Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων: Σε ποιους θα χορηγούνται

Offsite Team -
18.11.2021 - 11:58

Θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων: Σε ποιους θα χορηγούνται

Έρχονται σύντομα Κύπρο οι νέες θεραπείες

Θέμα χρόνου είναι η άφιξη των θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία ανέφερε πως η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την παρασκευάστρια εταιρεία.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε την οριστική έγκρισή του για τις πρώτες δύο θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι οποίες μπαίνουν στο οπλοστάσιο των χωρών, για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) συνέστησε την αδειοδότηση των Ronapreve (casirivimab/imdevi mab) και Regkirona (regdanvimab), για τη νόσο COVID-19.

Η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του Ronapreve για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους (από 12 ετών και άνω με σωματικό βάρος τουλάχιστον 40 kg), οι οποίοι δε χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή.

Όσον αφορά το Regkirona, η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του φαρμάκου, για τη θεραπεία ενηλίκων με νόσο COVID-19, οι οποίοι δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Πότε θα γίνει η προμήθεια

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου αυτή τη στιγμή υπάρχει επικοινωνία με την εταιρεία, η οποία  ωστόσο, σημείωσε δεν έχει γνωστοποιήσει ημερομηνία, που θα γίνει η προμήθεια των συγκεκριμένων θεραπειών στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τόνισε πως όποτε λάβουν οι υπόλοιπες χώρες τις θεραπείες θα τις λάβει και η Κύπρος, για να προσθέσει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ήδη αρχίσει την παραγωγή από τις 12 Νοεμβρίου που της δόθηκε η έγκριση.

«Έχουμε τη σύμβαση. Επικοινωνούμε με τον προμηθευτή. Και μόλις υπάρχει η τροφοδοσία στα υπόλοιπα κράτη μέλη την ίδια μέρα γίνεται και στη Κύπρο», είπε η Δρ. Παναγιωτοπούλου

Ερωτηθείσα για τις ποσότητες που αναλογούν στην Κύπρο, η Δρ. Παναγιωτοπούλου είπε πως οι ποσότητες που θα παραληφθούν θα είναι με βάση την αναλόγια του πληθυσμού στη Κύπρο.

Σε ποιους θα χορηγούνται μονοκλωνικά αντισώματα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας είπε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χορηγούνται σε ασθενείς, στη βάση πρωτοκόλλων που θα ετοιμαστούν, για να σημειώσει πως «απαιτείται ενδονοσοκομειακή περίθαλψη».

Όπως συμπλήρωσε οι θεραπείες αυτές δεν αφορούν τον γενικό πληθυσμό, για να προσθέσει ότι συστήνονται για ήπιες ή μέτριες μορφές νόσησης και πριν την οξυγονοθεραπεία, έτσι ώστε να προβλεφθεί η σοβαρή νόσηση και ο θάνατος.

Εξάλλου, η Δρ. Παναγιωτοπούλου τόνισε πως οι θεραπείες αυτές δεν αντικαθιστούν σε καμιά περίπτωση τον εμβολιασμό, ο οποίος προλαμβάνει τη νόσηση.  

Έντονη κινητικότητα και σε άλλα εμβόλια και θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η Δρ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως υπάρχει «έντονη κινητικότητα και σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, αλλά και σε θεραπευτικές προσεγγίσεις», για να σημειώσει πως «η Κύπρος συμμετέχει σε διαδικασίες άμεσης προμήθειας και αμέσως μόλις αδειοδοτηθούν και τροφοδοτηθούν στην Ευρώπη θα τα έχουμε και εμείς».

Διαβεβαίωσε πως η Κύπρος δεν στερείται έγκαιρης τροφοδότησης, όπως άλλα κράτη, αφού συμμετέχει  στη διαδικασία άμεσης προμήθειας τόσο των εμβολίων, όσων και των φαρμάκων που αδειοδοτούνται από τον ΕΜΑ.  

Συμμετοχή και στις διαδικασίες για το αντιικό χάπι της Phizer

Στο μεταξύ, είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει και στις διαδικασίες για το αντιικό χάπι της Phizer, το οποίο σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία μειώνει κατά 89% τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου για τους ενήλικες, που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση.

Επίσης, η Δρ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι αναμένεται η αδειοδότηση αρχές του επόμενου χρόνου η έγκριση του αντιιικού φαρμάκου molnupiravir (γνωστό και ως MK4482 ή Lagevrio), που αναπτύχθηκε από τη Merck Sharp & Dohme σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics, για τη θεραπεία του COVID-19 σε ενήλικες.

Σύμφωνα με μελέτες το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να μειώσει την ικανότητα του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19) να πολλαπλασιάζεται στο σώμα, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη νοσηλεία ή τον θάνατο ασθενών με COVID-19.

ΚΥΠΕ

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Offsite Team -
03.07.2022 - 15:36

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Thumbnail
Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας τους

Την Αδελφοποίηση μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Αμμοχώστου υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Γιάννης Μώραλης και Σίμος Ιωάννου αντίστοιχα, στο Δημαρχείο Πειραιά, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, τους Δημοτικούς  Συμβούλους Ανδρέα Φλουρέντζου, Μιχάλη Βασιλείου, Γιώργο Τσίσιο και την Δημοτική Γραμματέα Μαριλένα Μανώλη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Πειραιά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

«Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, οι οποίες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητα αν υπάρχει μια παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και παρά το θλιβερό καθεστώς, ο δήμος είναι ζωντανός. Υπάρχουν πολιτιστικά  και αθλητικά  σωματεία, τα οποία λειτουργούν σε άλλες πόλεις. Άρα υπάρχει πεδίο συνεργασίας και μπορούμε να  αναλάβουμε από κοινού πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τις σχέσεις των δύο πόλεων», ανέφερε, κατά την υπογραφή της Αδελφοποίησης ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

«Σημαντικό  ρόλο σε αυτή την αδελφοποίηση και στην ένωση των δύο πόλεων θα διαδραματίσει και η νέα  ακτοπλοϊκή γραμμή, καθώς μετά από 21 χρόνια συνδέθηκε ξανά η Κύπρος με την Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά», επισήμανε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο Δήμος Πειραιά θα συμβάλει, με τις δυνάμεις του, στη μεγαλύτερη επικοινωνία του προβλήματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου επισήμανε ότι η συγκεκριμένη αδελφοποίηση «ήταν μια επιθυμία πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα». 

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή συνεργασία. Έχουμε ανάγκη αυτές οι μεγάλες πόλεις να βοηθήσουν στο ζήτημα της Αμμοχώστου και να κάνουμε έναν μεγάλο, διπλό αγώνα: αφενός να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου σε όλα τα διεθνή fora - και ο Πειραιάς που έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με άλλες πόλεις σίγουρα θα βοηθήσει - αφετέρου να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, όπως είναι τα σωματεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα, το ΕΒΕΑ», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Πειραιά η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας,  η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και  Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζηλάκου Χαραλαμπία και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Χαρουτιούν Μαρκαριάν.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Πειραιά, «η αδελφοποίηση των δύο Δήμων αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων, με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού, καθώς και στην διεύρυνση των ιστορικών δεσμών Πειραιά και Αμμοχώστου».

«Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Μώραλης στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πειραιά, επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου υπέγραψε με τον κ. Ιωάννου Πρωτόκολλο Συνεργασίας», προσθέτει ο Δήμος Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Πειραιά, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου ξεναγήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Θέατρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, από την Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη.

Ο Δήμος Πειραιά είναι αδελφοποιημένη πόλη και με τον Δήμο Λάρνακας από το 1995.

ΚΥΠΕ

Home