Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θέλουν να κάνουν νέα νομοθεσία για bullying

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
21.09.2022

Θέλουν να κάνουν νέα νομοθεσία για bullying

Ανοίγει η συζήτηση σήμερα στην Επιτροπή Νομικών - Οι ποινές

Μετά από καθυστέρηση μιας εβδομάδας θα ανοίξει σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών της Βουλής η συζήτηση για την πρόταση νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη για τον εκφοβισμό (bullying).

Μέσω της συζήτησης σκοπείται  η Θέσπιση στον Ποινικό Κώδικα του αδικήματος του εκφοβισμού (bullying), ο οποίος συνίσταται στη σωματική ή και ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ατόμων.

Μιλώντας στην Offsite News χθες Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 ο εισηγητής - βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι «θα ακούσουμε τις απόψεις των προσκεκλημένων στη βάση και υπομνημάτων που λάβαμε από τον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου, το Σύνδεσμο Παιδοψυχολόγων, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, αλλά και την Επίτροπο Νομοθεσίας Λουϊζα Χριστοδουλίδου - Ζανέττου».

Ο κ. Πασιουρτίδης ξεκαθάρισε ότι «σε κάθε περίπτωση νομική ευθύνη υπέχουν οι ανήλικοι ηλικίας 14 ετών και άνω. Είναι προφανές ότι ανήλικοι κάτω των 14 ετών δεν έχουν ποινική ευθύνη». Σύμφωνα με τον κ.  Πασιουρτίδη, στόχος είναι να τερματιστεί όχι μόνο το μπούλινγκ μέσα στα σχολεία, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους και δομές, όπου άτομα τα οποία ενδέχεται να έχουν κάποια εξουσία, να ασκούν εκφοβισμό σε άλλους. 

Όπως πληροφορείται η Offsite News, οι ψυχολόγοι προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους  αντιμετώπισης των ανήλικων παραβατών, ενώ ήδη ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2021  σχετική νομοθεσία  για εναλλακτικές ποινές σε ανήλικους. 

Οι ποινές

Οι ποινές που προτείνονται στην εν λόγω πρόταση είναι οι ακόλουθες:

  •  Πρόσωπο, το οποίο επανειλημμένα προβαίνει σε συμπεριφορά που συνιστά παρενόχληση με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ή της υπόληψης του θύματος ή τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού, μειωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000 ή σε αμφότερες τις ποινές, νοουμένου ότι η πράξη δεν τιμωρείται αυστηρότερα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου εν ισχύ Νόμου.
  • Σε περίπτωση που το πρόσωπο που προβαίνει στην πιο πάνω συμπεριφορά που συνιστά παρενόχληση είναι σε θέση ισχύος έναντι του θύματος, όπως είναι για παράδειγμα η σχέση εργοδότη με εργοδοτούμενο, το πρόσωπο το οποίο προβαίνει στην τοιαύτη συμπεριφορά υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης του, σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €10.000 ή σε αμφότερες τις ποινές, νοουμένου ότι η πράξη αυτή δεν τιμωρείται αυστηρότερα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου εν ισχύ Νόμου.
  • Πρόσωπο που παραλείπει να καταγγείλει περίπτωση συμπεριφοράς που συνιστά παρενόχληση σε βάρος ανήλικου προσώπου ή προσώπου με σοβαρές διανοητικές ή ψυχικές ανεπάρκειες που περιέρχεται σε γνώση του, διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €1.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Η πρόταση Αννίτας

Στην Επιτροπή Θεσμών θα συζητηθεί η πρόταση της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου η οποία ζητεί να θεσπιστεί  ιδιώνυμο αδίκημα του σχολικού εκφοβισμού, γνωστού ως «bullying». Με βάση την πρόταση, σκοπός είναι η θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος ώστε το bullying να επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μηνών η χρηματική ποινή μέχρι 2.000 ευρώ.

>>>>Διαβάστε επίσης: ΠτΒ: €2,000 ή και ποινή φυλάκισης για σχολικό εκφοβισμό<<<<

Στην αιτιολογική έκθεση τονιζεται η ανάγκη σε κάθε σχολείο να συσταθεί ομάδα Κώδικα συμπεριφοράς και Δεοντολογίας, η σύσταση ομαδας ασφαλούς σχολείου και άλλα συναφή για την ποινικοποίηση των πράξεων σχολικού εκφοβισμού.

Home