Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Την έκθεση 2018 του ΓΕ για το ΚΥΠΕ συζήτησε η Επ. Ελέγχου

Offsite Team
- 11.06.2020

Την έκθεση 2018 του ΓΕ για το ΚΥΠΕ συζήτησε η Επ. Ελέγχου

Thumbnail
Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε σύμβαση μίσθωσης κρατικής γης που έχει το ΚΥΠΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών

Στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί το ΚΥΠΕ στη διακίνηση των ειδήσεων στην Κύπρο, αλλά και στην προβολή των θέσεων της Κύπρου στο εξωτερικό, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στο πλαίσιο της συζήτησης της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το ΚΥΠΕ, για το έτος 2018.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Τόσο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Ιωσήφ Ιωσήφ όσο και ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ διαβεβαίωσαν ότι έχουν υιοθετεί οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, σημειώνοντας ότι το ΚΥΠΕ συνεχίζει απρόσκοπτα την αποστολή που του ανέθεσε η Πολιτεία, απορρίπτοντας αιχμές ότι δέχεται παρεμβάσεις από οποιονδήποτε και από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

«Παρά το ότι το νέο ΔΣ του ΚΥΠΕ ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2018, οι περισσότερες συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή που αφορούν το 2018, έχουν υιοθετηθεί», σημείωσε ο κ. Ιωσήφ.

«Το ΚΥΠΕ δεν είναι κυβερνητικό ούτε κοινοβουλευτικό πρακτορείο ειδήσεων, είναι κρατικό και λειτουργεί διαχρονικά με βάση τον νόμο και την αποστολή που του εναπόθεσε η Πολιτεία, εξυπηρετώντας την Κύπρο», τόνισε ο κ. Πενηνταέξ, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα ποια Κυβέρνηση είναι στην εξουσία και ποια είναι η σύνθεση της εκάστοτε Βουλής, το ΚΥΠΕ λειτουργεί με αντικειμενικότητα και εγκυρότητα».

Παρουσιάζοντας την έκθεσή του, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε ως πρώτη παρατήρηση στο θέμα της καταγραφής του χρόνου προσέλευσης των υπαλλήλων στην εργασία και αναχώρησής τους, προσθέτοντας ότι αυτό «είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σε πάρα πολλές υπηρεσίες, στα νοσοκομεία, στο Προεδρικό, στη Βουλή». 

«Για μας το θέμα της καταγραφής του χρόνου προσέλευσης των υπαλλήλων δεν πρέπει να συσχετίζεται με απόλυτο τρόπο με το ωράριο των υπαλλήλων», το οποίο μπορεί να είναι και ευέλικτο, διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος. 

Επίσης, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε σύμβαση μίσθωσης κρατικής γης που έχει το ΚΥΠΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών για πολλά χρόνια και η οποία είναι αναξιοποίητη και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφασίσουν τι να κάνουν με αυτό το θέμα, «είτε θα επιστρέψουν τη γη είτε θα την αξιοποιήσουν».

Επιπλέον, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στη μισθοδοσία Διευθυντή του ΚΥΠΕ, λέγοντας ότι ο κ. Πενηνταέξ βρισκόταν για πολλά χρόνια στην αμέσως προηγούμενη μόνιμη θέση (κλίμακα Α13+2) από τη θέση του Διευθυντή και πήρε τη θέση του Διευθυντή, κλίμακα Α15, που είναι με συμβόλαιο, μετά την προκήρυξη της θέσης, ενώ παραιτήθηκε από την οργανική θέση που κατείχε.  Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι επειδή η υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακα Α13+2 δίνει περισσότερο μισθό από τη χαμηλότερη βαθμίδα της Α15, αποφασίστηκε ότι δεν είναι σωστό να μειωθεί ο μισθός του κ. Πενηνταέξ και να του δώσουν τη διαφορά.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι το 2006 άλλαξε η νομοθεσία που αφορά τους Γενικούς Διευθυντές όλων των ημικρατικών οργανισμών, με αποτέλεσμα να πάψουν από τότε να είναι κανονικοί υπάλληλοι μιας υπηρεσίας και είναι πλέον με συμβόλαιο και πρόσθεσε ότι υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε έναν οργανισμό και παίρνουν θέση Γενικού Διευθυντή μετά την προκήρυξη της θέσης, θα πρέπει να παραιτηθούν από τη θέση τους, λαμβάνοντας το εφάπαξ και τη σύνταξή τους και παράλληλα αρχίζουν να πληρώνονται το μισθό της νέας τους θέσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε συστάσεις που αφορούσαν μόνιμη υπάλληλο του ΚΥΠΕ που συνεργάζεται με το ΡΙΚ, καθώς και για το καθεστώς απασχόλησης της ανταποκρίτριας του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ είπε για την καταγραφή του χρόνου προσέλευσης των υπαλλήλων ότι έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του ωραρίου, ενώ σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία του Διευθυντή, το ΔΣ αποδέχθηκε τη σύσταση του Γενικού Ελεγκτή και μείωσε το μισθό.

Για την περίπτωση μόνιμου υπαλλήλου του ΚΥΠΕ που εργάζεται παράλληλα ως συνεργάτης του ΡΙΚ, ανέφερε ότι έχει υιοθετηθεί η σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον τρόπο πληρωμής του συγκεκριμένου υπαλλήλου από το ΡΙΚ. Για το θέμα της ανταποκρίτριας του ΚΥΠΕ, ο κ. Ιωσήφ είπε ότι η συγκεκριμένη ανταποκρίτρια ζήτησε να θεωρηθεί ως υπάλληλος αορίστου χρόνου, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει σχέση εργοδότη εργοδοτουμένου στην περίπτωση αυτή. Η ανταποκρίτρια προσέφυγε  στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, όπου εκκρεμεί η απόφαση.

Αναφορικά με τη σύμβαση μίσθωσης κρατικής γης που διατηρεί το ΚΥΠΕ με το ΥΠΕΣ, ο κ. Ιωσήφ είπε ότι το θέμα είναι σε εκκρεμότητα και δεν έχει ληφθεί απάντηση από το ΥΠΕΣ, κατά πόσο θα προχωρήσει η ανέγερση του κτηρίου με την έγκριση του σχετικού κονδυλίου ή να επιστραφεί το κρατικό τεμάχιο και το ΚΥΠΕ να συνεχίζει να ενοικιάζει γραφεία.    

Παίρνοντας το λόγο ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ διευκρίνισε ότι οι δημοσιογράφοι του Πρακτορείου παίρνουν οδηγίες πολλές φορές να μεταβούν κατευθείαν σε θέματα προς κάλυψη για αυτό και δεν συμπληρώνεται έγκαιρα το παρουσιολόγιο. Αυτό δεν σημαίνει, πρόσθεσε,  ότι δεν ελέγχεται το προσωπικό και ότι μπορεί να προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά αργότερα.

Αναφορικά με το θέμα της μισθοδοσίας του Διευθυντή, ο κ. Πενηνταέξ εξήγησε ότι το ύψος της αμοιβής του αποφασίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ήταν για 12 χρόνια και Αρχισυντάκτης ταυτόχρονα Αναπληρωτής Διευθυντής και το δημόσιο δεν πλήρωνε για 12 χρόνια μισθούς Διευθυντή  Εν πάση περιπτώσει, το ΔΣ αποδέχθηκε τη σύσταση του Γενικού Ελεγκτή και ο μισθός του Διευθυντή μειώθηκε.  

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ είπε ότι κατά την συζήτηση «δόθηκαν διευκρινίσεις για αρκετά θέματα που έθεσαν οι βουλευτές τόσο όσον αφορά τον τρόπο εργασίας του ΚΥΠΕ όσο και τις δυνατότητες να προσφέρει το ΚΥΠΕ περισσότερα στην Κύπρο και στην κυπριακή κοινωνία».

Ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ είπε ακόμη ότι στη συνεδρία τέθηκε και θέμα για πιθανές παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα προς το ΚΥΠΕ, διευκρινίζοντας «ότι δεν γίνεται καμία παρέμβαση και το ΚΥΠΕ έχει τη δημοσιογραφική δεοντολογία, την οποία τηρεί αυστηρά και προσπαθεί να είναι η φωνή και τα μάτια της Κύπρου προς το εξωτερικό, προβάλλοντας όλες τις απόψεις με αντικειμενικό τρόπο».

 «Κάτι το οποίο διεφάνη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε το ΚΥΠΕ στήριξε την ενημέρωση όλων των υπολοίπων ΜΜΕ και είχε επί 24ωρου βάσεως πλήρη κάλυψη όλων των γεγονότων», πρόσθεσε.

 Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ έθιξε θέμα για καλύτερη οικονομική ενίσχυση του ΚΥΠΕ, προτείνοντας όπως ποσοστό από τα έσοδά του να παραμένουν στο ταμείο του ΚΥΠΕ για ελεγχόμενους αναπτυξιακούς σκοπούς, ώστε να δίνεται και ένα περαιτέρω κίνητρο για αύξηση των εσόδων του οργανισμού και όχι με τη λήξη της χρονιάς να καταλήγουν στο κράτος.   

Αναφορικά με το θέμα της μεταστέγασης του ΚΥΠΕ, ο κ. Ιωσήφ είπε ότι το ΔΣ αποτάθηκε στην Τεχνική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών για εξασφάλιση κτηρίου που ανήκε προηγουμένως στο Συνεργατισμό χωρίς οποιαδήποτε απάντηση. 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι «το ΚΥΠΕ επιτελεί και έχει μια πολύ σημαντική αποστολή, εξαιρετικά σημαντική» και πρόσθεσε ότι «ειδικά εδώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ρόλος του ΚΥΠΕ είναι πολύ χρήσιμος και βοηθητικός».

 «Οι δημοσιογράφοι πολλές φορές, όχι μόνο δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά ακόμη τον ξεπερνούν και θεωρώ υποχρέωσή μας να το σημειώσουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «χωρίς τη δική τους συνεισφορά και βοήθεια ούτε το κοινοβουλευτικό έργο θα μπορούσε να είναι το ίδιο ούτε και οι αποστολές της Βουλής στο εξωτερικό θα μπορούσαν να ήταν οι ίδιες. Τα θετικά πρέπει να λέγονται και να υπερθεματίζονται», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η κ. Δημητρίου είπε ότι το ΚΥΠΕ έχει ανταποκριθεί στις συστάσεις του.  

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να διατελέσει, προσθέτοντας  ότι «οι δημοσιογράφοι ανταποκρίνονται, προσπαθούν και με όλη την πίεση που υφίστανται καθημερινά».

Κληθείσα να σχολιάσει αναφορές της ιδίας εντός της Επιτροπής περί παρεμβάσεων στο ΚΥΠΕ, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις όπου υπήρχαν ειδήσεις δημοσιευμένες από διεθνή πρακτορεία στον ημερήσιο Τύπο» δεν είχε δει παρόμοια ανακοίνωση στο ΚΥΠΕ.  

«Οι ειδήσεις που μετέδιδε το Παρατηρητήριο Κατά της Διαφθοράς με αναδημοσίευση και από το Reuters ή με πρώτη δημοσίευση από το Reuters δεν την είχαμε δει στο ΚΥΠΕ», πρόσθεσε.

 Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επιτελεί ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διακίνηση των ειδήσεων στην Κύπρο, αλλά και στην προβολή των θέσεων της Κύπρου στο εξωτερικό».  

«Κρίνουμε ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει και αξιοκρατία στη διαχείριση των ειδήσεων», είπε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε: «Μακάρι και τα υπόλοιπα ΜΜΕ στην Κύπρο να είχαν τον ίδιο βαθμό αξιοκρατίας και ισότιμης μεταχείρισης των ειδήσεων και των πολιτικών δυνάμεων που διακρίνει το ΚΥΠΕ».

ΚΥΠΕ

Home