Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι είναι τα μηναλλάγια-Η πρώτη εικόνα για τον χειμώνα που έρχεται

Της Αγάθης Χατζηκωστή -
25.08.2019 - 07:00

Τι είναι τα μηναλλάγια-Η πρώτη εικόνα για τον χειμώνα που έρχεται

Thumbnail
Ο Τάσος Ιεροδιακόνου μας δίνει μια μικρή γεύση για το τι να περιμένουμε τον φετινό χειμώνα

Υψηλές θερμοκρασίες, κίτρινοι συναγερμοί και.. βροχές! Αυτή είναι η εικόνα του φετινού Αύγουστου και τελευταίου μήνα του καλοκαιριού μέχρι στιγμής. Παρά τα τρελά που μας παρουσίασε ο καιρός τους τελευταίους μήνες οι βροχές των τελευταίων ημερών έχουν κάποια εξήγηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς κατά τον μήνα Αύγουστο την τιμητική τους έχουν τα «Μηναλλάγια» ή αλλιώς «Μερομήνια». Ο τρόπος με τον οποίο οι παλιοί - και όχι μόνο - προέβλεπαν τις κλιματικές συνθήκες των επόμενων μηνών.    

Τι είναι τα μηναλλάγια ή μερομήνια

Μηναλλάγια ή Μερομήνια ονομάζονται οι δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους και κατά την περίοδο αυτή οι “παλιοί” παρατηρούσαν τα καιρικά φαινόμενα και έβγαζαν συμπεράσματα. Οι άνθρωποι έτσι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Την ονομασία τους την πήραν από τις λέξεις «ημέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή ένας μήνας.

Με λίγα λόγια, από τις 4 Αυγούστου και μετά, η κάθε μέρα, αντιστοιχεί και σε έναν μήνα. Για παράδειγμα η 4η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Σεπτέμβριο, η 5η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Οκτώβριο, η 6η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Νοέμβριο και ούτω καθ’ εξής. Ενώ διευκρινίζεται ότι οι μέρες 1-3 Αυγούστου, αντιστοιχούν στον Αύγουστο.

Η διαδικασία που ακολουθούν όσοι ασχολούνται μέχρι και σήμερα με την μέθοδο των μηναλλάγιων είναι απλή. Παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Οι ενδείξεις που “διαβάζουν” οι ειδικοί και δείχνουν τα καιρικά φαινόμενα είναι οι εξής: 

  • Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
  • Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
  • Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
  • Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
  • Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Η πρώτη εικόνα - Τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα μηναλλάγια

Σύμφωνα με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο, Τάσο Ιεροδιακόνου, ο οποίος μίλησε στην Offsite: “η καταγραφή ακόμα δεν έχει τελειώσει, έχει καταγραφεί το νέο ημερολόγιο, αλλά ακόμη γίνεται και η καταγραφή με βάση το παλαιό ημερολόγιο. Παρόλα αυτά, οι πρώτες ενδείξεις για τους επόμενους μήνες φαίνεται να δείχνουν ότι θα υπάρχουν τέσσερις μήνες -περίπου- με αξιόλογες βροχές και χιόνια στο Τρόοδος. 

Υπολογίζεται ότι οι μήνες αυτοί θα είναι είτε ο Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος είτε Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος. Παρόλα αυτά, αν συγκρίνουμε τις βροχοπτώσεις με την χρονιά που μας πέρασε (2018-2019) δεν θα είναι το ίδιο, θα είναι πιο κάτω αλλά θα είναι εξίσου καλές. Βέβαια, θα υπάρξουν και κάποια διαστήματα μια - δύο φορές με έντονη και μεγάλη κακοκαιρία. Όπως γίνεται κάθε χρόνο όλοι οι μήνες θα έχουν βροχές αλλά κάποιοι περισσότερες και κάποιοι λιγότερες”

 

Home