Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα μπορείς να αλλάξεις φύλο με αίτηση - Νομοσχέδιο στη Βουλή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
02.10.2022 - 06:00

Θα μπορείς να αλλάξεις φύλο με αίτηση - Νομοσχέδιο στη Βουλή

Μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει νομοθετικό πλαίσιο η Κύπρος

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Νομοσχέδιο που φέρνει δραστικές αλλαγές στα κοινωνικά δρώμενα κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται για το δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας ή πρόσφυγα άνω των 16 ετών να δηλώσει την ταυτότητα φύλου που επιθυμεί. Αυτό θα μπορεί να γίνει χωρίς χειρουργικές παρεμβάσεις ή ψυχιατρικές γνωματεύσεις. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή, η «ταυτότητα φύλου» θα σημαίνει τον τρόπο με τον οποίο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξαρτήτως του φύλου που είναι καταχωρημένο με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. 

Το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε θα επιτρέπει σε κάθε πρόσωπο:

  • Nα έχει δικαίωμα αναγνώρισης φύλου.
  • Στο σεβασμό  της σωματικής ακεραιότητας και φυσικής αυτονομίας του ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών του φύλου ή την έκφραση ταυτότητας φύλου.
  • Την ελεύθερη ανάπτυξη ως προσώπου και ως προσωπικότητας σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου
  • Να μην υποχρεούται να παρέχει απόδειξη χειρουργικής διαδικασίας για επαναπροσδιορισμό γεννητικών οργάνων, ορμονικών θεραπειών η άλλης ιατρικής θεραπείας για να αιτηθεί έκδοσης πιστοποιητικού νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου η πιστοποιητικού αλλαγής στοιχείων ταυτότητας φύλου.

>>>>Διαβάστε επίσης: Δράκου: Απαραίτητη η αλλαγή κουλτούρας στην Κύπρο για ΛΟΑΤΙ+<<<<

Η αίτηση μέχρι και 2 φορές

Τα άτομα που θα υποβάλλουν αίτηση για πιστοποιητικό νομικής αναγνώρισης φύλου, εντός 30 ημερών θα λαμβάνουν σχετική απάντηση για την έγκριση ή απόρριψη του αιτήματός τους.  Άξιο αναφοράς είναι ότι με βάση το νομοσχέδιο, κάποιο πρόσωπο μπορεί να υποβάλει αίτηση αναγνώρισης ταυτότητας φύλου μέχρι και δυο φορές.

Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος μπορεί να ασκηθεί ιεραρχική προσφυγή σε Διυπουργική Επιτροπή εντός 30 ημερών από την απόρριψη του αιτήματος. Την Επιτροπή αποτελούν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Υγείας. 

Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγνώρισης ταυτότητας φύλου ανηλίκου ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα μπορεί να συστήνει την Επιτροπή Ταυτότητας Φύλου Ανηλίκου και να λάβει εισηγήσεις. Η Επιτροπή θα μπορεί να γνωματεύσει λαμβάνοντας υπόψη το υπέρτατο συμφέρον του ανήλικου, των γονιών του ή όσων ασκούν τη γονική μέριμνά του.

Με βάση το νομοσχέδιο εάν ένα πρόσωπο παραβεί τις διατάξεις της επικείμενης νομοθεσίας θα είναι ένοχο αδικήματος που δεν θα υπερβαίνει τα 3 χρόνια χρηματικής ποινής που δεν θα υπερβαινει τις 10.000 ευρώ ή και τις δυο ποινές μαζί.

Tσιρίδου: «Μια από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε».

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Φωτεινή Τσιρίδου εξέφρασε την ικανοποίηση της που το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή μετά από πολλά χρόνια. Όπως είπε, είμαστε μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχουμε νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τη διαδικασία διόρθωσης κατοχυρωμένου φύλου.

Home