Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι έδειξε η πρώτη ακτινογραφία του ΓεΣΥ;

Offsite Team -
03.06.2019

Τι έδειξε η πρώτη ακτινογραφία του ΓεΣΥ;

Thumbnail
Ποια προβλήματα παρουσιάστηκαν στο πρώτο μεγάλο τεστ του νέου συστήματος;

Μετ’ εμποδίων αλλά με θετικό πρόσημο έκλεισε το πρώτο μεγάλο «τεστ αντοχής» του Γενικού Συστήματος Υγείας. Τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν την τρίτη μέρα λειτουργίας του νέου συστήματος ήταν: 

  • Η εξοικίωση των παρόχων υγείας με το λογισμικό σύστημα 
  • Τεχνικά θέματα που αφορούσαν το νέο σύστημα 
  • Κενά ενημέρωσης ασθενών για τον καθορισμό ραντεβού με γιατρούς 
  • Απορίες ασθενών για τον κατάλογο φαρμάκων 

Η μεγάλη εικόνα πάντως είναι ότι ο κόσμος αγκαλιάζει το ΓεΣΥ και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (3/6) είχαν εγγραφεί σχεδόν 530.000 δικαιούχοι. Τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν την πρώτη μέρα με μεγάλο όγκο ιατρικών και φαρμακευτικών πράξεων μπορεί να προκάλεσαν ταλαιπωρία και δυσφορία σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα και υπήρξε άμεση διαχείριση ή δρομολογήθηκαν λύσεις.   

«Σήμερα έχουμε σίγουρα αυξημένους όγκους επειδή είναι εργάσιμη ημέρα και οι παροχείς του δημοσίου και οι ιδιώτες βλέπουν κανονικά ασθενείς», ανέφερε η Αν. Διευθύντρια του, Έφη Καμίτση σημειώνοντας ότι είναι θέμα χρόνου «να εξοικειωθούμε όλοι σιγά σιγά και οι δικαιούχοι αλλά ειδικά οι πάροχοι πώς να χρησιμοποιούν το σύστημα έτσι ώστε να κινούνται τα πράγματα γρήγορα και να παίρνει υπηρεσίες ο κόσμος».

Ο Υπουργός Υγείας ήταν από νωρίς στο πόδι, πραγματοποιώντας επιτόπιες επισκέψεις σε Κέντρα Υγείας και έχοντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ. Αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, ο κ. Ιωάννου έδωσε οδηγίες για συνέχιση της εκπαίδευσης του προσωπικού για το Λογισμικό και ζήτησε όπως οι υπεύθυνοι εκπαίδευσης παραμείνουν στα νοσηλευτήρια για τις επόμενες ημέρες, ώστε να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια και καθοδήγηση στους επαγγελματίες υγείας.    

Θετικά μηνύματα έστειλαν και οι διευθυντές δύο μεγάλων δημόσιων νοσηλευτηρίων. Η διευθύντρια Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι «εξυπηρετήθηκαν όλοι οι ασθενείς, ακόμα και όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο σύστημα» και διαβεβαίωσε ότι «τεχνικοί καταρτισμένοι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και έκτακτοι νοσηλευτές και ιατροί θα εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, προκειμένου να υπάρξουν τα λιγότερα προβλήματα».

Ο  διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρίστος Νικολάου σχολιάζοντας κάποια διαδικαστικά προβλήματα ανέφερε ότι «σταδιακά και με την εμπειρία μας, όλα αυτά τα πράγματα θα επιλυθούν», τονίζοντας ότι η μέρα κύλησε «πολύ καλά». 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού σε Ειδικούς Ιατρούς και για ακτινοδιαγνωστικές και άλλες εξετάσεις, πραγματοποιήθηκαν για όσους ασθενείς προσήλθαν, ομαλά.    

 

 

 

Home