Τι προβλέπουν οι ποινές για τους εμπρηστές στην Κύπρο

Τι προβλέπουν οι ποινές για τους εμπρηστές στην Κύπρο

Αναλυτικά οι ποινές και τα αδικήματα

Αυξηθήκαν οι ποινές των τελευταίο χρόνο μετά και τους νόμους που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής το 2018.

Μετά και την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Δευτέρα (12/8) στη Λεμεσό και την σύλληψη 49χρονου ως ύποπτου, η Offsite σας παρουσιάζει τις ποινές για τα αδικήματα του εμπρησμού. 

Τον Ιούλιο του 2018 η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμους, προτάσεις νόμου που κατέθεσαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Βουλευτής του κόμματος Νίκος Νουρής που αυξάνουν τις ποινές για τους εμπρησμούς και την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο και τα δάση.

Συγκεκριμένα, προβλεπόμενες ποινές για τα αδικήματα που αφορούν την πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο επιφέρουν ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε (5) χρόνια και χρηματική ποινή ύψους μέχρι είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000).

Για τα αδικήματα που αφορούν την απόρριψη αποτσίγαρων, αναμμένων σπίρτων, αναπτήρων ή αναμμένων κάρβουνων σε δημόσιους χώρους και δημόσιους δρόμους επιφέρουν ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) χρόνια και σε χρηματική ποινή ύψους μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ (€6.000).

Επίσης το αδίκημα του εμπρησμού σε δάσος το οποίο ανήκει σε ιδιώτες ή στην κυβέρνηση ή το οποίο τελεί υπό την προστασία, τον έλεγχο ή τη διαχείριση της κυβέρνησης ισχύει ποινή φυλάκισης είκοσι (20) χρόνων.

Όσο αφορά το αδίκημα της απόπειρας εμπρησμού σε δάσος το οποίο ανήκει σε ιδιώτες ή στην κυβέρνηση ή το οποίο τελεί υπό την προστασία, τον έλεγχο ή τη διαχείριση της κυβέρνησης και της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού σε σοδειές και φυτείες επιφέρει ποινή φυλάκισης δεκατεσσάρων (14) χρόνων.

Τέλος οι προβλεπόμενες ποινές για τα αδικήματα που αφορούν το άναμμα φωτιάς και την πρόκληση πυρκαγιάς σε κρατικό δάσος ή πλησίον αυτού ισχύει ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα (10) χρόνια και σε χρηματική ποινή ύψους μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000).

Home