Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θετικοί δεσμοφύλακες και κρατούμενοι - Ανακοίνωση Τμ. Φυλακών

Offsite Team -
04.12.2020 - 14:17

Θετικοί δεσμοφύλακες και κρατούμενοι - Ανακοίνωση Τμ. Φυλακών

Thumbnail
Όλα τα γεγονότα

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για δεσμοφύλακες και πριν ολίγων ημερών για κρατούμενους τα οποία αναφέρονται σε θετικά κρούσματα κορωνοϊού, η Διεύθυνση διευκρινίζει τα ακόλουθα για σκοπούς αποσαφήνισης των περιπτώσεων και αποτροπής οποιασδήποτε παραπληροφόρησης η οποία ενδέχεται να προκαλέσει αδίκως τον πανικό στο χώρο των Φυλακών, ένα πολύπλοκο και ευαίσθητο χώρο.

Επί καθημερινής βάσεως στο Τμήμα Φυλακών διενεργούνται τεστ κορωνοϊού, τόσο σε κρατούμενους όσο και στο προσωπικό, αλλά και σε προσωπικό που εργάζεται στο Τμήμα από άλλες υπηρεσίες, με σκοπό την πρόληψη και την αποτροπή εισαγωγής του ιού στις Φυλακές, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να λαμβάνονται τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα και άλλα μέτρα πρόληψης, καθότι η προστασία προσωπικού και κρατουμένων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Τμήμα μας. 

fylaKES1

Όσον αφορά το προσωπικό, τρεις δεσμοφύλακες είναι θετικοί στον κορωνοϊό, λόγω κοινωνικών επαφών εκτός Φυλακών, εκ των οποίων οι δύο ήταν εκτός υπηρεσίας για μέρες και δεν είχαν έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε πρόσωπο εντός των φυλακών – κρατούμενο ή προσωπικό -  και συνεχίζουν να παραμένουν εκτός υπηρεσίας, ενώ ο τρίτος βρισκόταν σε υπηρεσιακό καθήκον εκτός των πτερύγων χωρίς να έχει επαφή με κρατούμενους και με περιορισμένη επαφή μικρού αριθμού συναδέλφων του, οι οποίοι υποβλήθηκαν όλοι άμεσα σε rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα, ωστόσο θα παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό, με επανάληψη του τεστ πριν επιστρέψουν στην υπηρεσία τους.

Όσον αφορά τους δύο κρατούμενους, οι οποίοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό, αυτοί νοσηλεύονταν εκτός Φυλακών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και στα πλαίσια της πρόληψης που εφαρμόζει το Τμήμα Φυλακών, ζητήθηκε να διενεργηθεί τεστ κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, πριν την επιστροφή τους στο Τμήμα, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι δύο κρατούμενοι παραμένουν σε καραντίνα σε χώρο εκτός Φυλακών και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Τονίζεται ότι κατά την παραμονή τους στις Φυλακές και πριν μεταφερθούν στο νοσηλευτήριο, τους είχε διενεργηθεί τεστ κορωνοϊού με αρνητικό αποτέλεσμα.

fylakes2

Η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών στα πλαίσια εφαρμογής των μέτρων πρόληψης του μεταδοτικού ιού κορωνοϊού, από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει όπως διενεργείται τεστ κορωνοϊού σε όλους τους κρατούμενους πριν επιστρέψουν στις Φυλακές μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους σε νοσηλευτήρια ή στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, καθώς και όλων των νεοεισερχομένων κρατουμένων προτού εισέλθουν στις Φυλακές από τα Δικαστήρια και τα αστυνομικά κρατητήρια. Ειδικότερα, για τους νεοεισερχόμενους, πριν την τοποθέτηση τους σε πτέρυγα της κλειστής φυλακής, το τεστ επαναλαμβάνεται στις 14 ημέρες ενώ αυτοί βρίσκονται εκτός του χώρου της κλειστής Φυλακής χωρίς να έχουν επαφή με τους υπόλοιπους κρατούμενους. 

Τα αυστηρά μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται εδώ και μήνες στο Τμήμα Φυλακών απέτρεψαν την εισαγωγή του ιού στις Φυλακές, ωστόσο οι κίνδυνοι πάντα ελλοχεύουν ειδικότερα όταν αυτοί αφορούν παραμέτρους και παράγοντες εκτός των Φυλακών. Το Τμήμα Φυλακών είναι πάντοτε σε εγρήγορση, παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αναχαίτιση του ιού και συνεχίζει να λαμβάνει αυστηρά μέτρα για την προστασία των κρατουμένων, του προσωπικού και των οικείων τους. 

Μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Τμήμα Φυλακών συνολικά 1463 τεστ κορωνοϊού για προσωπικό και κρατούμενους, εκ των οποίων 1236 τεστ με μοριακή μέθοδο PCR και 227 rapid test.  

Home