Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τμήμα Αλιείας: Προσοχή στις θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή Λάρας

Offsite Team -
20.06.2019 - 17:37

Τμήμα Αλιείας: Προσοχή στις θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή Λάρας

Thumbnail

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών προτρέπει το κοινό που επισκέπτεται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών την προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας να τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς και να επιδεικνύει την αρμόζουσα περιβαλλοντική συμπεριφορά, για την προστασία των θαλασσίων χελωνών.

 

Το Τμήμα Αλιείας τονίζει ότι εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας - Τοξεύτρας απαγορεύεται η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων και άλλων, η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μια ώρα πριν από τη δύση του ήλιου και η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες.

Απαγορεύεται, επίσης, η χρήση ή αγκυροβόληση σκάφους στην περιοχή, το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίκτυα, ψαροτούφεκο κ.λπ., εκτός από το καλάμι), το μάζεμα καβουριών από την παραλία, τα οποία είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο, ενώ απαγορεύεται επίσης το πέταμα σκουπιδιών και το άναμμα φωτιάς (κάρβουνα, κ.λπ.) πάνω στην παραλία ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο στην περιοχή.

Προτρέπει επίσης όσους επισκέπτονται την περιοχή της Λάρας – Τοξεύτρας, αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες στις οποίες παρουσιάζεται φωλεοποίηση των θαλασσίων χελωνών, όπως οι παραλίες στην περιοχή Πόλις-Γιαλιά του δικτύου Ν2000, όπως ακολουθούν τα υφιστάμενα μονοπάτια και σκαλιά για να μην καταστρέφεται η βλάστηση στους αμμόλοφους.

Επιπρόσθετα, όσοι σκάψουν στην άμμο καλούνται όπως ισοπεδώσουν το συγκεκριμένο μέρος προτού αποχωρήσουν από την παραλία, για αποφυγή δημιουργίας παγίδων για τα χελωνάκια που ξεκινούν για το μεγάλο τους ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Αλιείας, στις παραλίες της Κύπρου αναπαράγονται δύο είδη θαλάσσιων χελωνών, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα (Carettacaretta). Στην περιοχή της Μεσογείου οι πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία, ενώ η Καρέττα γεννά και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου σε πιο μικρούς αριθμούς.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλασσίων Χελωνών στην Κύπρο από το 1978 και το οποίο αναγνωρίζεται σε  ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας βιοποικιλότητας και έχει περιληφθεί και στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2019 του Natura 2000 Newsletter, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσία τέτοιων ειδών προτεραιότητας όπως είναι οι δύο θαλάσσιες χελώνες, Carettacaretta και Cheloniamydas αποτελεί και απόδειξη της καλής οικολογικής κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντός μας.

Home