Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τμ. Δασών: Οδηγίες για την Καθαρά Δευτέρα

Offsite Team -
04.03.2022

Τμ. Δασών: Οδηγίες για την Καθαρά Δευτέρα

Η ανακοίνωση του Τμήματος Δασών

Προειδοποιήσεις εν όψει των εξορμήσεων του κοινού στην ύπαιθρο κατά την Καθαρά Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2022, απηύθυνε με ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών, με σκοπό τόσο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και των εκδρομέων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το κοινό πρέπει να φροντίζει για την καθαριότητα των υπαίθριων χώρων που επισκέπτεται και να μεταφέρει τα σκουπίδια σε σκυβαλοδοχεία, είτε αυτά βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση, είτε σε μεγαλύτερη. Εάν παραμείνουν σε σακούλες στο σημείο που επισκέφθηκαν οι εκδρομείς, τα ζώα θα τα σκορπίσουν παντού, επισημαίνει το Τμήμα Δασών.

Τονίζεται ότι, το άναμμα φωτιάς οπουδήποτε στην ύπαιθρο απαγορεύεται, πλην για την παρασκευή φαγητού εντός των επιτρεπόμενων και διαρρυθμισμένων χώρων που βρίσκονται σε οργανωμένους εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους. Το άναμμα φωτιάς εντός των κρατικών δασών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τις παρυφές του, συνιστά αδίκημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί, προσθέτει η ανακοίνωση.

Επίσης, προτρέπει το κοινό να μην κόβει ή ξεριζώνει λουλούδια και θάμνους, αφού αρκετά από αυτά είναι αυστηρά προστατευόμενα, ενώ κάποια μπορεί να είναι και ενδημικά και να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Τέλος, επειδή σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται προσβολή των πεύκων από το έντομο της πιτυοκάμπης, το Τμήμα Δασών καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να αποφεύγει να κάθεται κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα πεύκα και να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με την κάμπια του εντόμου. Οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με την κάμπια του εντόμου και παρουσιάσει δερματικό πρόβλημα, πρέπει να αποταθεί για  ιατρική συμβουλή και  φροντίδα.  

ΚΥΠΕ

Home