Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι είναι τελικά ο Ιός Δυτικού Νείλου και πώς να προστατευτείτε

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 08.08.2019

Τι είναι τελικά ο Ιός Δυτικού Νείλου και πώς να προστατευτείτε

Thumbnail
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης του Ιού

Σε συναγερμό βρίσκονται εδώ και μερικές μέρες οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τα κρούσματα του Ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο, σε ελεύθερες περιοχές αλλά και στα κατεχόμενα. Μέχρι στιγμής στη Λευκωσία έχουν καταγραφεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του Ιού Δυτικού Νείλου, ενώ στις κατεχόμενες περιοχές σημειώθηκε ένας θάνατος. Στις ελεύθερες περιοχές το ένα περιστατικό εντοπίστηκε στο Στρόβολο και το άλλο στην Παλλουριώτισσα.

Πως αντιμετωπίζεται ο ιος μέχρι στιγμής 

Σύμφωνα με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες υιοθετήθηκαν μέτρα πρόληψης του Ιού με σχέδιο διερεύνησης των κρουσμάτων για να βρεθούν οι αιτίες που ευρωποιήθηκαν, δηλαδή να γίνει εξεύρεση των εστιών μόλυνσης και εκκόλαψης στις περιοχές. 

Παράλληλα τα Δημαρχεία των πόλεων ανέλαβαν την ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παρθούν στις οικίες: 

  • Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσκολεύει την προσέγγιση των εντόμων. Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια). Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες.
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια). Χρήση εντομοκτόνων. Περιέχουν πυρεθροειδή (π.χ. περμεθρίνη). Υπάρχουν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
  • Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση ή διόρθωση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν νερό. Κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων. Αν υπάρχει στο σπίτι πισίνα ή σιντριβάνι τότε γίνεται καθημερινή ενεργοποίηση των φίλτρων καθαρισμού για απομάκρυνση αυγών και προνυμφών κουνουπιών.

Επιπλέον μέτρα λαμβάνουν και τα Δημαρχεία με εντατικοποίηση των ψεκασμών εντός των δημοτικών ορίων αλλά και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες με τα προγράμματα που εφαρμόζουν όσων αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών στο υδρόβιο στάδιο. 

Επηρέασαν όμως οι αυξημένες φετινές βροχοπτώσεις για πρόκληση του Ιού; 

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών, κ. Αλβέρτος Καρής, στην Offsite: “Συνέτεινε το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί περισσότερες εστίες εκκόλαψης κουνουπιών, όμως για να μεταδοθεί η ασθένεια χρειάζονται και μολυσμένα πουλιά. Αν υπάρχουν μεγαλύτεροι αριθμοί κουνουπιών και σε περιοχές που υπάρχουν αποδημητικά πουλιά είναι φυσικό να είναι πιο εύκολο να τσιμπήσει ένα μολυσμένο πουλί και στη συνέχεια ένα υγιή άνθρωπο”.

Τι είναι όμως ακριβώς ο Ιος Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με γιατρό του Υπουργείου Υγείας: “Είναι μια ομάδα ιών που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο στο 20%. Τα συμπτώματα μπορεί να ο πυρετός, κεφαλαλγία, εμετός, γαστρεντερικά συμπτώματα και γενικότερα μια εικόνα που μοιάζει με ίωση. Το πρόβλημα είναι ότι σε ένα ποσοστό κάτω του 1% ,το οποίο προβάλλεται από τον ιο μπορεί να προκαλέσει μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή παράλυση, εκεί είναι η σοβαρή μορφή της νόσου. Ο Ιος αυτός προσβάλλει συνήθως πιο βαριά ηλικιωμένους και αποκατασταλμένα άτομα” 

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά από τα κουνούπια και τα κουνούπια το “κολλάνε” από τα πουλία που εκείνα μεταφέρουν τον Ιό. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν υφίσταται. 

Home