Της μόδας τα παράνομα & επικίνδυνα πυροτεχνήματα από κατεχόμενα

Της μόδας τα παράνομα & επικίνδυνα πυροτεχνήματα από κατεχόμενα

Υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί - Όλες οι πληροφορίες & συμβουλές - Τι λέει η Αστυνομία

Του Μίμη Χριστοφόρου

Τον τελευταίο καιρό οι πολίτες στην Κύπρο σε κάθε ξεχωριστή στιγμή της ζωής τους, όπως τα γενέθλια, βαφτίσεις, αρραβώνες και γάμους κάνουν χρήση πυροτεχνημάτων για να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν με τους καλεσμένους καθώς και θεωρώντας ότι το πάρτι τους έτσι θα γίνει πιο... λαμπερό.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Πολλές φορές όμως τα πυροτεχνήματα αυτά είναι παράνομα και έτσι διατρέχει κίνδυνο η ακεραιότητα αλλά και η ζωή του ατόμου που τα χρησιμοποιεί καθώς και ανυποψίαστων προσώπων ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.

Με αφορμή δύο περιστατικά που συνέβησαν το καλοκαίρι, με τον τραυματισμό 29χρονου με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό δακτύλων στην προσπάθεια του να πυροδοτήσει πυροτέχνημα για να γιορτάσει τον επικείμενο γάμο φίλου του,  και τον τραυματισμό 17χρονου ο οποίος προσπάθησε να πυροδοτήσει πυροτέχνημα, η Offsite επικοινώνησε με κ. Ελένη Κώνσταντίνου Λοχία του γραφείου τύπου της Αστυνομίας για να μας αναφέρει τους κινδύνους που διατρέχουν οι χρήστες των πυροτεχνημάτων καθώς και τις συνέπειες από τον νόμο.

Τα φέρνουν παράνομα από τα κατεχόμενα

Σύμφωνα λοιπόν με την κ. Κωνσταντίνου, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που αγοράζουν τα πυροτεχνήματα και τα μεταφέρουν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα παράνομα.

Η χρήση τους χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή είναι παράνομη και χρειάζεται σχετική άδεια από τον επιθεωρητή εκρηκτικών υλών που σε κάθε περίπτωση ορίζει εξουσιοδοτημένο και αδειούχο πρόσωπο για την πυροδότηση τους σε συγκεκριμένη μέρα, ώρα και τόπο.

Οι κίνδυνοι

Κατά την πυροδότησή τους αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και 400 βαθμών κελσίου και ταχύτατα κινούμενες μάζες θερμών αερίων. Πέραν αυτών κατά την εκτόξευση και έκρηξή τους μπορεί να εκτοξευθούν πολύ επικίνδυνα θραύσματα.

Όλα τα αδειοδοτημένα πυροτεχνήματα περνούν από αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και σωστής/ορθόδοξης κατασκευής και αυτό πιστοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από συγκεκριμένους οργανισμούς  και γι αυτό και φέρουν οδηγίες στα ελληνικά, καθώς και τη σήμανση/διαπίστευση CE.

Πυροτεχνήματα και κίνδυνοι | Περιβάλλον

Κάθε προσπάθεια πυροδότησης/χρήσης κάποιου πυροτεχνήματος είτε από αναρμόδιο/ανεκπαίδευτο πρόσωπο, είτε μη πιστοποιημένου/αδειοδοτημένου πυροτεχνήματος, αυξάνει γεωμετρικά και την πιθανότητα ατυχήματος, ακούσιας έκρηξης ή και ανάφλεξης με αποτέλεσμα την πολύ σοβαρή πιθανότητα πρόκλησης πολύ σοβαρών τραυματισμών ακόμα και θανάτων, όχι μόνον του χρήστη αλλά και ανυποψίαστων πολιτών ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.

Μια άλλη πολύ σοβαρή παράμετρος είναι η πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς, κάτι που μπορεί να γίνει σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από το σημείο πυροδότησης και χρήσης του πυροτεχνήματος.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Κατηγορείται και ο χρήστης ακόμα κι αν τραυματιστεί

Σε περίπτωση που γίνει ένα ατύχημα διώκεται, εκτός από τον προμηθευτή, και το άτομο που μπορεί να να πάθει τον σοβαρό τραυματισμό διότι αν δεν είναι αδειοδοτημένος να το χρησιμοποιήσει τότε παρανομεί και όταν αναρρώσει θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου, σημείωσε η κ. Κωνσταντίνου.

Home