Θα ενδυναμωθεί η νομοθεσία για την κακοποίηση ζώων

Θα ενδυναμωθεί η νομοθεσία για την κακοποίηση ζώων

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία παρέχει αρκετές απαγορευτικές διατάξεις για θέματα ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης

Στην παθητική κακοποίηση ζώων αναφέρεται ανακοίνωση που μεταδίδεται από το ΓΤΠ με αφορμή την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών κατά την οποία παρατηρείται αύξηση των φαινομένων εγκατάλειψης και παραμέλησης κατοικίδιων ζώων, όπως για παράδειγμα η κράτησή τους σε ακατάλληλους χώρους που δεν τα προστατεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. σε μπαλκόνια, ταράτσες, κλουβιά, μη στεγασμένες αυλές, κ.λπ.).

"Η κράτηση ζώων σε αυτές τις συνθήκες συνιστά παθητική κακοποίηση", αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία παρέχει αρκετές απαγορευτικές διατάξεις για θέματα ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης αλλά και ότι  το Υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται στη διαδικασία ενδυνάμωσης της νομοθεσίας αυτής.

Σημειώνεται ότι  "η ενεργητική κακοποίηση είναι πιο εμφανής, αφού αφορά τον άμεσο βασανισμό ή/και τη θανάτωση ενός ζώου (π.χ. κτυπήματα/ ξυλοδαρμός, δηλητηρίαση, πυροβολισμός, πνιγμός, κ.α.). Στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης συνήθως ακολουθεί μεγάλη κατακραυγή από την κοινωνία" και προστίθεται πως "η παθητική κακοποίηση, παρόλο που συχνά παραβλέπεται, είναι εξίσου σοβαρή καθώς λόγω της αποτυχίας του ανθρώπου (εσκεμμένα ή όχι) να καλύψει τις βασικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου του, αυτό υφίσταται παρατεταμένη ταλαιπωρία, πόνο, ακόμα και θάνατο".

Ως παραδείγματα παθητικής κακοποίησης αναφέρεται η μη παροχή τροφής στο ζώο (λιμοκτονία), η μη παροχή νερού ή η παροχή βρώμικου/ακατάλληλου νερού (αφυδάτωση), η μη παροχή τακτικής κτηνιατρικής περίθαλψης / εξέτασης, η παραμονή του ζώου σε χώρο που το αφήνει εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες (κρύο ή ζέστη), η μόνιμη αλυσόδεση ή η μόνιμη κράτηση του ζώου σε μικρό κλουβί και η έλλειψη καθημερινής άσκησης.

Αναφέρεται ότι η  νομοθεσία στη χώρα μας (ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμος) παρέχει αρκετές απαγορευτικές διατάξεις για θέματα ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης.

Επίσης, ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος βρίσκεται στη διαδικασία ενδυνάμωσης της νομοθεσίας αυτής, με την ενσωμάτωση νέων προνοιών (απαγόρευση μόνιμης πρόσδεσης και μόνιμης διατήρησης κατοικίδιου σε ταράτσες και μπαλκόνια). Το σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο έχει σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και θα ακολουθήσει η υποβολή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Καλούνται οι πολίτες που γίνονται μάρτυρες κακοποίησης ζώου, να επικοινωνούν με το οικείο Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο ή την Αστυνομία, αποστέλλοντας γραπτή καταγγελία, με επιστολή ή e-mail.

Home