Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θερίζει η σεξουαλική βία κατά παιδιών - 293 υποθέσεις το 2020

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 29.11.2020

Θερίζει η σεξουαλική βία κατά παιδιών - 293 υποθέσεις το 2020

Thumbnail
Ο ρόλος του Hope For Children - Στοιχεία πενταετίας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η σεξουαλική βία  κυρίως σε βάρος των παιδιών αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα. Στην Κύπρο το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αποκτά διαστάσεις με αποτέλεσμα να προκύπτουν σχεδόν κάθε χρόνο τριψήφια νούμερα.

Η Οffsite αποκαλύπτει ότι  από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι σήμερα καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία και τις  Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας 293 υποθέσεις για διερεύνηση αναφοράς σεξουαλικής βίας. 

Μιλώντας στην Offsite, η διευθύντρια ανθρωπιστικού τομέα του Hope For Children Άντρια Νεοκλέους ανέφερε ότι για όλες τις υποθέσεις γίνεται αναφορά στο «Σπίτι του Παιδιού». 

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της: «Με την παροχή όλου του φάσματος των αναγκαίων υπηρεσιών, κάτω από την ίδια στέγη, το Σπίτι του Παιδιού (ΣτΠ) επιδιώκει την εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης με φιλικό προς το παιδί τρόπο, κατά τη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία του μέσω πολυθεματικής προσέγγισης. Η περίπτωση κάθε παιδιού συζητείται σε Πολυθεματικές Συναντήσεις που διεξάγονται στους χώρους του ΣτΠ στις οποίες συμμετέχουν εκπροσώποι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπου καθορίζονται οι επόμενες ενέργειες και το πλάνο για την κάθε περίπτωση».

hope for Children

 

Η κα Νεοκλέους είπε ακόμα ότι «στη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού εμπλέκονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, η Αστυνομία Κύπρου, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας. Η στελέχωση και ο συντονισμός της λειτουργίας του ΣτΠ έχει ανατεθεί στο "Hope For Children" CRC Policy Center από τις ΥΚΕ οι οποίες χρηματοδοτούν το πρόγραμμα και είναι υπεύθυνες για την επίβλεψη και αξιολόγηση του».  

Τι μας είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας

Σε μεγάλη συνέντευξή του στην Offsite την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Ευάλωτων Ομάδων και Ελλειπόντων Προσώπων που συστάθηκε στην Αστυνομία. Η εν λόγω Υποδιεύθυνση εντάσσει στις αρμοδιότητές της τα ελλείποντα πρόσωπα, οι ανήλικοι, τα θύματα εμπορίας προσώπων, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και άλλες ευάλωτες ομάδες.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου, η εν λόγω υποδιεύθυνση στοχεύει να καταστήσει  την Αστυνομία πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση του εγκλήματος κυρίως σε νευραλγικούς τομείς που αφορούν στον ίδιο τον ανακριτή και την προστασία του. 

Οι καταγγελίες πενταετίας

Το 2017 έγιναν συνολικά 138 καταγγελίες που αφορούν σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων, Από  την 1η Ιανουαρίου του 2017 όλες οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διερευνώνται από μια ειδική ανακριτική ομάδα στο Αρχηγείο Αστυνομίας. Επειδή μέχρι το 2016 η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών γινόταν στις επαρχίες, ο ασφαλής αριθμός που δημοσιοποιείτο αφορούσε τις ποινικές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ο οποίος το 2016 ήταν 74. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τις ποινικές υποθέσεις που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, που δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, αυτές ανήλθαν το 2015 στις 77, το 2014 στις 56, το 2013 στις 37, το 2012 στις 42 και το 2011 στις 32. Συνολικά, από το 2004 μέχρι το 2015 ο αριθμός των ποινικών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ανήλθε στις 492. 

Εθνική στρατηγική

Η Πολιτεία προχώρησε στην Εθνική Στρατηγική για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία. Η Εθνική Στρατηγική που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο αφορά τα παιδιά και προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, την ανάληψη δράσεων αλλά και την εφαρμογή αυτών.

Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται ένα τεράστιο κενό σχετικά με την παροχή προστασίας, στήριξης και κάθε δυνατής βοήθειας, µε κάθε τρόπο και σε κάθε στάδιο στα παιδιά, ως ευάλωτα µέλη της κοινωνίας των πολιτών». 

 

Home