Τον ρόλο της ΑΗΚ και τιμή του ρεύματος συζήτησαν ΑΚΕΛ & ΔΣ ΑΗΚ

Τον ρόλο της ΑΗΚ και τιμή του ρεύματος συζήτησαν ΑΚΕΛ & ΔΣ ΑΗΚ

Αφορμή για τη συνάντηση ήταν η μεγάλη αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού

Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και οι τρόποι μείωσής της ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του ΓΓ και αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με το ΔΣ της ΑΗΚ, στα γραφεία του Οργανισμού,

Ο Στέφανος Στεφάνους χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσα και σημείωσε ότι η ΑΗΚ είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στην Κύπρο και εξαιρετικής σημασίας, καθώς άπτεται της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας, που είναι απομονωμένη στην ανατολική Μεσόγειο, ένα νησί ημικατεχόμενο από την Τουρκία. «Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές», είπε.

Αφορμή για τη συνάντηση ήταν η μεγάλη αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού, που πρωτίστως οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των τιμών καυσίμων διεθνώς, και του μαζούτ και του ντίζελ, τα οποία χρησιμοποιεί η ΑΗΚ για την παραγωγή ηλεκτρισμού, πρόσθεσε.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Πεποίθηση του ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Στεφάνου, είναι ότι εάν γίνονταν έγκαιρα έργα, με ευθύνη της κυβέρνησης, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Έφερε ως παράδειγμα την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, όπου «έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ ως χώρα και αυτή η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της κυβέρνησης». 

Με αφορμή το ενεργειακό, όπως διαμορφώνεται στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρόσθεσε, η οποία συζητά πολύ εντατικά τι θα κάνει σε μια ενδεχόμενη κρίση λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, συζήτησαν και τον ενεργειακό σχεδιασμό που θα πρέπει να υπάρχει αλλά και τον ρόλο της ΑΗΚ σε αυτό το κρίσιμο πεδίο.  

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι συζήτησαν επίσης την προώθηση των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής της ΑΗΚ, για μειοδοτικούς διαγωνισμούς που πρέπει να γίνουν, τόσο για το θέμα των ΑΠΕ, όσο και για το θέμα της αποθήκευσης.

Έχουν παρατηρήσεις, πρόσθεσε, σε σχέση με πολιτικές που άκουσαν ότι η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει, λέγοντας ότι η ΑΗΚ δεν πρέπει να είναι σε μειονεκτική θέση, αλλά να συμμετέχει ισότιμα στους διαγωνισμούς για να μπορεί να διαδραματίσει και τον δικό της ρόλο ως εξισορροπητής αλλά και στα ενεργειακά, που αγγίζουν τις τιμές του ηλεκτρισμού, που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής και η οικονομία.

Θα συνεχίσουν, ανέφερε, να βρίσκονται σε διάλογο, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τις προσπάθειες για μια ΑΗΚ εύρωστη, με καθοριστικό ρόλο στα ενεργειακά πράγματα του τόπου. «Η ΑΗΚ πρέπει να διεκδικεί για τον εαυτό της αυτά που δικαιούται», σημείωσε.  

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Μίλησαν, ανέφερε, για τις προκλήσεις της ΑΗΚ και τις ευκαιρίες, αλλά και για το μέλλον της ΑΗΚ σε μια ανταγωνιστική αγορά με ίσους όρους. Η ΑΗΚ, πρόσθεσε, είναι ανοικτή σε συνεργασίες και στον διάλογο με διάφορους εταίρους.

Για το θέμα της μείωσης της τιμής του ρεύματος, η κ. Θεοδοσίου είπε ότι το συζήτησαν και σημείωσε ότι οι οικονομικές δυνατότητες της ΑΗΚ δεν είναι ανεξάντλητες. Έγινε μια μείωση, είπε, το σημαντικό είναι ότι συζητήθηκαν μακροπρόθεσμες λύσεις και εισηγήσεις που έχει η ΑΗΚ, που σύντομα θα παρουσιάσουν και στον κόσμο.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη συμπερίληψη των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΑΗΚ, σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς ενώ υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει αν συζητηθούν διεξοδικά, όπως ανάφερε.

ΚΥΠΕ

Home