Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα μπορούμε να εμβολιαστούμε με 2 διαφορετικά εμβόλια;

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 21.04.2021

Θα μπορούμε να εμβολιαστούμε με 2 διαφορετικά εμβόλια;

Ξεκίνησε μελέτη για το «πάντρεμα» διαφορετικών εμβολίων - Θα μπορούμε να μας χορηγήσουν δόσεις από διαφορετικά εμβόλια;

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας κρέμεται από μια κλωστή, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. 

Την δεδομένη στιγμή, μετά και από εκατομμύρια εμβολιασμούς που έγιναν ανά το παγκόσμιο, εντείνεται η προσπάθεια των επιστημόνων να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει ο συνδυασμός δόσεων από διαφορετικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Σχολιάζοντας κατά πόσο θα μπορεί σε ένα άτομο να χορηγηθούν 2 δόσεις από διαφορετικά εμβόλια, ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Νικόλας Διέτης, μιλώντας στην Offsite, ανέφερε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα από κάποια μελέτη. 

«Από την στιγμή που δεν υπάρχουν αποτελέσματα δεν ξέρουμε την πιθανή ασφάλεια ή όχι. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα μπορούμε να υποθέσουμε κάποια πράγματα επειδή γνωρίζουμε την κάνει η μια δόση του κάθε εμβολίου, δηλαδή εάν αυξάνει τα αντισώματα κλπ. Δηλαδή μπορούμε να υποθέσουμε εάν είναι αποτελεσματικό αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για την ασφάλεια και δεν έχουμε δει ούτε την αποτελεσματικότητα στην πράξη».

Πάντως, ήδη από τον Φεβρουάριο ξεκίνησε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η πρώτη σχετική δοκιμή Com-Cov, με 830 εθελοντές να κάνουν την πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer και τη δεύτερη με AstraZeneca ή το αντίστροφο. Στην περίπτωση της βρετανικής κλινικής δοκιμής, οι ερευνητές συνδυάζουν δύο εμβόλια διαφορετικής τεχνολογίας, το Pfizer που είναι mRNA εμβόλιο και το AstraZeneca που χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών.

Όπως πρόσθεσε ο δρ Διέτης, «σε θεωρητικό επίπεδο είναι πιθανό να μπορεί να γίνει το «πάντρεμα» δύο εμβολίων. Ωστόσο από την στιγμή που δεν έχει μελετηθεί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν υπάρχουν κάποιες σπάνιες παρενέργειες από αυτή την σύνδεση των δύο εμβολίων».

Δημοσίευμα του BBC, αναφέρει ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα με τους ερευνητές στην πρώτη φάση να εξετάζουν εάν από το «πάντρεμα» δύο εμβολίων θα υπάρξουν τυχόν παρενέργειες ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις, ωστόσο η μελέτη θα «τρέχει» για ένα χρόνο.

Το παράδειγμα της Γερμανίας

Στο μεταξύ, ήδη η Γερμανία σταμάτησε την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολίων της Γερμανίας να συνιστά η δεύτερη δόση σε όσους εμβολιάστηκαν ήδη με AstraZeneca, να γίνει με άλλο εμβόλιο τύπου mRNA.

Κληθείς να σχολιάσει το παράδειγμα της Γερμανίας ο δρ Διέτης ανέφερε πως πρόκειται για πολιτικοκοινωνική απόφαση. Και εξήγησε ότι «από την στιγμή που είπαν στον κόσμο ότι δεν μπορούν να εμβολιαστούν με το AstraZeneca, τι να έκαναν με αυτούς που ήδη έκαναν μια δόση; Δεν μπορούσαν να τους αφήσουν ξεκρεμαστους. Άρα επέλεξαν το λιγότερο, χειρότερο. Παρά να τους αφήσουν ακάλυπτους με την μία δόση, προτίμησαν να τους χορηγηθεί άλλο εμβόλιο».

Εάν και εφόσον υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από μελέτες, για να εφαρμοστεί αυτό το «πάντρεμα» των εμβολίων, θα πρέπει και να υπάρξει κάποιου είδους απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σημείωσε καταληκτικά ο δρ Διέτης.  

Home