Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι θα συμβεί αν ο «Ορέστης» δηλώσει «μη παραδοχή»

του Έκτορα Γεωργίου -
23.06.2019

Τι θα συμβεί αν ο «Ορέστης» δηλώσει «μη παραδοχή»

Thumbnail
Από ύποπτος, κατηγορούμενος για επτά φόνους και σοβαρά αδικήματα - Τα σενάρια για τις ποινές και η πορεία των ανακρίσεων

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παραπέμφθηκε ο 35χρονος Ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς.

Αύριο Δευτέρα (24/6), ο καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνος θα παρουσιαστεί ενώπιον Κακουργιοδικείου, έχοντας να αντιμετωπίσει βαρύ κατηγορητήριο.

Θα του απαγγελθούν κατηγορίες για συνολικά επτά δολοφονίες, πέντε γυναικών και δύο παιδιών, όπως επίσης και κατηγορίες για βιασμό, παρέμβαση στη διαδικασία της έρευνας και προσπάθεια καταστροφής τεκμηρίων.

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Πόσο θα κρατήσει η δικαστική διαδικασία μέχρι και την επιβολή ποινής; Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο 35χρόνος δηλώσει "μη παραδοχή" στα εγκλήματα; Ποιά είναι η μέγιστη ποινή μπορεί να του επιβληθεί;  

Πλέον, ο 35χρονος από ύποπτος είναι κατηγορούμενος αφού αύριο θα του απαγγελθούν οι κατηγορίες που αναφέραμε  και θα πρέπει να απαντήσει "παραδοχή" ή "μη παραδοχή". 

Στη περίπτωση, που απαντήσει "παραδοχή", το πιο πιθανό σενάριο, η διαστική διαδικασία θα είναι σύντομη αφού δεν θα κρατήσει περισσότερο από 4-5 δικάσιμους και θα του επιβληθεί η ανάλογη ποινή φυλάκισης. 

Στον αντίποδα, σε περίπτωση "μη παραδοχής" των φρικιαστικών εγκλημάτων, τότε η δικαστική διαδικασία θα είναι χρονοβόρα αφού, ενώπιον του Δικαστηρίου θα πρέπει να παρουσιαστούν όλα τα τεκμήρια που έχουν σχέση με τον κατηγορούμενο όπως επίσης και όλοι όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση θα παρουσιαστούν ως μάρτυρες κατηγορίας, αν και το εν λόγω σενάριο θεωρείται απομακρυσμένο.

Η μεγαλύτερη ποινή στην Κύπρο

Ο 35χρονος «Ορέστης» θα είναι ο πρώτος στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με 7 φορές ισόβια, με νομικούς κύκλους να αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο οι ποινές να είναι διαδοχικές.

Μέχρι στιγμής στην Κύπρο η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε μέχρι στιγμής είναι για την υπόθεση του πενταπλού φόνου στην Αγία Νάπα, τον Ιούνιο του 2012.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο επέβαλε στους δυο κατηγορούμενους πέντε φορές ισόβια με τις ποινές να είναι διαδοχικές.

Να σημειώσουμε ότι ο 35χρονος έχει οδηγηθεί στις Κεντρικές Φυλακές, όπου και θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης. 

Όσον αφορά το ανακριτικό έργο, ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου δήλωσε ότι υπολείπεται ένα κομμάτι με την ανακριτική ομάδα να συνεχίζει τις εξετάσεις.  

Πιο συγκεκριμένα, οι ανακριτές του ΤΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθούν να έρθουν σε επικοινωνία με ακόμα μια κοπέλα που συνομιλούσε μαζί της ο «Ορέστης», χωρίς όμως να ανταποκριθεί στα μηνύματα της Αστυνομίας.

Το χρονικό της φρικιαστικής υπόθεσης

Κυριακή 14 Απριλίου: «Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει»

Επισκέπτες που μεταβαίνουν στο Μεταλλείο Κοκκινόγιας στο Μιτσερό για φωτογραφίες, αντικρίζουν ένα μακάβριο εύρημα, το πρώτο δείγμα της φρίκης και όσων θα επακολουθούσαν. Στο φρεάτιο του μεταλλείου εντοπίζεται το πρώτο πτώμα. Μετά από εξετάσεις, διαπιστώνονται ότι πρόκειται για την 38χρονη Mary Rose από τις Φιλιππίνες που αγνοείτο από τον Μάιο 2018, μαζί με την 6χρονη κόρη της Sierra.

freatio1

Τρίτη 16 Απριλίου: «Η πρώτη σύλληψη»

Ο πρώην σύζυγος της 38χρονης Mary Rose και πατέρας της 6χρονης Siera συλλαμβάνεται από τις Αρχές, ωστόσο αρνείται κάθε ανάμιξη με την υπόθεση. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του θύματος εντοπίζεται στο σπίτι του πρώην συζύγου της και αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.

Πέμπτη 18 Απριλίου: «Ο Ορέστης στα χέρια της Αστυνομίας»

Μετά από εξετάσεις στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της θανούσας, διαπιστώνεται ότι η 38χρονη μιλούσε μέσω διαδικτύου με τον «Ορέστη». Η Αστυνομία προχωρά στη σύλληψη ενός 30χρονου και ενός 35χρονου, του «Ορέστη»...

Στο σπίτι του εντοπίζεται ένα κομμάτι σχοινί, χρώματος μπλε, ίδιο με αυτό το που ήταν δεμένη η 38χρονη Mary Rose.

Παρασκευή 19 Απριλίου: «Η πρώτη ομολογία»

Ο «Ορέστης» «σπάζει» στην ανάκριση και ομολογεί το φόνο της Mary Rose, όπως επίσης η 6χρονη κόρη της είναι νεκρή και πέταξε το άψυχο σώμα της στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, χωρίς ωστόσο να παραδεχθεί το φόνο της. Ισχυρίζεται ότι πέθανε λόγω εισρόφησης εμεσμάτων.

Στο μεταξύ, οι δυο άλλοι συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι αφού δεν έχουν κάποια σχέση με την υπόθεση.

Σάββατο 20 Απριλίου «Ξανά στο φρεάτιο της φρίκης»

Οι έρευνες δεν σταμάτησαν ποτέ στο φρεάτιο του Μιτσερό μετά και τον εντοπισμό του πρώτου πτώματος... Το απόγευμα του Σαββάτου η Κύπρος «παγώνει» για δεύτερη φόρα. Το φρεάτιο της φρίκης «ξεβράζει» άλλο ένα πτώμα. Αυτή την φορά η Arian Palanas επίσης από τις Φιλιππίνες.

arian

Κυριακή 21 Απριλίου: «Στο Δικαστήριο ο Ορέστης»

Ο 35χρονος παρουσιάζεται ενώπιον του Δικαστήριο, όπου παραδέχεται το φόνο της Arian Palanas, ενώ ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρει πως ο «Ορέστης» «ψάρευε» τα θύματα του μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Πέμπτη 25 Απριλίου: «Η ομολογία & ο εντοπισμός νέου πτώματος»

Η πιο καθοριστική μέρα στην πορεία των ερευνών, έμελλε να είναι η 25η Απριλίου. Ο «Ορέστης» οδηγείται εκ νέου στο Δικαστήριο για ανανέωση του διατάγματος της κράτησης του. Και αφού το εγκρίνεται η προσωποκράτηση του, ζητά  από τους ανακριτές μολύβι και χαρτί. Μέσα σε λίγες σελίδες ομολογεί όλους το φόνους... Λίγες ώρες αργότερα εντοπίζεται το πτώμα της Ασμίτα Κάχα Ανού στο πεδίο βολής Ξυντούς στην Ορούντα.

orounta

amita

Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου: «Η πρώτη βαλίτσα του θανάτου»

Και ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο στη Λίμνη Μεμί όσο και στη Κόκκινη λίμνη. Η κυπριακή κοινωνία παγώνει εκ νέου. Ταξιδιωτική βαλίτσα ανασύρεται από την Κόκκινη λίμνη και αποκαλύπτει την φρίκη. Μέσα, η σορός της 36χρονης Λίβια Μπουένα από την Ρουμανία.

kokkinilimni

roumana

Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου: «Επιστρατεύονται ειδικοί από την Scotland Yard»

Πέντε εμπειρογνώμονες της Scotland Yard έρχονται Κύπρο για να «διαβάσουν» τον 35χρονο. 

Πέμπτη 2 Μαΐου: «Παραίτηση Ιωνά»

Μετά και την δημόσια κατακραυγή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου υποβάλλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Παρασκευή 3 Μαΐου: «Μετά τον Ιωνά ο Αρχηγός της Αστυνομίας»

Μια μέρα την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου, ο Νίκος Αναστασιάδης παύει τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Κυριακή 5 Μαΐου: «Δεύτερη βαλίτσα & υπόθεση βιασμού»

Νέες αποκαλύψεις γύρω από την δράση του «Ορέστη» ακούστηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, όπου οδηγήθηκε ο 35χρονος Ίλαρχος της ΕΦ για ανανέωση του διατάγματος κράτησης του. 

Συγκεκριμένα ενώπιον των  Αρχών υπάρχει καταγγελία από 19χρονη γυναίκα ότι ο 35χρονος την βίασε. 

Όπως καταγγέλθηκε, αρχές του 2017 την παρέλαβε με το αυτοκίνητο του για να την πάρει για φωτογράφιση. Την μετέφερε σε χώρο και τη βίασε στο αυτοκίνητο του. 

Μετά από μέρες άκαρπων ερευνών, εντοπίζεται στην Κόκκινη λίμνη άλλη μια ταξιδιωτική βαλίτσα, όπου μέσα βρίσκεται η σορός της 8χρονης Έλενας Ναταλίας.

moro

 

Τρίτη 4 Ιουνίου: Εντοπισμός και της 3ης βαλίτσας

Η βαλίτσα ανασύρθηκε από τους δύτες γυρως στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και με την βοήθεια από δίχτυ μεταφέρθηκε στη στέρια. Η σορός είναι της 29χρονης Μαρικάρ Βαλτέζ.

7

Τετάρτη 12 Ιουνίου: To τραγικό τέλος

Εντοπίζεται στη Λίμνη Μεμί η σορός της 6χρονης Sierra.

Τα θύματα :

  • Μαρί Ρόουζ, 38 ετών - 14 Απριλίου εντοπίστηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό
  • Αριάν Παλάνας, 28 ετών - 20 Απριλίου εντοπίστηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό
  • Κάχτα Ανού, 30 ετών - 25 Απριλίου εντοπίστηκε σε πηγάδι στο πεδίο βολής της Ορούντας
  • Λίβια Μπουνέα, 36 ετών - 28 Απριλίου εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα, στην Κόκκινη Λίμνη
  • Έλενα Μπουνέα, 8 ετών - 5 Μαΐου εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα, στην Κόκκινη Λίμνη
  • Mαρικάρ Βαλντέζ Αργκιολά, 29 ετών - 4 Ιουνίου H εντοπίστηκε στην Κόκκινη λίμνη
  • Σιέρα, 6 ετών - 12 Ιουνίου εντοπίστηκε στην Λίμνι Μεμί στο Ξυλιάτου 

Home