Τμ.Δασών: Θέλει κι'άλλα πτητικά μέσα για φωτιές-Στέλνει επιστολή

Τμ.Δασών: Θέλει κι'άλλα πτητικά μέσα για φωτιές-Στέλνει επιστολή

Ετοιμάζεται πρόταση στο Υπουργείο Γεωργίας / Τι λέει ο Κ. Καδής

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι συνεχείς δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν ανησυχία και προβληματισμό στο Τμήμα Δασών. Στόχος είναι να βρεθούν οι λύσεις ώστε να ενισχυθεί η πτητική και όχι μόνο επάρκεια του Τμήματος.

Όπως πληροφορείται η Offsite το Τμήμα Δασών θα αποστείλει ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενο στις ανάγκες που προκύπτουν στη βάση δυο αξόνων. Πρώτο: Στην ενίσχυση  με έμψυχο δυναμικό και άλλα μέσα της πτητικής πτέρυγας του Τμήματος Δασών. Δεύτερο: Την αύξηση των πτητικών μέσων.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι η πρόταση βρίσκεται στην τελική της φάση και αναμένεται να σταλεί στο Υπουργείο Γεωργίας με σκοπό να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν ήδη κάποιες δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.Στόχος είναι η ενισχυση της πτητικής πτέρυγας για να αποκτήσει εφόδια ώστε να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Σε βάθος χρόνου θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε στις οκτώ τις πτητικές μονάδες».

Καδής: «Αναμένουμε την πρόταση»

Μιλώντας στην Offsite, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής επιβεβαίωσε την πρόταση που ετοιμάζεται λέγοντας ότι χθες Πεμπτη είχε επικοινωνία με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών. Ο κ. Καδής είπε ότι «θα μελετήσουμε υπηρεσιακά αρχικά την πρόταση και ακολούθως θα την στείλουμε στο Υπουργικό». Ο Υπουργός είπε ότι σε πρώτη φάση η ενίσχυση περιλαμβάνει δράσεις αρκετών εκατομμυρίων  από το Σχέδιο Ανάκαμψης. Το ιδανικό είναι το Τμήμα Δασών να έχει επάρκεια σε πτητικά μέσα για σκοπούς αεροπυρόσβεσης». 

 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η Μονάδα Πτητικών Μέσων συμμετέχει τόσο στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών όσο και στην καταπολέμηση πυρκαγιών υπαίθρου. Για την ταχεία επέμβαση των αεροσκαφών χρησιμοποιούνται τρία αεροδρόμια ανεφοδιασμού, το αεροδρόμιο Λάρνακας, Πάφου και Ακρωτηρίου, όπου διατηρούνται οι κατάλληλες υποδομές για υποστήριξη των επιχειρήσεων. Στα πλαίσια σχεδιασμού για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Μονάδας Πτητικών Μέσων και την περαιτέρω μείωση του χρόνου διενέργειας ρίψεων από τα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων προχώρησε στην  κατασκευή νέου διαύλου στην περιοχή Μάμμαρι από το οποίο τα αεροσκάφη θα μπορούν να ανεφοδιάζονται με νερό και αφρό πυρόσβεσης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Μονάδα Πτητικών Μέσων έχει επίσης λάβει μέρος σε αποστολές Αεροπυρόσβεσης στο εξωτερικό αποστέλλοντας τα αεροσκάφη και το προσωπικό της σε γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος και το Ισραήλ.

Περιπολίες

Στα πλαίσια πρόληψης δασικών πυρκαγιών η Μονάδα Πτητικών Μέσων διενεργεί περιπολίες που εκτελούνται από έμφορτα αεροσκάφη σε καθημερινή βάση κατά την περίοδο υψηλού κινδύνου έκρηξης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Σκοπός των εναέριων περιπολιών είναι η έγκαιρη ανίχνευση των πρώτων εστιών φωτιάς, η άμεση αναφορά τους στα κέντρα επιχειρήσεων και την άμεση ταχεία προσβολή τους με τον μεγαλύτερο δυνατό όγκο νερού στα αρχικά στάδια προτού η πυρκαγιά εξαπλωθεί. Το πρόγραμμα περιπολιών εντάθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αργάκα και Σολέα και κρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που εμπλέκονται στις πυρκαγιές ως πολύ αποτελεσματικές

Αεροψεκασμοί

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας καταστροφής των δασών πέραν των πυρκαγιών, είναι η παρουσία επιβλαβών εντόμων και ασθενειών. Το Τμήμα Δασών ετοιμάζει πρόγραμμα αεροψεκασμών το οποίο υλοποιείται από τη Μονάδα Πτητικών Μέσων για την καταπολέμηση της πιτυοκάμπης. Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση άλλων δασικών εντόμων και ασθενειών διεξάγονται επίσης όποτε παραστεί ανάγκη. Αεροψεκασμοί διεξάγονται όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, για την καταπολέμηση μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών και χειρονόμων σε περιοχές όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, ειδικότερα κατά την περίοδο εκκόλαψης τους, όπως οι περιοχές των αλυκών, σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους, αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες. Τ

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Μονάδας Πτητικών Μέσων δεν περιορίζονται μόνο στην αεροπυρόσβεση και τους αεροψεκασμούς. Η Μονάδα είναι ενταγμένη ως επικουρικό μέσο στα Εθνικά Σχέδια Έρευνας – Διάσωσης «Νέαρχος» και «Τεύκρος», που τελούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, με δυνατότητες επιχειρήσεων στο χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο χώρο που περιλαμβάνεται στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έρευνα περιοχής, αεροπυρόσβεση ή ακόμη για εναέριο συντονισμό επιχειρήσεων άλλων αεροσκαφών Έρευνας - Διάσωσης.

 

Home