Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα και γιατί πετάμε χαρταετό;

Offsite Team -
15.03.2021

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα και γιατί πετάμε χαρταετό;

Thumbnail
Τι περιλαμβάνει το Τραπέζι

Έστω και μικρές χαλαρώσεις μας εδωσε τελικά η Κυβέρνηση να γιορτάσουμε και να περάσουμε την σημερινή ξεχωριστή μέρα της Καθαράς Δευτέρας. 

Όπως ανακοινώθηκε μόνο για την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου επιτρέπεται η παρουσία του κοινού στους εκδρομικούς χώρους και τα φράγματα. Αυτή ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τις χαλαρώσεις ανατρέποντας τις προβλέψεις για απαγόρευση.

Τι ακριβώς επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σήμερα:

 • Επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων και συγκεκριμένα σε φράγματα, πάρκα, γραμμικά πάρκα, πλατείες, μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών και εκδρομικούς χώρους.
 • Ο μέγιστος αριθμός συναθροιζόμενων στους πιο πάνω χώρους είναι τα έξι (6) άτομα ανά ομάδα, μη συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων προσώπων (έξι ενήλικες και επιπλέον τα παιδιά τους).
 • Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε παιδότοπους που βρίσκονται εντός των πιο πάνω χώρων.
 • Για σκοπούς μετάβασης στους πιο πάνω χώρους, αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο 8998 με την επιλογή του αριθμού 6.
 • Η πρόσβαση στους πιο πάνω χώρους επιτρέπεται μέχρι τις 8:30 το βράδυ.
 • Η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στις 9 το βράδυ.

Μετά την εξέλιξη, τη μέρα της Καθαρά Δευτέρας αναμένεται να υπάρξει έντονη παρουσία Αστυνομίας και μελών του Τμήματος Δασών για εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

>>>> Με SMS σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια & μόνο έξω - Τι ώρα το κέρφιου

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής (και της νηστείας), ενώ για τα παιδιά το τέλος της Αποκριάς.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Τι συνηθίζεται να τρώμε

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμά και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. 

LAGANA

Στο τραπέζι περιλαμβάνεται και ο καθιερωμένος χαλβάς, στη μορφή που τον συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα απλό γλυκό. Ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά τους και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου.

>>>>>  ΕΠΙΣΗΜΟ: Τι αλλάζει στην Κύπρο την Δευτέρα και τι την Τρίτη

xalvas

Επίσης στο τραπέζι πρωταγωνιστεί η ταχίνι, ελιές (μαύρες, πράσινες), πατατοσαλάτα, διάφορα σαλατικά, θαλασσινά, ενώ την τιμητική του έχει το κρασί αφού ρέει άφθονο σε όλα τα τραπέζια.

Κύριo έθιμo

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της Καθαράς Δευτέρας είναι το πετάσιν, το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.

xartaetos

Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής, καθώς συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο.

Με άλλα λόγια θέλει να πει ότι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό δίπλα στον δημιουργό του. Το γεγονός δε, ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, καθώς πραγματοποιείται την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, οπότε οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

>>>> Αλλάζει το κέρφιου - Τι ώρα θα ξεκινά

Πάντως, πέρα από τη θρησκευτική του διάσταση, ο χαρταετός στο παρελθόν είχε και άλλες χρήσεις μιας και χρησιμοποιούνταν για μετεωρολογικές προβλέψεις, για στρατιωτική κατασκοπεία, ακόμη και για μεταφορά αντικειμένων σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ ο Αμερικανός εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος ανακάλυψε το αλεξικέραυνο χάρη σε πειράματα που έκανε με έναν χαρταετό και ένα κλειδί!

Πως κατασκευάζεται ο χαρταετός

Θα χρειαστείτε:

 •  3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
 •  Xαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
 •  Γερό σπάγκο
 •  Λεπτό σύρμα
 •  Κολλητική ταινία
 •  Χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

Κατασκευή

Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνετε δυο μικρές εγκοπές.

Δένετε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνετε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται:

xartaetos1

Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνετε γερά το σύρμα, και το περνάτε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχετε κάνει την εγκοπή.

Φροντίζετε όπως θα γυρίζετε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχετε ένα κανονικό εξάγωνο.

Ακουμπάτε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, και το κόβετε γύρω - γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών:

xartaetos2

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε ν' αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να διακοσμήσετε την επιφάνεια του χαρτιού όπως σας αρέσει, έτσι ώστε να έχετε έναν μοναδικό χαρταετό. Μπορείτε να κολλήσετε διάφορα διακοσμητικά, ή να ζωγραφίσετε τη σημαία της αγαπημένης σας ομάδας, πρόσωπα, πεταλούδες, πουλιά και ζώα. Κατόπιν ξαναβάζετε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζετε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλάτε με κολλητική ταινία. Σε δυο άκρα (β και γ) στερεώνετε σπάγκο, για να δέσετε στην μέση του την ουρά. Προσέχετε ώστε: αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει:

xartaetos3

Την ουρά μπορείτε να την κατασκευάσετε από λωρίδες που θα έχετε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ 20 εκατοστά, τα οποία δένετε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο. Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσατε την ουρά, (ε και ζ), δένετε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένετε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.

Τέλος, βρίσκετε ένα πλάτωμα μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα, γυρίζετε τον χαρταετό σας κόντρα στον άνεμο, τρέχετε λίγο και αυτό ήταν! 

Καλή Σαρακοστή!

 

Home