Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις με πλοίο σε ελληνικά νησιά

Offsite Team -
05.06.2021 - 06:06

Τι χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις με πλοίο σε ελληνικά νησιά

Βήμα βήμα όλα όσα πρέπει να κάνουν οι Κύπριοι που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα - Τι ακριβώς χρειάζεστε - Δείτε το έντυπο που πρέπει να συμπληρώσετε για να επιβιβαστείτε σε πλοίο για κάποιο νησί

Του Μίμη Χριστοφόρου

Μετά από ένα και πλέον χρόνο εγκλησμού και περιοριστικών μέτρων και με το πρόγραμμα εμβολιασμού να προχωρά σε όλες τις χώρες, οι Κύπριοι όπως παραδοσιακά έκαναν και στην προ covid εποχή, θα επιλέξουν κυρίως την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά για να περάσουν τις διακοπές τους.

Η Offsite βρήκε όλες τις πληροφορίες για το χρειάζονται οι επιβάτες να έχουν μαζί τους ώστε να αποφύγουν τυχόν προβλήματα κατά το ταξίδι τους.

related media

Για να τα ταξιδέψεις στην Ελλάδα χρειάζεσαι: 

«Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη» (PLF)

Κατ' αρχάς όσοι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη» (PLF) την προηγούμενη ημέρα πριν από την αναχώρηση της πτήσης. Οι οικογένειες μπορούν να υποβάλουν μια κοινή φόρμα e-PLF. Η φόρμα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/

Οι επιβάτες λαμβάνουν e-mail επιβεβαίωσης υποβολής της φόρμας PLF το οποίο θεωρείται απαραίτητο ταξιδιωτικό έγγραφο που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την επιβίβαση στην πτήση. Οι κωδικοί QR απευθύνονται στους επιβάτες τα μεσάνυχτα της ημέρας του ταξιδιού (Ο κωδικός – QR code παρέχεται ως σύνδεσμος μέσα στο e-mail). Ανάλογα με τον PLF/QR κωδικό τους, κατά την άφιξή τους οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε γρήγορο διαγνωστικό έλεγχο.

Το PLF είναι δηλαδή το αντίστοιχο Cyprus Flight Pass που συμπληρώνουν όσοι ταξιδεύουν προς Κύπρο από οποιαδήποτε χώρα.

Εμβόλιο/τεστ/έντυπο ανάρρωσης

Μέχρι και την 30η Ιουνίου (την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται και στην Κύπρο το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα χρειάζεται να έχουν και ένα από τα παρακάτω εκτός από τη φόρμα PLF που προαναφέραμε:

 • πιστοποιητικό εμβολιασμού: θα πρέπει ο εμβολιασμός να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα (όλες οι απαραίτητες δόσεις ανάλογα με το εμβόλιο), θα πρέπει να είναι στην Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιταλική ή Ρωσική γλώσσα,  να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή και να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του επιβάτη, τον τύπο του εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και τις ημερομηνίες εμβολιασμού.  
 • αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού (PCR) τεστ (συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών άνω των 5 ετών), το οποίο έχει γίνει έως 72 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Το μοριακό τεστ, για να γίνει δεκτό, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως 72 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα, να έχει γίνει σε πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο, να είναι στην Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιταλική ή Ρωσική γλώσσα και να περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητας του επιβάτη.  
 • πιστοποιητικό ανάρρωσης από COVID-19 στην Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιταλική ή Ρωσική γλώσσα που να εκδόθηκε από δημόσια αρχή σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη θετική διάγνωση σε μοριακό (PCR) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (Rapid Test), αλλά όχι περισσότερο από 9 μήνες πριν το ταξίδι.

Όλοι οι επιβάτες ενδέχεται να υποβληθούν σε τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξη ο οποίος είναι υποχρεωτικός. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος υποβάλλονται σε υπό επίβλεψη καραντίνα δεκατεσσάρων (14) ημερών στον τόπο κατοικίας τους ή σε προσωρινή κατοικία που ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές.

***Σημείωση: Είναι πιθανό εντός Ιουνίου να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις για τα πιο πάνω.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό

Από την 1η Ιουνίου τέθηκε σε εφαρμογή στην Ελλάδα και άλλες 6 χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Κροατία και Πολωνία), το ψηφιακό πιστοποιητικό covid. Από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και φυσικά και στην Κύπρο. (Δείτε ΕΔΩ περισσότερα) Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

 • έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή
 • έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
 • έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Το πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

pistopoiitiko-1_3

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικών ελέγχων, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου.

Κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού

 • σε ψηφιακή και/ή έντυπη έκδοση
 • με κωδικό QR
 • δωρεάν
 • στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά
 • ασφαλές και προστατευμένο
 • με ισχύ σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Τίθεται σε εφαρμογή επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου 2021. Στην Ελλάδα  και στις υπόλοιπες 6 χώρες που προαναφέραμε εφαρμόστηκε από την 1η Ιουνίου και μέχρι την 1η Ιουλίου η πιστοποίησή του κατά τους ελέγχους θα γίνεται σε συνεργασία με χώρες οι οποίες έχουν αντιστοίχως ετοιμάσει το δικό τους σχετικό έγγραφο.

Κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους χρόνους που καθορίζουν το κατά πόσο τα παραπάνω καθιστούν ένα πιστοποιητικό εν ισχύι. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ. 

Πώς θα αποκτούν οι πολίτες το πιστοποιητικό;

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εκδίδεται από κέντρα διαγνωστικού ελέγχου, ή υγειονομικές αρχές, ή απευθείας από μία ψηφιακή πύλη για την υγεία. 

Η ψηφιακή έκδοση θα μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητή συσκευή. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ζητήσουν έντυπη έκδοση. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις κύριες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε κοινό σχεδιασμό που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την ψηφιακή και την έντυπη έκδοση του πιστοποιητικού, με σκοπό να είναι ευκολότερη η αναγνώρισή του.

Τι χρειάζεται για να αξιδέψεις με πλοίο από την Ελλαδα στα νησιά - Όλες οι πληροφορίες

Όπως προαναφέραμε παραδοσιακά χιλιάδες Κύπριοι επιλέγουν τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους. Τι χρειάζεται να έχεις όμως για να επιβιβαστείς σε πλοίο για να ταξιδέψεις σε κάποιο νησί;

Η offsite μάζεψε όλες τις πληροφορίες:

Κατ' αρχάς θα πρέπει να συμπληρώσετε το έντυπο Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη.

     >>>> Δείτε ΕΔΩ το έντυπο - Δείτε και ΕΔΩ από συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές <<<<

1. Από τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Βόλος και Θεσσαλονίκη) προς τα νησιά, το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη», πρέπει απαραιτήτως να το συμπληρώνουν οι επιβάτες και να το παραδίδουν μαζί με το εισιτήριό τους, επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα (σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή) με τα οποία πιστοποιούν τα αποτελέσματα ελέγχων και εμβολιασμού στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου, ως ακολούθως:

 • Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή
 • Αρνητικό αποτέλεσμα PCR Test 72 ωρών ή
 • Αρνητικό αποτέλεσμα Rapid Test 24 ωρών ή
 • Αρνητικό αποτέλεσμα Self Test 24 ωρών το αποτέλεσμα του οποίου θα πρέπει να δηλωθεί στο έντυπο Προ-Επιβίβασης ή
 • Βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες

Η υποχρέωση διενέργειας PCR TestRapid Test ή Self Test, αν δεν υπάρχει Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, ισχύει για επιβάτες άνω των 5 ετών, το οποίο θα πρέπει να είναι αρνητικό.

2. Από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Βόλος και Θεσσαλονίκη), οι επιβάτες πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώνουν και να παραδίδουν μαζί με το εισιτήριό τους, συμπληρωμένο το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη», πριν την επιβίβασηΔεν απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή βεβαιώσεων αρνητικών εργαστηριακών test και rapid ή self test ή βεβαιώσεων νόσησης, για την επιβίβαση επιβατών.

3. Μεταξύ ενδιάμεσων νήσων (π.χ, Ρόδος-Σύμη, Ρόδος-Κως, κ.λ.π.), δεν απαιτείται οι επιβάτες να επιδεικνύουν ούτε το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη», ούτε πιστοποιητικά εμβολιασμού ή βεβαιώσεις αρνητικών εργαστηριακών test και rapid ή self test ή βεβαιώσεις νόσησης.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά την επιβίβαση/αποβίβαση, καθώς και κατά τη διάρκεια του ταξιδίου, είναι υποχρεωτική.

Καλό σας ταξίδι...

Home