Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας δαγκώσει φίδι

Offsite Team
- 11.08.2021

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας δαγκώσει φίδι

Πώς ξεχωρίζει το δάγκωμα με δηλητήριο

Ανησυχία προκάλεσαν τα δύο περιστατικά δαγκώματος ανήλικων παιδιών από οχιά τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη 6χρονος ενώ έπαιζε έξω από το σπίτι του στην επαρχία Λεμεσού τον δάγκωσε οχιά στο χέρι, και μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο όπου κρατήθηκε για νοσηλεία. Σύμφωνα με τον δρ Αβραάμ Ηλία Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου, ο 6χρονος έλαβε εξιτήριο χθες Τρίτη.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Την ίδια ώρα, στο Μακάρειο εξακολουθεί να νοσηλεύεται 9χρονη την οποία δάγκωσε οχιά επίσης στο χέρι την περασμένη Κυριακή σε χωριό της Πάφου. Όπως ανέφερε στην Offsite ο δρ Ηλία εντός των επόμενων 1-2 ημερών αναμένεται να λάβει εξιτήριο, με την κατάσταση της υγείας της να είναι καλή, αφού της έχει χορηγηθεί αντιοφικός ορός.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι

Εξαιτίας των περιστατικών η Offsite επικοινώνησε με τον γνωστό γητευτή φιδιών και ιδιοκτήτη ερπετολογικού κέντρου στην Κύπρο Γιάννη Αγγελή ο οποίος μας εξήγησε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας δαγκώσει φίδι.

>>> Δείτε εδώ όλα τα είδη φιδιών που έχουμε στην Κύπρο

Αρχικά ο κ. Αγγελή ανέφερε πως πρώτη ενέργεια αφού ένα παιδί ή ένας ενήλικας δεχθεί δάγκωμα από φίδι, είναι η μεταφορά του στο Νοσοκομείο σε διάστημα 2-8 ωρών. 

«Ούτε δένουμε το σημείο όπου δεχθήκαμε το δάγκωμα, ούτε το σκίζουμε και δεν ρουφάμε το δηλητήριο».

Ερωτηθείς ο κ. Αγγελή εάν πρέπει να τοποθετηθεί κάποιος επίδεσμος στην περιοχή του δαγκώματος, απάντησε αρνητικά εξηγώντας πως σε περίπτωση που δέσουμε το σημείο αρκετά σφιχτά υπάρχει κίνδυνος γάγγραινας

Όπως μας εξήγησε, το σημάδι που αφήνει το δάγκωμα ενός δηλητηριώδες φιδιού ξεχωρίζει εύκολα. «Εάν μας δαγκώσει ένα φίδι το οποίο έχει δηλητήριο όπως είναι η οχιά (ή κοινώς κοντονούρα, φίνα ή πατσάλα) το σημάδι που αφήνει είναι 1-2 τρύπες μόνο, ενώ τα υπόλοιπα είδη φιδιών όταν μας δαγκώσουν, αφήνουν όλο το σχήμα της σιαγόνας».

Στο μεταξύ, ο δρ Ηλία, ανέφερε στην Offsite πως μετά από ένα δάγκωμα πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία. «Το άκρο όπου υπάρχει το δάγκωμα πρέπει να ακινητοποιηθεί έτσι ώστε να μην επιταχυνθεί η εξάπλωση του δηλητηρίου». Πρόσθεσε πως εάν ένα παιδί δεχθεί δάγκωμα τότε θα πρέπει ο γονιός να βάλει το άκρο σε επίπεδο χαμηλότερο από της καρδίας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS 

Καταληκτικά, σύμφωνα με τον κ. Αγγελή αυτή την περίοδο τα φίδια κυκλοφορούν περισσότερο τις βραδινές ώρες και από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται και την ημέρα. «Τη δεδομένη περίοδο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών δεν μπορούν να κυκλοφορούν πολύ την ημέρα τα φίδια».

Home