Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τίτλοι τέλους για την εγγυητική των €850 για αλλοδαπούς

Του Χαράλαμπου Ζάκου
- 04.11.2019

Τίτλοι τέλους για την εγγυητική των €850 για αλλοδαπούς

Thumbnail
Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών το ζήτημα – Στην Νομική Υπηρεσία η τροποποιητική πρόταση του Υπουργείου

Προς πλήρη κατάργηση φαίνεται να οδεύει η τραπεζική εγγύηση που υποχρέωναν εργοδότη υπηκόου τρίτης χώρας να καταθέτει – και της οποίας το ύψος των εγγυητικών ποικίλει αναλόγως χώρας αλλά και για τη φύση εργασίας για την οποία φθάνει στην Κύπρο κάποιος αλλοδαπός. 

Για το όλο ζήτημα σήκωσαν μανίκια τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς ζητά την πλήρη κατάργηση της, όσο και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, ο οποίος κατέθεσε πρόταση νόμου που πρόκειται να συζητηθεί στην συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών σήμερα Δευτέρα. 

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο μας δημοσίευμα ο κ. Μαυρίδης κατέθεσε την εν λόγω πρόταση χωρίς να γνωρίζει για την τροποποιητική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για το ίδιο θέμα, τονίζοντας μάλιστα ερωτηθείς στην Offsite πως αν εάν το Υπουργείο κατέθετε την τροποποιητική πρόταση τότε θα απέσυρε τη δική του, ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτή παραμένει από τον Σεπτέμβριο του 2019 που κατατέθηκε από το Υπουργείο στη Νομική Υπηρεσία και έτσι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα ξεκινήσει τη συζήτηση για τη πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ αναμένοντας ωστόσο και αυτή του Υπουργείου. 

Τι προνοεί η τροποποιητική πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο κ. Μαυρίδης, με την τροποποίηση θα υποβάλλεται από τον εργοδότη (του αλλοδαπού υπηκόου) υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ότι δεσμεύεται να επιβαρυνθεί με το κόστος απομάκρυνσης του υπηκόου τρίτης χώρας, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η απομάκρυνση του, νοουμένου ότι το εν λόγω πρόσωπο εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές. 

Έτσι, καμία χρηματική η τραπεζική εγγύηση θα καταβάλλεται από τον εργοδότη υπηκόου τρίτης χώρας για την κάλυψη των εξόδων απομάκρυνσης του κατά την έκδοση της άδειας διαμονής και εργασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Πληγή η γραφειοκρατία

Όπως αναφέρεται, η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία επειδή η υφιστάμενη διαδικασία επιστροφής και αποδέσμευσης της εγγύησης που καταθέτει ο εργοδότης αλλοδαπού στον Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας, σε περίπτωση που ο εργοδοτούμενος παραβιάζει τη σχετική σύμβαση απασχόλησης που έχει συναφθεί, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. 

Τι είχαν αναφέρει Υπουργός Εσωτερικών και Μάριος Μαυρίδης στην Offsite 

Για το όλο ζήτημα είχαν μιλήσει στην Offsite τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, όσο και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στην Offsite, ανέφερε πως η εγγυητική είναι παρωχημένη και αχρείαστη πρακτική. Γι’ αυτό και το ΥΠΕΣ έχει ήδη προωθήσει στην Νομική Υπηρεσία τροποποίηση για πλήρη κατάργηση των τραπεζικών εγγυήσεων. 

«Είναι μια κακή πρακτική, που το μόνο που ωφελεί είναι τις τράπεζες, και την ίδια ώρα καθιστά όμηρο χιλιάδες κόσμου, ανθρώπους που ανήκουν και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού – καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για συνταξιούχους και ηλικιωμένους. Κάποιοι μπορεί να έβαλαν εγγυητικές πάνω από δύο φορές. Είναι κάτι που δεν δικαιολογείται πλέον και γι’ αυτό έχουμε προτείνει την νομοθετική του ρύθμιση, με πλήρη κατάργηση πλέον των εγγυητικών επιστολών και πλήρη αποδέσμευση όλων των υφιστάμενων που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες», μας ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Πετρίδης, η πρόταση έχει προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία από τον Σεπτέμβριο, με το Υπουργείο να μην αναμένει καθυστέρηση στην τροποποίηση της νομοθεσίας, ενώ αν όλα προχωρήσουν βάσει σχεδιασμού μέχρι το τέλος του 2019 θα ολοκληρωθεί η τροποποίηση. 

«Θεωρούμε πως πρόκειται για πολύ απλή νομοθετική αλλαγή – η οποία υπολογίζουμε πως θα στηριχθεί και από το κόμματα – άρα δεν περιμένουμε να υπάρξει καθυστέρηση», μας ανέφερε κλείνοντας ο κ. Πετρίδης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, με την τροποποιητική πρόταση νόμου που κατέθεσε ζητά και αυτός όπως τροποποιηθεί ο περί αλλοδαπών και μεταναστεύσεως νόμος που ισχύει μέχρι σήμερα και υποχρέωνε τον εργοδότη αλλοδαπού υπηκόου να καταθέτει τραπεζική εγγυητική, που φθάνει μέχρι και τα 855 ευρώ.

Ο κ. Μαυρίδης μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί του ανέφερε στην Offsite πως προχώρησε με τη συγκεκριμένη πρόταση καθώς θεωρεί πως είναι άδικο οι εργοδότες – πολλοί από αυτούς ηλικιωμένοι – να αναγκάζονται να πληρώσουν την τραπεζική εγγυητική για κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί διαφορετικά. 

«Στην Κύπρο βρίσκονται αρκετοί χιλιάδες εργάτες τρίτων χωρών. Αν κάποιος κάνει τα μαθηματικά θα δει ότι υπάρχουν τραπεζικές εγγυητικές πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτά τα χρήματα “κάθονται” απλά στις τράπεζες», μας ανέφερε, τονίζοντας επίσης πως αρκετοί από αυτούς που πληρώνουν μπορεί να μην έχουν καν τα χρήματα, ενώ εάν κάποιος αιτηθεί να τα πάρει πίσω η διαδικασία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και χρονοβόρα. 

Σε ερώτηση μας σχετικά με την τροποποιητική πρόταση τoυ Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ότι δηλαδή το Υπουργείο προώθησε στην Νομική Υπηρεσία τροποποίηση για πλήρη κατάργηση και αποδέσμευση των εγγυητικών επιστολών, ο κ. Μαυρίδης μας απάντησε πως αν και έχουν συζητήσει ξανά με τον Υπουργό για το ζήτημα, εντούτοις δεν γνώριζε για την συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργείου. 

Ωστόσο, όπως μας είχε αναφέρει, εάν το Υπουργείο «προλάβει» την πρόταση νόμου που κατέθεσε στη βουλή τότε θα την αποσύρει, αφού θεωρεί βέβαιο πως η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι πιο ολοκληρωμένη. 

 

 

 

Home