Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι λέει Αυστραλός επιστήμονας που εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό

Offsite Team
- 28.04.2020

Τι λέει Αυστραλός επιστήμονας που εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό

Thumbnail
«Εμπιστεύομαι τους επιστήμονες»

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει αναδείξει πολλούς αφανείς ήρωες. Ένας από αυτούς είναι και ο Δρ Έντουαρντ Ο’Νιλ.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<< 

Πρόκειται για 30χρονο Αυστραλό ερευνητή στο Τμήμα Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που την περασμένη Πέμπτη έγινε ένας από τους δύο πρώτους εθελοντές που εγκαινίασαν την κλινική δοκιμή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Είναι το εμβόλιο που έχουν παρασκευάσει οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο ευελπιστούν ότι αν όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν θα μπορούσε να διατεθεί για μαζική παραγωγή και χρήση ακόμα και αυτό το φθινόπωρο.  

Ο Δρ Ο’Νιλ δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι πληροφορήθηκε για την κλινική δοκιμή μέσω ενός email που κυκλοφόρησε στο τμήμα του, καθώς για τις πρώτες δοκιμές αναζητούνταν κάτοικοι της Οξφόρδης ώστε να υποβάλλονται σε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις και να παρακολουθούνται.

Οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής θα φτάσουν τους 510, ηλικίας από 18 έως 55 ετών και όλοι τους είναι υγιείς. Σε κάποιους από αυτούς χορηγείται το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και στους υπόλοιπους ένα ελεγχόμενο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας. Κανένας από τους εθελοντές δε γνωρίζει ποιο εμβόλιο έχει λάβει.  

«Μετά επιστρέφουμε στην κοινότητα και καλώς εχόντων των πραγμάτων ο αριθμός των μολύνσεων από τον ιό στην ομάδα του ελεγχόμενου εμβολίου, δυστυχώς θα είναι υψηλότερος από εκείνον για όσους έλαβαν το εμβόλιο του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς τότε να συγκρίνεις και να καθορίσεις αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο να προστατεύει πέρα από το αν είναι ασφαλές», εξηγεί στο ΚΥΠΕ ο Δρ Ο’Νιλ.  

Τονίζει ότι οι ερευνητές δε ζητούν από τους εμβολιασθέντες εθελοντές να κάνουν κάτι ώστε να εκτεθούν περισσότερο ή να εκτίθενται πιο συχνά στον κορωνοϊό.  

«Μας έχουν πει πάντα να κάνουμε ό,τι συστήνουν οι αρχές δημόσιας υγείας για να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, διότι και εμείς δε θέλουμε να διασπείρουμε τον ιό στους γύρω μας. Αν τύχει και προσβληθώ, τότε θα φροντίσω να μη βγαίνω έξω για να μην τον μεταδώσω περαιτέρω. Εξάλλου, δεν είναι πραγματικά ηθικό να προσβάλλεις κάποιον με τον κορωνοϊό επειδή είναι ένας τόσο μοχθηρός ιός. Βασίζονται στο γεγονός ότι υπάρχει μια ενεργή έξαρση και ότι υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που είναι φορείς, έτσι ώστε αν όλα πάνε κατ’ ευχήν να υπάρχει από σύμπτωση ένας ικανός αριθμός προσώπων σε αυτή την ομάδα που θα προσβληθεί. Αλλά για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός ανθρώπων που θα εκτεθούν στον ιό, η δοκιμή θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Αγγλίας, ιδίως με εργαζόμενους υγειονομικής περίθαλψης στην πρώτη γραμμή του μετώπου που ίσως είναι ως εκ τούτου πιο εκτεθειμένοι στον ιό και έτσι πιο πιθανό να λάβουμε μία καλύτερη και πιο γρήγορη σύγκριση».

Ο Ο Δρ Ο’Νιλ ζει εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Οξφόρδη, προερχόμενος από το Σίδνεϊ. Η μέρα του περνά συνήθως στο εργαστήριο όπου ερευνά τις δυνατότητες πυρηνικής φαρμακευτικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ως ερευνητής ο ίδιος δηλώνει βέβαιος για την επιστήμη πίσω από το εμβόλιο.

«Στις ειδήσεις οι χρόνοι που ακούγονται για ένα εμβόλιο είναι 12 μήνες ή 18 μήνες. Ακούγεται σχεδόν σαν αυτή η έρευνα να είναι βεβιασμένη. Αλλά στην πραγματικότητα είναι δουλειά ετών. Οι επιστήμονες πίσω από αυτήν, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δουλεύουν επ’ αυτού επί χρόνια. Αν και δεν είχαμε στο παρελθόν αυτόν το νέο κορωνοϊό, για αυτό και λέγεται νέος, η ομάδα εργαζόταν επί εμβολίων για άλλους κορωνοϊούς, όπως τον Mers ή τον Sars», σημειώνει.  

Παρόλα αυτά, όντας και πατέρας ενός τρίχρονου αγοριού, δεν μπορεί να μην υπήρχαν κάποιοι ενδοιασμοί, ένας φόβος για πιθανές παρενέργειες.  

«Υπάρχει πάντα ένα στοιχείο ρίσκου και το ξέρω, αλλά σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι ήταν ένα αποδεκτό ρίσκο, διότι αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι το δυνητικό ρίσκο του ίδιου του κορωνοϊού. Το συζήτησα με τη σύζυγό μου και συζητήσαμε το δυνητικό ρίσκο, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι ο ίδιος ο κορωνοϊός είναι ένας μοχθηρός ιός. Έριξα ο ίδιος μια ματιά στα συγγράμματα και  είδα τις αποδείξεις στο σχεδιασμό αυτής της μελέτης και έφτασα στο συμπέρασμα ότι άξιζε να αποδεχθώ το ρίσκο και να εμπιστευτώ τους επιστήμονες σε αυτή την περίπτωση.  

»Νομίζω επίσης ότι όπως σε ζητήματα για τα οποία υπάρχει αβεβαιότητα στη ζωή πρέπει να πορεύεσαι με πίστη και να βαδίζεις με μια ιδέα του τι εμπιστεύεσαι, τι γνωρίζεις, τι εμπιστεύεσαι. Εμπιστεύομαι ότι οι επιστήμονες έχουν κάνει τη δουλειά, δε θα υποκύψω στην ενστικτώδη αντίδραση ‘μια βελόνα, Θεέ μου μια βελόνα’ και να φοβηθώ. Θεωρώ ότι ο ιός είναι χειρότερος, πάρα πολύ χειρότερος, από οποιοδήποτε δυνητικό ρίσκο από το εμβόλιο».  

Ο Δρ Ο’Νιλ εξηγεί, τέλος, τι θα σήμαινε για τον ίδιο προσωπικά αν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό με τον ίδιο να είναι από τους πρώτους που βοήθησαν σε αυτό.  

«Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τον κόσμο να επανακάμπτει από όλο αυτό. Κι εγώ συμμερίζομαι τη θλίψη που προκαλεί το πλήγμα στον κόσμο. Θα ήθελα ο κόσμο να επιστρέψει στην κανονικότητα. Προσωπικά χαίρομαι να παίξω ένα ρόλο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλή από τη σκληρή δουλειά, όλη η σκληρή δουλειά για την ακρίβεια, γίνεται εδώ και χρόνια από τους επιστήμονες, που κάνουν τη βασική έρευνα. Το μόνο που έκανα εγώ ήταν να δηλώσω συμμετοχή και να κάνω μια ένεση στο μπράτσο».

ΚΥΠΕ

Home