνει τίποτε για να εμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση, αφού θα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της ΚΔ. Είπε επίσης ότι όσοι τάσσονται υπέρ στο να οπλιστούν κάποιοι και να μπουν στην πράσινη γραμμή χωρίς ψυχομετρικά τεστ θα είναι υπεύθυνοι για όποιο επεισόδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι θα πρέπει «να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ποιους δίνουμε όπλα».

Ο κ. Τορναρίτης αντέτεινε ότι θα υπάρχει ειδική εκπαίδευση πολλών εβδομάδων, ενώ σημείωσε ότι τα 18χρονα παιδιά μας τα στέλνουμε στρατό, οπλοφορούν και έρχονται ενώπιον πολλών κινδύνων.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home