Θερμός Ιούνιος στην Αστυνομία: Ντόμινο αλλαγών στην «πυραμίδα»

Θερμός Ιούνιος στην Αστυνομία: Ντόμινο αλλαγών στην «πυραμίδα»

Ολοκληρώνεται η ανανέωση παράτασης θητείας του Κ. Μιχαηλίδη

Nτόμινο ….ανακατατάξεων επίκεινται στην ηγεσία της Αστυνομίας. Η Offsite πληροφορείται ότι ο Ιούνιος θα είναι πολύ «θερμός» στο Αρχηγείο με αλλαγές προσώπων στην πυραμίδα. Aς μη ξεχνάμε ότι στις 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται και η εξάμηνη παράταση θητείας  που έλαβε από τον Ιανουάριο ο καθόλα πετυχημένος Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Δεν αποκλείεται η οποιαδήποτε απόφαση για τον Αρχηγό να συμπαρασύρει μαζί της και άλλες ανακατατάξεις στην ηγεσία. Βάζοντας τα δεδομένα κάτω και αρχίζοντας από τη διαδοχή του Αρχηγού υπάρχουν τα εξής δεδομένα. Πρώτο: Η απόφαση ανήκει εξ ολοκλήρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος μπορεί να διορίσει οποιοδήποτε πολίτη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Αρχηγός προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας και συνήθως το βαρύ φορτίο αναλαμβάνει ο εκάστοτε Υπαρχηγός. Δεύτερο: Ο Πρόεδρος θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα για να διοριστεί ο κατάλληλος και ίσως στο μυαλό του Προέδρου η παραμονή του κ. Κ. Μιχαηλίδη να είναι η ενδεδειγμένη. Τρίτο: Θα εξεταστούν διάφοροι παράμετροι για την εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Οι τρεις αυτοί παράγοντες (ίσως και άλλοι) θα καθορίσουν την τελική απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη. 

Εάν προκύψει το σενάριο αντικατάστασης του Κ. Μιχαηλίδη τότε ενδέχεται να δημιουργηθεί κενό στη θέση του Υπαρχηγού στην περίπτωση που λάβει το χρίσμα του Αρχηγού ο ο νυν δεύτερος τη τάξει Στέλιος Παπαθεοδώρου. Στην περίπτωση αυτή, εάν τελικά ο εκλεκτός είναι ο ικανότατος Υπαρχηγός, ο Πρόεδρος θα κληθεί να διορίσει τον αντικαταστάτη του. Στην προκειμένη περίπτωση το πιθανότερο είναι ο νέος Υπαρχηγός να επιλεγεί από τους Βοηθούς Αρχηγούς δημιουργώντας μια διελκυστίνδα αλλαγών και στις εξαιρετικά κρίσιμες θέσεις των τεσσάρων Βοηθών Αρχηγών. Αρκεί να τονίσουμε ότι η λειτουργία της Αστυνομίας χωρίς Βοηθούς Αρχηγούς επηρεάζει ολόκληρο το Σώμα.

Χηρεύει μια θέση

Στο οργανόγραμμα της Αστυνομίας υπάρχουν 4 Βοηθοί Αρχηγοί: Ο Βοηθός Αρχηγός στον κλάδο Επιχειρήσεων , Ο Βοηθός Αρχηγός Διοίκησης , ο Βοηθός Αρχηγός Υποστήριξης και ο Βοηθός Αρχηγός Εκπαίδευσης. Με το αίτημα αφυπηρέτησης που έγινε αποδεκτό από τον Βοηθό Αρχηγό Υποστήριξης Ανδρέα Κουσιουμή δημιουργήθηκε «τρύπα» που πρέπει να πληρωθεί. Σημειώνεται ότι η θέση Βοηθού Αρχηγού είναι προαγωγής και όχι διορισμού ως εκ τούτου την ευθύνη έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης με σύσταση του Αρχηγού Αστυνομίας. Άρα ο διορισμός και η κάλυψη του κενού θα γίνει είτε πριν είτε μετά τις 30 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι εν δυνάμει υποψήφιοι Βοηθοί Αρχηγοί είναι όλοι οι Ανώτεροι Αστυνόμοι. Άρα η οποιαδήποτε απόφαση αντικατάστασης θα δημιουργήσει κενό στις θέσεις των Ανώτερων Αστυνόμων Παράλληλα, εάν η απόφαση για τον Αρχηγό, επηρεάσει τον Υπαρχηγό Στ. Παπαθεοδώρου αναλαμβάνοντας τα ηνία, τότε ίσως δημιουργηθούν δυο κενές θέσεις Βοηθών Αρχηγών και αντίστοιχες Ανώτερων Αστυνόμων.

Σημειώνεται ότι πριν από το Πάσχα άρχισε ένα μκκρό λίφτινγκ στα ενδότερα της Αστυνομίας με αλλαγές και αντικαταστάσεις αξιωματικών. Χαρακτηριστικά, αφυπηρέτησε ο Διοικητής της ΥΚΑΝ Γλυκέριος Λεοντίου και τη θέση του ανέλαβε ο πρώην Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας και τέως Διευθυντής του Τμήματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Μιχάλης Κατσουνωτός.

Στη θέση του Διευθυντή του Τμήματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, την οποία κατείχε μέχρι πρόσφατα ο κ. Κατσουνωτός, μετατέθηκε ο τέως εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας και μέχρι πρότινος Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής (Διοίκησης) Πάφου Ανδρέας Αγγελίδης.  Εξάλλου, αίτημα πρόωρης αφυπηρέτησης υπέβαλε η  υπεύθυνης του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων Ρίτα Σούπερμαν ως επίσης ο πρώην υπεύθυνος του ΟΠΕ Γιώργος Σούπερμαν.

Αποπαγοποίηση θέσεων

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο σε όποια απόφαση ληφθεί διαδραματίζει σαφώς και η αποπαγοποίηση από τη Βουλή θέσεων προς όφελος της Αστυνομίας. Η Βουλή είναι αρμόδια για να το πράξει και ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη στις κατάλληλες ενέργειες. Εξάλλου, παραμένει σε εκκρεμότητα η πρόσληψη 200 αστυνομικών και άλλων 30 ειδικών αστυνομικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου με τον οποίο συνομιλήσαμε ανέφερε ότι όντως τον Ιούνιο αναμένονται αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομίας. Ο κ. Ανδρέου είπε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις στην ηγεσία θα επηρεάζουν και τις κατώτερες βαθμίδες.

 

Home