Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θερίζει ο «Μολώχ της ασφάλτου»

Offsite Team -
13.12.2020 - 06:30

Θερίζει ο «Μολώχ της ασφάλτου»

Thumbnail
Φτάσαμε τους 44 νεκρούς εν καιρώ πανδημίας

Δεν λένε να μειωθούν οι αριθμοί των θανατηφόρων τροχαίων και πιο συγκεκριμένα των πεζών που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο.

Αυτό αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχειά της Τροχαίας, σύμφωνα με τα οποία τη χρόνια που μας πέρασε (2019) συνολικά 13 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρα τροχαία, αφού παρασυρθήκαν πεζοί.

Όσο αφορά την φετινή χρονία (2020) μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν συνολικά 12 θάνατοι πεζών γεγονός το οποίο προβληματίζει ενόντα τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες κάνουν λόγο για περισσότερη σε όσους κινούνται πεζοί στο οδικό δίκτυο.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι από την αρχή του μήνα και σε περίοδο 72 ωρών μετρήσαμε ήδη 3 νεκρούς οι οποία παρασυρθήκαν από όχημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάση τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο παρατηρείται αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων με τις αρμόδιες αρχές να αποδίδουν την αιτία στην αλλαγή της εποχής (βροχές) όπως επίσης και στην αλλαγή της ώρα (βραδιάζει πιο γρήγορα).

Πάντως συνολικά στην Κύπρο φέτος μετράμε 42 νεκρούς με τους 12 από τους 42 να είναι πεζοί η ποσοστό 28,75%, αριθμοί ιδιαίτερα αυξημένοι αν αναλογιστεί κάποιος ότι βρισκόμαστε εν καιρό πανδημίας αφού τους τελευταίους μήνες οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Κληθείς να σχολιάσει στην Offsite για το πολύκροτο θέμα των θανατηφόρων τροχαίων, Στέλιος Κυθρεώτης, εμπειρογνώμονας σε θέματα αυτοκινήτου και οδικής ασφάλειας τόνισε ότι ως χώρα πρέπει να δώσουμε βάση σε 3 πυλώνες:

 • Ασφαλές οδικό δίκτυο

   

 • Ασφαλή οχήματα (Να υπάρχουν σύγχρονα οχήματα, να υπάρχουν κίνητρα για αποσύρσεις παλαιών οχημάτων)

   

 • Ασφαλές οδηγοί

Παράλληλα προσέθεσε ότι στα θανατηφόρα τροχαία δεν φταίνε πάντα οι πεζοί ή οι οδηγοί αλλά το οδικό δίκτυο, όπως για παράδειγμα οι σημάνσεις σε μια διάβαση πεζών δεν είναι πάντα ευδιάκριτες.

Καταλυτικά τόνισε ότι το θέμα της οδικής ασφάλειας πρέπει να το δούμε ολικά και να μην εστιάζουμε σε συγκεριμένα κομμάτια.

Αυξάνει περιπολίες η Αστυνομία

Σε μια άλλη εξέλιξη η Αστυνομία άρχισε ήδη του αυξημένους έλεγχους και περιπολίες σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν άλλα θανατηφόρα τροχαία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράληλα στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Αστυνομία για μείωση των οδικών τροχαίων συγκρούσεων και για εμπέδωση της οδικής συνείδησης από τους χρήστες του οδικού δικτύου, παρατίθενται χρήσιμες συμβουλές για τη διακίνηση των πεζών:

 • Να χρησιμοποιείτε το πεζοδρόμιο. Όπου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο να περπατάτε στη δεξιά πλευρά του δρόμου.
 • Να χρησιμοποιείτε πάντα τη διάβαση πεζών, όπου υπάρχει, αλλιώς να διασταυρώνετε προσεκτικά από ασφαλισμένο μέρος.
 • Κοιτάξτε και ακουστέ προσεκτικά γύρω σας για κινούμενα οχήματα.
 • Προτού διασταυρώσετε, Κοιτάζετε πρώτα δεξιά, μετά αριστερά και ξανά δεξιά.
 • Όταν δεν υπάρχουν κοντά σας κινούμενα οχήματα διασχίστε κάθετα τον δρόμο.
 • Να μην διασταυρώνετε σε δρόμο με στροφές ή κοντά σε κορυφή ανηφορικού δρόμου.
 • Μην διασταυρώνετε ποτέ ενώ βρίσκεστε ανάμεσα σε σταθμευμένα οχήματα γιατί δεν γίνεστε εύκολα ορατοί από διερχόμενα αυτοκίνητα.
 • Να επιλέγετε το σημείο με τη μεγαλύτερη ορατότητα για να διασταυρώσετε.
 • Τη νύχτα να φοράτε πάντοτε ειδικά φωσφορούχα ρούχα με αντανακλαστικές ταινίες ή φωτεινά ανοιχτόχρωμα ρούχα για να γίνεστε αντιληπτοί από τους οδηγούς των μηχανοκινήτων οχημάτων.
 • Η ορθή και υπεύθυνη οδική συμπεριφορά αναμφίβολα συντείνουν στη μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Home