Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι σημαίνει Οικονομική Βία και πότε πάει φυλακή ο σύζυγος

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
12.04.2021

Τι σημαίνει Οικονομική Βία και πότε πάει φυλακή ο σύζυγος

Μεγάλες αλλαγές - Φυλάκιση ακόμα και για ψυχολογική βία - Τι προτείνεται για τη σεξουαλική παρενόχληση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Μεγάλες αλλαγές φέρνει το τελικό νομοσχέδιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαριών  της Βουλής και όπως πληροφορούμαστε οι ποινές που προτείνονται «σπάνε κόκκαλα».

Συγκεκριμένα, στο νόμο προστίθεται μετά από εισήγηση της βουλευτή Σκεϋης Κουκουμά το αδίκημα της  εκδικητικής πορνογραφίας σε βάρος των γυναικών με την ποινή που προτείνεται   να μην υπερβαίνει τα 14 χρόνια. Το αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας αφορά περιπτώσεις ;όπου οι θύτες προβάλλουν πορνογραφικό υλικό μέσω Διαδικτύου για να πλήξουν οικονομικά  (ζητώντας χρήματα) και ψυχολογικά τα θύματα.

Στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο θα προβάλλονται και άλλες μορφές βίας όπως είναι η ψυχολογική (ο εξαναγκασμός σε ψυχολογική πίεση). Το νομοσχέδιο προνοεί σε αυτή την περίπτωση ποινή τριών ετών  ή πρόστιμο 10.000 ευρώ ή και τις δυο ποινές ταυτόχρονα.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμα η οικονομική βία δηλαδή όταν μια γυναίκα εξαρτάται οικονομικά από το σύζυγό της, αλλά ο τελευταίος δεν της δίνει χρήματα και της στερεί τα βασικά προς το ζην. Άλλη περίπτωση είναι όταν ελέγχει τους λογαριασμούς της ο σύζυγος. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ποινή θα καθορίζεται στα 5 χρόνια.

Σημειώνεται ότι όλες οι μορφές βίας πέραν από τη φυλάκιση μπορούν να τιμωρηθούν μόνο με το χρηματικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ ή και τις δυο ποινές ταυτόχρονα (φυλάκιση & πρόστιμο)

Σεξουαλική παρενόχληση 

Τους τελευταίους μήνες, πολλές είναι οι καταγγελίες και για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση, με κυρίως, γυναίκες θύματα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έρχεται να δώσει μια νομική ομπρέλα προστασίας στα θύματα. Πριν από αυτό, όμως, έρχεται να δώσει ενημέρωση, πρόληψη, προστασία στα θύματα και στη συνέχεια να αποδώσει δικαιοσύνη με καταδίκες των θυτών και με αυστηρές ποινές να τιμωρήσει παραδειγματικά τους θύτες.  Ο νομοθέτης θέλει να είναι ιδιαίτερα αυστηρός μετά τις 24 υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία σε διάφορους χώρους. Το νομοσχέδιο αυξάνει την ποινή από τα τρία στα πέντε χρόνια.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής Μαριέλα Αριστείδου ανέφερε ότι στη Βουλή σήμερα θα γίνει τοποθέτηση με στόχο στην τελευταία συνεδρία πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής στις 22 Απριλίου να τεθεί στην Ολομέλεια. Όπως είπε, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταδικάζονται όλες οι μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ προστίθενται και νέα αδικήματα όπως είναι η οικονομική  και ψυχολογική βία.

Home