Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θάνατος 15χρονου: H Aστυνομία αρχίζει έρευνα μετά το σάλο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
29.11.2019 - 06:30

Θάνατος 15χρονου: H Aστυνομία αρχίζει έρευνα μετά το σάλο

Thumbnail
Αναμένουν το πόρισμα στο Αρχηγείο

Το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη για το θάνατο του 15χρονου Στυλιανού και οι ευθύνες που κατά την ίδια βαραίνουν την Αστυνομία δεν αφήνει το Αρχηγείο αδιάφορο.

Ήδη, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης προχώρησε σε διορισμό ερευνώντα αξιωματικού ο οποίος θα διερευνήσει στη βάση και του πορίσματος τα όσα καταλογίζει στην Αστυνομία η Επίτροπος Διοιοκήσεως. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δήλωσε στην Οffsite ότι ο ερευνών αξιωματικός είναι ήδη έτοιμος να αναλάβει δουλειά αναμένοντας όμως και το πόρισμα το οποίο η Αστυνομία δεν εξασφάλισε ακόμα . Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου ενδεχομένως το πόρισμα θα δοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται να δώσει οδηγίες στην Αστυνομία για έρευνες.

 

ΛΟΤΤΙΔΟΥ

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα σύμφωνα με την Επίτροπο: «Οι παραλείψεις της Αστυνομίας συνοψίζονται σε δυο φάσεις.  

 

Πρώτο:  «Tην παράλειψη εκτίμησης κινδύνου για βία στην οικογένεια τόσο σωματική απέναντι στη μητέρα όσο και ψυχολογική απέναντι στα παιδιά».  

Όσον αφορά τη μη λήψη καταγγελιών αλλά απλών αναφορών βίας από αυτήν, προσθέτει, «σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Αρχηγού Αστυνομίας δεν τους απέκλειε την Υποχρέωση περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης εφόσον οι σχετικές αναφορές ξεπερνούσαν τις 20 και υπήρχε και μια καταδίκη του πατέρα για βία απέναντι στο ανήλικο Στυλιανό».

Τι δεν έπραξαν

Θα έπρεπε, σημειώνει η κ. Λοττίδη, «να είχαν προσμετρήσει την ύπαρξη ανηλίκων τέκνων και το ενδεχόμενο ψυχολογικής βίας  που τόσο οι Αστυνομικοί πρώτης γραμμής όσο και το Γραφείο Πρόληψης Βίας της Αστυνομίας παρέλειψαν να εντοπίσουν παρότι είχαν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές καταχωρήσεις που με μια αναζήτησή ταυτότητας έφερνε όλες συνολικά τις καταχωρήσεις».

Ειδικότερα ως προς την ευθύνη, διευκρινίζει, «συνοψίζεται για το Γραφείο Πρόληψης Βίας στην παράλειψη να προβούν σε συντονισμό σύμφωνα με την Αστυνομική Διαταγή 336 με τις ΥΚΕ παρόλες τις αποχρώσες ενδείξεις που περιλάμβαναν πάνω από 20 αναφορές την ύπαρξη παιδιών και το ενδεχόμενο ψυχολογικής βίας από την έκθεση στη βία που ασκείτο από ενήλικα, αλλά και την καταδίκη του πατέρα για βία απέναντι στο παιδί του, ώστε να τεθούν σε εγρήγορση και παρέμβουν έγκαιρα για αποτροπή δυσάρεστων γεγονότων».

Δεύτερο: Tην παράλειψη να ενημερώνουν κάθε φορά που υπήρχε αναφορά για βία από την μητέρα, όλους τους εμπλεκόμενους (ΥΚΕ και Γραφείο Πρόληψης Βίας) μέσα από συγκεκριμένο έντυπο σύμφωνα με την υποχρέωση τους που απορρέει ειδικά από αστυνομική διάταξη δημιουργώντας προσωπική ευθύνη για τους Αστυνομικούς που παρέλειψαν να το πράξουν, γι’ αυτό και θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω διερεύνηση στα πλαίσια πειθαρχικών αδικημάτων».  

Home