Θέλουν να κλείσουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά από Δευτέρας

Θέλουν να κλείσουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά από Δευτέρας

Δεν ευνοεί το κλείσιμο των σχολείων νωρίτερα το Υπουργείο Παιδείας - Τι εισηγείται

Σταθερά κοντά στα 600 είναι τις τελευταίες μέρες τα ημερήσια κρούσματα στην Κύπρο ενώ το τελευταίο τριήμερο το ένα αρνητικό ρεκόρ σπάει το άλλο όσον αφορά τις νοσηλείες στα νοσοκομεία. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ενημέρωση της Τετάρτης, νοσηλεύονται 232 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 63 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). Επιπλέον ακόμα 3 συνάνθρωποι μας έχασαν την ζωή τους από κορωνοϊό την Τετάρτη. 

Οι αριθμοί αντί να πέφτουν ανεβαίνουν κάτι που έθεσε εκ νέου σε συναγερμό Επιδημιολόγους και Υπουργείο Υγείας που ετοιμάζουν έκτακτες ενέργειες για να αναχαιτίσουν την επέκταση του ιού. Οι πολίτες περιμένουν χαλαρώσεις για το Πάσχα αλλά με αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή και επικίνδυνη και μάλλον για αυστηροποίηση πάμε αντί για χαλαρώσεις.

Ψάχνοντας λύσεις για να περιορίσουν τους αριθμούς και να ανακόψουν την έξαρση που παρατηρείται, οι Επιδημιολόγοι εισηγήθηκαν όπως  κλείσουν νωρίτερα για τις διακοπές του Πάσχα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία ή μόνο το ένα από τα δύο. Συγκεκριμένα το σενάριο που εξετάζεται είναι να κλείσουν από την Δευτέρα 19/4, αντί από την Δευτέρα 23/4 όπου είναι να προγραμματισμένο για να κλείσουν για το Πάσχα. Τελευταία μέρα δηλαδή για τα παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών θα είναι η Παρασκευή 16/4.

Το θέμα συζητήθηκε στην τριμερή επιτροπή με συμμετέχοντες το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Την Τετάρτη συζητήθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Όπως πληροφορείται η offsite, το Υπουργείο Παιδείας δεν ευνοεί το κλείσιμο των σχολείων νωρίτερα. Υπήρξε εισήγηση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για να αυξηθούν τα τεστ στα δημοτικά και να γίνει υποχρεωτική η μάσκα στις μεγάλες τάξεις των δημοτικών. Επιπλέον στην προσπάθεια του να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας εισηγήθηκε όπως γίνει μια τεχνοκρατική επιτροπή του Υπ. Υγείας και κάθε Παρασκευή να κοινοποιεί ποια συγκεκριμένα σχολεία με βάση τα στοιχεία είναι στο "κόκκινο" για να πηγαίνουν εξ αποστάσεως μια εβδομάδα. 

Σήμερα αναμένεται να μπουν κάτω ξανά όλα τα δεδομένα ενώ αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου η τριμερής επιτροπή και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις όπου θα ρυθμιστούν με Διάταγμα από τον Υπουργό Υγείας μιας και δεν αναμένεται να συνέλθει ξανά το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι την Κυριακή.

Όσον αφορά τις μέρες του Πάσχα και πιθανές χαλαρώσεις τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Εάν τα κρούσματα και οι νοσηλείες πάντως δεν μειωθούν, τότε δύσκολα θα δούμε περαιτέρω χαλαρώσεις. 

Home