Θα τα πει με ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΤ ο Υπουργός Παιδείας

Θα τα πει με ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΤ ο Υπουργός Παιδείας

Τι θα συζητήσουν

Τηλεδιασκέψεις θα έχουν την Πέμπτη με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ. Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη και με την ΟΛΤΕΚ.

 

Η τηλεδιάσκεψη με την ΟΕΛΜΕΚ αναμένεται να διεξαχθεί στις 11 το πρωί της Πέμπτης και με την ΠΟΕΔ στις 14.00.  

ΠΟΕΔ

 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης έκανε αξιολόγηση της κατάστασης που καταγράφεται όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, «μια προσπάθεια η οποία πρέπει να έχουμε κατά νου ότι έγινε σε λιγότερο από ένα μήνα».

 

«Τα σχολεία έκλεισαν στις 13/3, τα παραπάνω στις 17/3 και ούτε σε ένα μήνα είδαμε τους εκπαιδευτικούς και τον εκπαιδευτικό κόσμο, να ανταποκρίνεται με προθυμία και θετικά σε τούτη τη μεγάλη προσπάθεια. Ότι έγιναν λάθη, παραλήψεις και ότι υπάρχουν προβλήματα είναι φυσιολογικότατο. Εμείς, όμως, κρατούμε τα πολύ θετικά που υπάρχουν και μέσα στα πολύ θετικά είναι η επαφή που κατάφεραν οι εκπαιδευτικοί να έχουν με όλα τα παιδιά», πρόσθεσε.

 

Εκεί που τα παιδιά, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές, μέχρι και ταχυδρομικώς στέλνουν τους υλικό. «Και τούτο είναι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.  

Αύριο, είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, θα έχουν συνάντηση διαδικτυακή με τον Υπουργό Παιδείας, «να δούμε και κάποια άλλα ζητήματα, το πώς μπορούμε έστω και σε τούτη τη φάση κάποια θέματα να τα διορθώσουμε, να τα βάλουμε σε ένα πιο σωστό πλαίσιο».  

Ανέφερε ότι ένα από τα πολλά θετικά που σημειώνουν είναι το γεγονός ότι συνέχεια το Υπουργείο Παιδείας εξασφαλίζει τάμπλετς για τα παιδιά. "Νομίζω, σε τούτες τις ώρες και ο εκπαιδευτικός κόσμος έδειξε και δείχνει, ακριβώς, και την ευαισθησία του και τον επαγγελματισμό του», πρόσθεσε.  

Σε ερώτηση τί αναμένεται να εισηγηθεί η ΠΟΕΔ αύριο στον Υπουργό, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί είναι όταν θα ξεκινήσει και στην πέμπτη και έκτη τάξη του δημοτικού η τηλεκπαίδευση, «θέλουμε να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά, να διασφαλιστεί ότι θα έχουν όλα τα παιδιά έστω ένα τάμπλετ για να μπορούν να συμμετέχουν».  

«Καταλαβαίνουμε ότι ο χρόνος των 25 λεπτών μόνο να μπεις μέσα, να μπουν μέσα 20 με 25 παιδιά, να πεις από μια κουβέντα, να πουν μια κουβέντα μεταξύ τους, θα εξαντληθεί. Άρα, σε αυτή τη φάση δε μπορούμε να μιλούμε ότι ούτε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική εκπαίδευση, αλλά έχει σημασία τούτη η επαφή που να έχουν τώρα και με τον εκπαιδευτικό αλλά και μεταξύ τους. Θεωρώ ότι η εκπαίδευση, το δημόσιο σχολείο έδειξε ότι μπορεί και καταφέρνει πολλά πράγματα. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάρα πολλά, αλλά αν λάβουμε υπόψη το χρονικό περιθώριο και το πόσο ξαφνικά έγινε αυτό το πράγμα, νομίζω ότι το επίπεδο που παρατηρούμε είναι αρκετά ικανοποιητικό», σημείωσε.     

ΟΕΛΜΕΚ

 

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη αναμένουν να ακούσουν τις θέσεις του Υπουργού Παιδείας, τις σκέψεις του, τα σενάρια που υπάρχουν ανάλογα με την διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων.  

«Δεύτερον, θα θέσουμε ζήτημα για ποια ύλη θα αξιολογηθούν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό για να γνωρίζουν και οι μαθητές και να κάνουν και τις κατάλληλες προετοιμασίες, ενόψει των διακοπών του Πάσχα που θα είναι με την ησυχία τους. Άρα, πρέπει οπωσδήποτε να ξέρουν το συντομότερο δυνατό, να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι αυτή η ύλη που θα αξιολογηθούν. Στην περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία και θα διδαχθούν και κάτι άλλο έξτρα, είναι διαφορετικό τούτο, αλλά να πρέπει να ξέρουν μέχρι την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία αναγκαστικά για ποια ύλη πλέον μιλούμε. Και αν ανοίξουν και διδαχθούν κάτι άλλο θα είναι το επιπρόσθετο σίγουρα. Αυτό είναι το ένα ζήτημα που αφορά τους τελειόφοιτους», πρόσθεσε.  

Αναφορικά με τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου, ο κ. Χατζησάββας διερωτήθηκε τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση, πώς θα μπουν βαθμοί, πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές.  

«Να δούμε τις σκέψεις του Υπουργού και να καταθέσουμε και εμείς, να πούμε και εμείς κάποιες εισηγήσεις . Επειδή ακούγονται διάφορα από σχολεία ότι δεν έχουν όλοι οι μαθητές λάπτοπ  ή ταμπλετ για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα τα εξ αποστάσεως, θέλουμε να δούμε που βρίσκεται αυτή η υπόθεση. Πόσες ανάγκες υπάρχουν; Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανάγκες. Επίσης, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν θέματα αξιολογήσεων των εκπαιδευτικών που πρέπει να τα εξετάσουμε και οποιαδήποτε άλλα που τρέχουν της στιγμής», πρόσθεσε.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι όσο πιο σύντομα ανοίξουν τα σχολεία διευκολύνονται τα πράγματα και πρόσθεσε ότι εάν δεν ανοίξουν τα σχολεία, ποιες είναι οι σκέψεις για να γίνουν τουλάχιστον οι Παγκύπριες Εξετάσεις για τους τελειόφοιτους.  

«Πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο, ένα σχέδιο τι θα γίνει», συμπλήρωσε.  

ΟΛΤΕΚ

 

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι κατά πάσα πιθανότητα αύριο Πέμπτη θα συνέλθει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης για να εξετάσει τα θέματα και τις εισηγήσεις που θα κάνει στον Υπουργό Παιδείας, στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Παρασκευή.  

Σημείωσε ότι η ΟΛΤΕΚ αποφάσισε και ενέκρινε το ποσό των €5.000 για την αγορά τάμπλετ, τα οποία θα διατεθούν στο Υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τις τεχνικές σχολές.

ΚΥΠΕ

 

Home