Τι είναι το μπλέ, το κόκκινο και το μαύρο φεγγάρι

Τι είναι το μπλέ, το κόκκινο και το μαύρο φεγγάρι

Σύντομα θα έχουμε την εμφάνιση της «μπλε πανσελήνου» / Τι λέει ο Πρόεδρος της Αστρονομικής εταιρείας Κύπρου στην Offsite

Της Μύριας Γεωργίου

Εντός του νέου μήνα, θα έχουμε την εμφάνιση του φαινομένου του «μπλε φεγγαρίου» και θα είναι ορατό στις 31 Οκτωβρίου. 

Τι είναι όμως το κόκκινο, μαύρο και μπλε φεγγάρι και γιατί ονομάζονται έτσι;

Σελήνη και Πανσέληνος

Η Σελήνη «το Φεγγάρι» είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Είναι το φωτεινότερο σώμα στην ουράνια σφαίρα μετά τον Ήλιο, επειδή είναι και το κοντινότερο στη Γη ουράνιο σώμα.

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Εντός του 2020 θα έχουμε συνολικά 13 πανσελήνους.

1

Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο της Αστρονομικής εταιρείας Κύπρου και Aστροφυσικό, Χρύσανθο Φάκα ο ίδιος εξήγησε στην Offsite τις έννοιες του μπλέ, μαύρου και κόκκινου φεγγαριού.

5

Όπως ανέφερε ο κ. Φάκας, η μαύρη σελήνη και η μπλε πανσέληνος είναι ορολογίες ενώ η κόκκινη σελήνη είναι κυριολεκτική έννοια. Γιατί ονομάζονται έτσι;

Μπλε φεγγάρι

Εντός του νέου μήνα, θα έχουμε πανσέληνο την 1η Οκτωβρίου, όπου είναι γνωστή και ως «φεγγάρι συγκομιδής» ενώ η δεύτερη πανσέληνος, το λεγόμενο «μπλε φεγγάρι», θα είναι ορατό στις 31 Οκτωβρίου. Όταν έχουμε δυο πανσελήνους σε ένα μήνα, τότε η δεύτερη ονομάζεται «μπλε φεγγάρι», προκειταί για ορολογία διότι το φεγγάρι παραμένει το ίδιο και δεν γίνεται πραγματικά μπλε χρώμα.

2

Ο κ Φάκας ανέφερε ότι μπλε πανσέληνο ονομάζουμε την δεύτερη πανσέληνο ενός μήνα, ως εκ τούτου τον Οκτώβριο που έχουμε δυο πανσελήνους, την 1η Οκτωβρίου και 31 Οκτωβρίου, η δεύτερη πανσέληνος της 31 Οκτωβρίους θα ονομάζεται «μπλε πανσέληνος».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η ορολογία μπλε πανσέληνος είναι για να προσδιορίζει το γεγονός ότι ένας μήνας θα έχει δυο πανσελήνους και δεν σημαίνει κυριολεκτικά ότι το φεγγάρι γίνεται μπλε. Το χρώμα του παραμένει το ίδιο.»

Άξιο αναφοράς είναι ότι τον Οκτώβριο όπου θα έχουμε δυο πανσελήνους και την εμφάνιση της μπλε Πανσελήνου στις 31 του μήνα, οι Αμερικανοί ιθαγενείς οι οποίοι είναι λάτρεις του ημερολογίου των φεγγαριών ονομάζουν την πανσέληνο του Οκτωβρίου «πανσέληνο των κυνηγών».

5

Μαύρο φεγγάρι

Όπως σημείωσε ο κ. Φάκας, το «μαύρο φεγγάρι» είναι επίσης ορολογία, όταν στην διάρκεια ενός μήνα εμφανιστούνε δυο νέες σελήνες, η δεύτερη σελήνη του μήνα ονομάζεται «μαύρο φεγγάρι». Η Νέα σελήνη είναι εντελώς αόρατη και δεν φαίνεται στον ουρανό, έτσι ονομάζεται «μαύρη».

6

Κόκκινο φεγγάρι

Το «κόκκινο φεγγάρι» είναι πράγματι κόκκινο. Συμβαίνει όταν η σελήνη εισέλθει πίσω από την γη και έχουμε ολική έκλειψη σελήνης, τότε η σελήνη μετατρέπεται σε κόκκινη και την βλέπουμε κόκκινη στον ουρανό.

7

Πότε φαίνεται καλύτερα η πανσέληνος

Όταν η πανσέληνος είναι χαμηλά στον ορίζοντα που ανατέλλει είναι πιο κοκκινωπή και φαίνεται πιο μεγάλη, καθώς ανεβαίνει στον ορίζοντα αρχίζει να κιτρινίζει και φαίνεται πιο μικρή, στην πραγματικότητα όμως το μέγεθος είναι το ίδιο.

Home