Θα πας Αγγλία; Τι κάνεις για να μην πληρώσεις πολλά για τηλέφωνα

Θα πας Αγγλία; Τι κάνεις για να μην πληρώσεις πολλά για τηλέφωνα

Σημαντική αλλαγή με την περιαγωγή κλήσεων - Συμβουλές

Αν και αρχικά η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit λέχθηκε ότι θα εφάρμοζε την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τέλη  περιαγωγής, δηλαδή σε περίπτωση που κάποιος θα ευρωπαίος θα χρησιμοποιούσε το κινητό εντος Βρετανίας θα χρεωνόταν το ίδιο σαν ήταν στη χώρα του, ωστόσο αυτό φαίνεται να μην ισχύει πλέον.

Μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαιλήδης ανέφερε ότι κάποιοι βρετανικοί πάροχοι τηλεφωνίας αλλάζουν το τρόπο τιμολόγησης γι'αυτό οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Όπως ανάφερε ο κ. Μιχαηλιδης οι Κύπριοι θα πρέπει να ελέγξουν με τον πάροχο τους (εταιρεία) στην Κύπρο τι συμφωνίες έχει και με ποιους στην Βρετανία. Δηλαδή πριν ταξιδέψουμε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με την κυπριακή εταιρεία για να ενημερωθούμε με ποια βρετανική εταιρεία τηλεφωνίας έχει συμφωνία.

Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να ελέγξουμε το κινητό ούτως ώστε  να έχουμε απενεργοποιημένη την αυτόματη επιλογή δικτύου/παροχέα (automatically select network), για να μπορούμε να επιλέξουμε το πάροχο που έχει συμφωνία η κυπριακή εταιρία. 

Άρα αφού φτάσουμε στην Αγγλία, επιλέγουμε manual την εταιρεία με την οποία έχει συμφωνία η εταιρεία μας στην Κύπρο. 

Δείτε και σχετική ανακοίνωση για το θέμα:

 

Μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020, οπότε και παρήλθε η μεταβατική περίοδος της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζεται πλέον ως τρίτη χώρα σε σχέση με την εφαρμογή του Κανονισμού 531/2012 ο οποίος αφορά την περιαγωγή σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Συγκεκριμένα, η χρήση κινητών υπηρεσιών από τους Κύπριους επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρεώνεται ανάλογα με τους όρους και προϋποθέσεις των εν ισχύει συμφωνιών περιαγωγής μεταξύ των Κυπριακών εταιρειών κινητών υπηρεσιών και των εταίρων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Για αυτό τον λόγο, ο Επίτροπος Επικοινωνιών προτρέπει τους Κύπριους συνδρομητές οι οποίοι προτίθενται να επισκεφτούν το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν την έναρξη του ταξιδιού τους, να συμβουλευτούν τους παρόχους τους ώστε να ενημερωθούν σε σχέση με τα ισχύοντα τέλη περιαγωγής εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, συμβουλεύει τους επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έχουν απενεργοποιημένη την αυτόματη επιλογή δικτύου/παροχέα (automatically select network), ώστε να υπάρχει έλεγχος στο δίκτυο χρήσης σε σχέση με τους όρους και προϋποθέσεις χρέωσης.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που Κύπριοι καταναλωτές ταξιδεύουν εντός της ΕΕ, και βρεθούν σε περιοχή όπου συνορεύει με κράτος εκτός της ΕΕ, ο Επίτροπος Επικοινωνιών συμβουλεύει όπως γίνει απενεργοποίηση της αυτόματης επιλογής δικτύου/παροχέα (automatically select network), γιατί διαφορετικά ενδέχεται να γίνει σύνδεση με γειτονικό δίκτυο εκτός ΕΕ και να προκύψουν χρεώσεις εκτός Κανονισμού. Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση που έστω και ακούσια γίνει σύνδεση με δίκτυο εκτός της ΕΕ, ο καταναλωτής λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες αναφορικά με τις ισχύουσες χρεώσεις.

Home