Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το τμήμα Δασών γιόρτασε τη Διεθνή Μέρα Δασών

Offsite Team
- 21.03.2022

Το τμήμα Δασών γιόρτασε τη Διεθνή Μέρα Δασών

Σύνθημα για αειφορικά διαχειριζόμενο δάσος

Με σύνθημα «Επιλέγω Ξύλο από αειφορικά διαχειριζόμενο δάσος για τον άνθρωπο και τον πλανήτη», γιορτάστηκε φέτος η Διεθνής Μέρα Δασών. Το φετινό θέμα ήταν «Ο ρόλος των δασών στη διασφάλιση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης».

Η καθιέρωση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών της 21ης Μαρτίου,  αρχικά ως «Παγκόσμια Μέρας Δασοπονίας» και από το 2013 ως «Διεθνής Μέρα Δασών» έχει ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση για την αξία και την τεράστια σημασία που έχουν τα δάση στη ζωή του ανθρώπου.

Το Τμήμα Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για να τιμήσει αυτή τη μέρα, διοργάνωσε τη Δευτέρα εκδήλωση στον Δασοβοτανικό Κήπο Αθαλάσσας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, οι Δήμαρχοι Γερίου και Λατσιών, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων, πρώην Διευθυντές του Τμήματος Δασών, εκπρόσωποι Τμημάτων του Υπουργείου Γεωργίας, του Κλάδου Υπαλλήλων Τμήματος Δασών – ΠΑΣΥΔΥ, της Παγκύπριας Ένωσης Δασολόγων, του Συνδέσμου Δασοπόνων Κύπρου, του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου, αντιπροσωπεία του Γυμνασίου «Βεργίνα» Λάρνακας και λειτουργοί του Τμήματος Δασών.

Ο Διευθυντής Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη των δασών, στην ανάγκη για προστασία τους και στην ανάγκη διαχείρισής τους σε αειφορική βάση.

Η χρήση ξύλου που προέρχεται από αειφορικά διαχειριζόμενο δάσος στην καθημερινότητα δεν είναι επιζήμια για το περιβάλλον, τόνισε, αλλά αντίθετα, με την αντικατάσταση των ενεργοβόρων υλικών, βοηθά τον πλανήτη και κατά συνέπεια τον άνθρωπο.

Πρόσθεσε ότι αειφορική διαχείριση των δασών συμπεριλαμβάνεται στους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για βιώσιμη ανάπτυξη (στόχος 15).

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο κ. Αλεξάνδρου, σημείωσε ότι κάθε χρόνο καταστρέφονται 13.000.000 εκτάρια δασών , που αντιστοιχεί σε 10 φορές το μέγεθος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η συνολική έκταση δασών να έχει μειωθεί από το 1/2 στο 1/3 της επιφάνειας της γης, εξαιτίας της αλλαγή της χρήσης της γης, της αλόγιστης εκμετάλλευσης, των πυρκαγιών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σημείωσε ότι τα δάση της Κύπρου διατηρούνται ως φυσικά δάση και σε άριστη κατάσταση. Φιλοξενούν και προστατεύουν αποτελεσματικά το 80% της κυπριακής βιοποικιλότητας, δηλαδή τα 1400 από τα 1649 ιθαγενή είδη και υποείδη χλωρίδας και περίπου τα 110 από τα 141 ενδημικά είδη και υποείδη. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο, καλύπτεται από δασικές περιοχές και το 58% του δικτύου είναι κρατικά δάση.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, με τη διαχείριση των πλείστων περιοχών ως Εθνικά Δασικά Πάρκα, τα απολαμβάνει ο κόσμος και με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται και ο τουρισμός και η οικονομία.

Στον χαιρετισμό τους, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, εξήραν το έργο που επιτελεί το Τμήμα Δασών και αναφέρθηκαν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, ειδικά από τις δασικές πυρκαγιές. Έκαναν επίσης αναφορά στην αειφορική διαχείριση των δασών, τονίζοντας ότι αυτά μπορούν να προσφέρουν περισσότερα, αφού το ξύλο μπορεί να αντικαταστήσει άλλα ενεργοβόρα υλικά τα οποία είναι και μη φιλικά προς το περιβάλλον.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε ο Δασοβοτανικός Κήπος Αθαλάσσας, ο οποίος έχει έκταση περίπου 4,5 εκτάρια, φιλοξενεί πέραν των 450 διαφορετικών ειδών χλωρίδας και αποτελεί τον παλαιότερο και μεγαλύτερο Δασοβοτανικό Κήπο, από τους τέσσερις που διατηρεί παγκύπρια το Τμήμα Δασών.

Στόχοι του Δασοβοτανικού Κήπου, οι οποίοι είναι η συγκέντρωση ειδών χλωρίδας για σκοπούς διατήρησης, έρευνας, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, η ενίσχυση της βιοποικιλότητας και η προστασία των γενετικών πόρων, η χρήση αναπαραγωγικού υλικού για επέκταση του πληθυσμού και εξάπλωση των ειδών χλωρίδας, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες, καθώς και η προσφορά υπηρεσιών αναψυχής.

Μαθητές του Γυμνασίου «Βεργίνα» επιμελήθηκαν εργασία για την «Κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της», σε σχέση με τα δάση της Κύπρου, την καταστροφή τους από αλόγιστες ενέργειες, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτά και εισηγήσεις για μέτρα προστασίας τους. Η εργασία παραδόθηκε στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών.

Η εκδήλωση έκλεισε με συμβολικής δενδροφύτευσης ενδημικών ειδών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home