Θεοχάρους-Νεοφύτου:Μεταρρύθμιση ΤΑ,κρατικές εγγυήσεις & φορολογία

Θεοχάρους-Νεοφύτου:Μεταρρύθμιση ΤΑ,κρατικές εγγυήσεις & φορολογία

Γνωμάτευση Γενικού Εισαγγελέα - Η έδρα της Ελένης Θεοχάρους παραμένει στην Αλληλεγγύη
Σύμφωνα με δηλώσεις της Ελένης Θεοχάρους.

Τρία ζητήματα, την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις κρατικές εγγυήσεις και την κατάργηση της καταβολής φορολογίας σε εκποίησης ενυπόθηκων περιουσιών, συζήτησαν σήμερα οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και της Αλληλεγγύης, σύμφωνα με δηλώσεις της Ελένης Θεοχάρους.  

Μετά την συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Αλληλεγγύης, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι το κόμμα της θα στηρίζει την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την πορεία της δημοκρατίας η οποία μεταφέρεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον κόσμο και τον πολίτη. Σήμερα, πρόσθεσε, συζήτησαν και τα ζητήματα που έχουν θέσει στο θέμα αυτό άλλα κόμματα. «Εμείς επιμένουμε ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη και την στηρίζει κατά τη δική μας εκτίμηση ολόκληρος ο λαός» είπε.

 

Για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων για τον δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κ. Θεοχάρους είπε ότι κάποιες δεν θα τα καταφέρουν αν δεν έχουν τη ρευστότητα που απαιτείται για να ξαναπάρουν μπρος με την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το τρίτο θέμα πρόσθεσε, ήταν η κατάργηση της καταβολής φορολογίας σε περιπτώσεις εκποίησης περιουσιών που είναι ενυπόθηκες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ότι θα ενημερώσει για την συνάντηση το εκτελεστικό γραφείο και την πολιτική επιτροπή του κινήματος και οι Βουλευτές τους θα ενεργήσουν αναλόγως. «Σε γενικές γραμμές βρίσκουμε ότι είναι πολύ σωστά αυτά που ακούσαμε από τον κ. Νεοφύτου» ανέφερε.  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκίνησε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας την Πρόεδρο και την ηγεσία της Αλληλεγγύης για τη θετική στάση στην ψήφιση των προϋπολογισμών, «που χωρίς και τη δική τους υποστήριξη, σήμερα η χώρα θα ήταν σε μια πορεία αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης».  

Αναφερόμενος στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι πρέπει να ψηφιστούν ως η καλύτερη βοήθεια στις επιχειρήσεις του τόπου. «Είμαστε η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που δεν έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Χαίρομαι γιατί υπάρχει συναντίληψη για την αναγκαιότητα της ρύθμισης αυτού του ζητήματος και εκφράζω τη συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα τις επόμενες μέρες, μάξιμουμ τις επόμενες βδομάδες, θα δώσουμε και αυτό το εργαλείο στήριξης στις επιχειρήσεις του τόπου. ‘Όταν στηριχθούν οι επιχειρήσεις, στηρίζονται και οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους» είπε.  

Μία κορυφαία μεταρρύθμιση, που η κοινωνία ζητά και απαιτεί, μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «κατάντησε στα χέρια κάποιων κομμάτων, μια μεταρρύθμιση για να εξυπηρετήσει όχι τους πολίτες αλλά τους κομματικούς σχεδιασμούς και σκοπιμότητες. Δεν μπορεί να κάνουμε μεταρρύθμιση και το κριτήριο αν θα γίνει ένας Δήμος να είναι εάν θα είναι ακελικός ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος ο Δήμαρχος».  

«Θα κάνουμε μεταρρύθμιση αλλά θα μείνουν οι ίδιοι δήμοι που υπάρχουν σήμερα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου γιατί έτσι βολεύει κάποια κόμματα. Δεν κάνουμε τη μεταρρύθμιση για τα κόμματα αλλά τη μεταρρύθμιση πρέπει να την κάνουμε  για την κοινωνία» συνέχισε.

«Μετά μας είπαν για δημοψηφίσματα. Βεβαίως δεν αρνούμαστε να γίνει δημοψήφισμα, να ρωτήσουμε τον κυπριακό λαό στο σύνολό του αν θέλει ή όχι την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όχι αφού δύο χρόνια θα γίνονται συγχωνεύσεις υπηρεσιών να αποφασίσουν το τέλος του 2023 - ακούστε λογική - εάν ο Δήμος παραδείγματος χάρη Γερίου θα συγχωνευτεί με τον δήμο Λατσιών» είπε.  

Ξέρουμε το αποτέλεσμα από τώρα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λέγοντας ότι δεν είναι με αυτόν τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις μεταρρυθμίσεις. «Εμείς παραμένουμε σ’ αυτή τη θέση, την αναγκαιότητα και θα δώσουμε την μάχη για μια σωστή μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τους πολίτες και τους δημότες, για την κοινωνία και όχι μεταρρύθμιση για τα κόμματα» συμπλήρωσε.

Για την κατάργηση της καταβολής φορολογίας σε περιπτώσεις εκποίησης περιουσιών που είναι ενυπόθηκες σε ΜΕΔ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αφορά ένα κενό στη νομοθεσία που συζητήθηκε και στην Ολομέλεια. «Είναι ένα θέμα που έχουμε όλοι ευαισθησία και είναι και δίκαιο. Ετοιμάζονται κάποιες προτάσεις νόμου θα δούμε αν είναι σήμερα έτοιμες να κατατεθούν. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τους πολίτες και τους δανειολήπτες που είχαν προβλήματα».  

Μέχρι σήμερα, είπε, αν ένας δανειολήπτης που είχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο μέχρι το τέλος του 2015, πωλούσε την περιουσία του για να εξοφλήσει το δάνειο δεν πλήρωνε φόρους και επιβαρύνσεις, ούτε τέλη μεταβίβασης.  Εάν όμως το ακίνητο το εκποιήσει η τράπεζα πληρώνονται και φόροι και μεταβιβαστικά και στο τέλος ο δανειολήπτης χάνει και το ακίνητο και τα πλείστα από τα λεφτά που αυτό αξίζει πηγαίνουν σε φόρους και μεταβιβαστικά και παραμένει ένα μεγάλο χρέος στον δανειολήπτη, όπως ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home