Τι ακριβώς κάνει το χάπι της Pfizer - Σε ποιους θα χορηγείται

Τι ακριβώς κάνει το χάπι της Pfizer - Σε ποιους θα χορηγείται

Ετοιμάζει χάπι κατά του covid η Pfizer - Πού βρίσκονται οι μελέτες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Ελπιδοφόρα είναι τα νέα για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού. Η Pfizer ανακοίνωσε πως ξεκίνησε στις ΗΠΑ την διαδικασία δοκιμής ενός αντι-ιικού φαρμάκου με τη μορφή χαπιού.

Όπως εξήγησε στην Offsite το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης, «το εν λόγω χάπι θα αναστέλλει την λειτουργία κάποιων ενζύμων του ιού».

Το φάρμακο, που έχει την ονομασία PF-07321332 θα λαμβάνεται υπό μορφή χαπιού από το στόμα και θα συνταγογραφείται σε ασθενείς με τα πρώτα σημάδια λοίμωξης Covid-19, οι οποίοι δεν νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με τον δρ Καραγιάννη, τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής από τις προκαταρκτικές μελέτες, έδειξαν ότι εμφανίζει ισχυρή δράση κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Πάντως η εταιρεία δήλωσε ότι το νέο υποψήφιο φάρμακο, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό και εγκριθεί, θα βοηθήσει στις μελλοντικές απειλές από τον κορωνοϊό.

Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται ήδη στην πρώτη φάση δοκιμών. H πρώτη φάση δοκιμών, αυτή της τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής και ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο κλινικής δοκιμής γίνεται σε υγιείς ενήλικες, ώστε να αξιολογηθεί η ασφάλεια του φαρμάκου και πόσο καλά αυτό γίνεται ανεκτό. Οι συγκεκριμένοι αναστολείς δουλεύουν προσδενόμενοι σε ένα ένζυμο του ιού και τον εμποδίζουν να αναπαραχθεί μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα.

Home