Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τραγωδία δίχως τέλος σε Τουρκία/Συρία - Ανησυχία στην Κύπρο

Offsite Team
- 07.02.2023

Τραγωδία δίχως τέλος σε Τουρκία/Συρία - Ανησυχία στην Κύπρο

ΒΙΝΤΕΟ:Χιλιάδες νεκροί, τραυματίες & αγνοούμενοι-Ισοπεδωμένες ολόκληρες πόλεις-Μικρό τσουνάμι χτύπησε την Επ. Αμμοχώστου

Τραγωδία δίχως τέλος σε Τουρκία και τη Συρία που χτυπήθηκαν από δύο καταστροφικούς και φονικούς σεισμούς, 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, μέσα σε λίγες ώρες. Οι σεισμοί είχαν επίκεντρο την περιοχή του Γκαζαντιέπ στην Κεντρική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

φ

Χιλιάδες οι νεκροί, με τον απολογισμό να αλλάζει συνεχώς, δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες και εκατομμύρια οι άστεγοι, άλλοι από τον φόβο να επιστρέψουν στα λαβωμένα από το σεισμό σπίτια τους και άλλοι γιατί τα έχασαν και αυτά. Ανυπολόγιστες οι υλικές καταστροφές με χιλιάδες κτήρια να καταρρέουν σε χάρτινοι πύργοι. 

Τα τουρκικά σωστικά συνεργεία, αλλά και οι ξένες αποστολές που έσπευσαν για βοήθεια, κάνουν ό,τι μπορούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι μόνο οι συνεχείς -πολύ ισχυροί- μετασεισμοί, αλλά και το δριμύ ψύχος και οι καταστροφές στις υποδομές που δυσχεραίνουν το έργο τους.

Και αυτά θα κρατήσουν για μήνες, καθώς όλοι οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η ευρύτερη περιοχή θα δονείται για καιρό.

Μεγάλη αναστάστωση και στην Κύπρο

Οι δύο μεγάλοι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και στην Κύπρο προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση. Ειδικότερα ο σεισμός που έγινε στις 12:24 το μεσημέρι, είχε μεγάλη διάρκεια και ''ανάγκασε'' έντρομους τους πολίτες στη Λευκωσία να βγουν στο δρόμο. 

Φ

Μικρό τσουνάμι ''χτύπησε'' τα παράλια της Επαρχίας Αμμοχώστου

Ο σεισμός που έγινε τα ξημερώματα, προκάλεσε μικρό τσουνάμι που έθεσε σε συναγερμό τις αρχές στην Κύπρο που τέθηκαν σε επιφυλακή. 

Πάνω από 4.300 οι νεκροί, εκατομμύρια οι άστεγοι μέσα στο κρύο

Με 2.921 νεκρούς στην Τουρκία και 1.389 στη Συρία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, ο συνολικός αριθμός των 4.310 ανθρώπινων απωλειών που αυξάνεται διαρκώς επιβεβαιώνει τις πιο δυσοίωνες των προβλέψεων σχετικά με τα θύματα του τελευταίου κύματος σεισμών στη νότια Ανατολία.

Οι πρώτοι απολογισμοί σοκάρουν: Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές 111 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Καχραμανμαράς, 126 στο Χατάι, 38 στην Αντιγιαμάν. Τουλάχιστον άλλοι 59 σκοτώθηκαν στην Μαλάτια και στην Γκαζιάντεπ, γίνεται λόγος για 64 νεκρούς όπου τουλάχιστον 581 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Επταήμερο πένθος κήρυξε ο Ερντογάν στη χώρα

Σε επταήμερο πένθος κήρυξε την Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω του καταστροφικού σεισμού στη χώρα.

Οπως γνωστοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι σημαίες της Τουρκίας θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τη δύση του ηλίου την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου σε όλες τις αντιπροσωπείες της χώρας.

Ο Τούρκος ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Χιλιάδες τραυματίες

Σε πάνω από 12.000 υπολογίζονται οι τραυματίες μόνο στην Τουρκία, όπου ένας απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών παραμένει παγιδευμένος μέσα στα ερείπια. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470. Οι μεγάλης έντασης μετασεισμοί ξεπερνούν τους 120.

Αγωνιώδεις προσπάθειες για εντοπισμό επιζώντων 

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή. Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα πολλοί διασωθέντες φορούν πιτζάμες μέσα στο κρύο. Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες. Σύροι πυροσβέστες προσπαθούν και αυτοί να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Κατέρρευσαν χιλιάδες κτίρια

δ

Η επίσημη υπηρεσία υπηρεσιών διάσωσης της Τουρκίας αναφέρει ότι τα κτίρια που καταστράφηκαν είναι 5.606.

Ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρρεύσει σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ, δείγμα κακοτεχνιών και πρόχειρης κατασκευής χωρίς τήρηση των κανόνων. Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία. Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί. 

Αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαράς και Γκαζιάντεπ.

Διεθνής βοήθεια

Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο Ερντογάν. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρωτοστατούν στη συνδρομή προς την Τουρκία για να αντιμετωπίσει την τραγωδία.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει στο Ιντσιρλίκ ένα C-130 με διασώστες της ΕΜΑΚ, εκπαιδευμένους σκύλους , οχήματα και άλλο εξοπλισμό.

Στην Τουρκία έχουν φτάσει ή πρόκειται να φτάσουν ομάδες από τη Βρετανία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του RescEU, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ισπανία, και την Ιταλία. Βοήθεια θα σταλεί από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, αλλά και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της παροχής βοήθειας από το Ισραήλ προς τη Συρία, με την οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις.

Ο σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις δύο χώρες έπιασε στον «ύπνο» τους πολίτες με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Λίβανο.  Σύμφωνα με το CNN Turk, ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Τουρκίας.

Αγνοούνται 28 μαθητές και συνοδοί από τα κατεχόμενα

Δεν έδωσαν σημεία ζωής μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, 28 άτομα από τα κατεχόμενα που βρίσκονταν στην περιοχή του σεισμού. Στο ξενοδοχείο «Isias» στο Αντγιαμάν της Τουρκίας όπου διέμενε η ομάδα βόλεϊ αγοριών και κοριτσιών του επαγγελματικού κολλεγίου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, έφτασε το βράδυ της Δευτέρας η ομάδα διάσωσης της «πολιτικής άμυνας» που αναχώρησε το απόγευμα από τα κατεχόμενα, μαζί με συγγενείς των 28 μαθητών και συνοδών τους, που αγνοούνται από τον μεγάλο σεισμό τα ξημερώματα.

Το ξενοδοχείο κατέρρευσε εντελώς. Εκεί βρίσκεται και η «πρόξενος» του ψευδοκράτους από το Γκαζιαντέπ, η οποία δήλωσε πως δεν βρέθηκε κανείς μέχρι στιγμής στα ερείπιά του εν λόγω ξενοδοχείου.

Η Φατμά Ντεμιρέλ δήλωσε στον «Μπαϊράκ» ότι όταν πήγε επιτόπου σήμερα στις 10 το πρωί διαπίστωσε ότι ένας εκπαιδευτικός και 3 γονείς ήταν καλά στην υγεία τους. Φαίνεται πως αυτοί διέμεναν στο ξενοδοχείο, αλλά κατάφεραν και βγήκαν ζωντανοί.

Μια από τις μητέρες που μετέβησαν με την ειδική πτήση στο Αντιγιαμάν δήλωσε στο τ/κ κανάλι Σιμ πως εδώ και 18 ώρες δεν είχαν γίνει εργασίες στα ερείπια του ξενοδοχείου που είναι τα παιδιά τους και πως το πρωί μόνο 4 γονείς μπόρεσαν οι ίδιοι να σώσουν τους εαυτούς τους.

«Δεν υπάρχουν νέα από τα παιδιά μας, όποιον κι αν ρωτήσαμε μας είπαν ότι από εκεί παιδιά δεν βγήκαν», είπε η Φαριχά Γιγιτούρκ. «Το ξενοδοχείο των 8 ορόφων έχει καταρρεύσει εντελώς».

Οι εργασίες διάσωσης πρόσθεσε, άρχισαν όταν έφτασε εκεί η ομάδα από τα κατεχόμενα, δηλαδή αργά το απόγευμα σήμερα.

Ο «υπουργός συγκοινωνιών», Ερχάν Αρικλί ανακοίνωσε ότι με το ίδιο αεροπλάνο που πήγαν στον Αντιγιαμάν οι γονείς των αγνοουμένων παιδιών και η ομάδα διάσωσης, θα επιστρέψουν 16 μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί άλλης ομάδας βόλεϊ, γυμνασίου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, που ήταν στην ίδια πόλη, αλλά διέμεναν σε άλλο ξενοδοχείο και κατάφεραν να σωθούν.

Άλλα 180 άτομα, πρόσθεσε, ταξίδεψαν το βράδυ της Δευτέρας με ειδική πτήση στα Άδανα κι από κει σε πληγείσες περιοχές όπου διαμένουν οι συγγενείς τους.

Το ίδιο έγινε και με 3 δρομολόγια πλοίων που αναχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας ενώ συνολικά , είπε ο κ. Αρικλί, περίπου 1,700 άτομα θα μεταβούν δωρεάν στην Τουρκία για να βρουν τους συγγενείς τους στις περιοχές που έχουν πληγεί από το σεισμό.

Συναγερμός για το μικρό τσουνάμι που χτύπησε την Επαρχία Αμμοχώστου

Σε συναγερμό τέθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο μετά από προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό. 

Η Πολιτική Άμυνα και το Τμήμα Γεωολογικής Επισκόπησης ενημέρωσαν τη Λιμενική Αστυνομία, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και άλλους φορείς οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν πλοία που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της θάλασσας. 

Τελικά το μικρό τσουνάμι χτύπησε την παράκτια περιοχή της Επαρχίας Αμμόχωστο, όπως δήλωσε στην OffsiteNews ο Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, κ. Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου. Ήταν πολύ μίκρης έντασης όμως αφού εξασθένησε μέχρι να φτάσει στις ακτές.

Ο κ. Χατζηγεωργίου μας ανέφερε ότι εάν σημειωνόταν υποθαλάσσια κατολίσθηση, θα προκαλούσε καταστροφικό τσουνάμι που θα επηρέαζε πάρα πολύ την Κύπρο. 

>>> Δείτε ΕΔΩ πολύ σημαντικές πληροφορίες για το τσουνάμι και πώς μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος

"Μετακινήθηκε η τεκτονική πλάκα κατά 3 μέτρα σε μήκος 150 χιλιομέτρων"

Η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε, το πρωί της Δευτέρας (06/02) με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, σχετικά με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

"Αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων" υπογράμμισε ο γεωφυσικός, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον κίνδυνο τσουνάμι στις ιταλικές ακτές, το οποίο τελικά ήρθη πριν από λίγες ώρες, και που όμως "δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα".

Σημειώνεται πως η Τουρκία βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιβάλλεται από την Αραβική πλάκα, την Ευρασιατική πλάκα και την Αφρικανική πλάκα.

Η κίνηση αυτών των πλακών, οι οποίες είναι ακόμη και σήμερα ενεργές, έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται εκατοντάδες σεισμοί κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τον Ντολιόνι, αυτά τα συμβάντα "μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα", όπως και "συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999".

 

Διευθυντής Τμ. Γεωλογικής Επισκόπησης: Πρόωρο να λεχθεί για επίδραση του σεισμού στην Τουρκία στο κυπριακό τόξο

Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν θα υπάρχει κάποια επίδραση πάνω στο κυπριακό τόξο από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που έγινε στην περιοχή του Γκαζαντιέπ (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) με μέγεθος ροπής Μw=7.8, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χ’’ Γεωργίου.

Σε ερώτηση σχετικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε τα ξημερώματα περιοχή της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κύπρο και πώς αυτή επηρεάζει την Κύπρο και γενικά την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χ’’ Γεωργίου είπε ότι δημιουργεί ανησυχία στον κόσμο. «Μιλούμε για μεγάλους σεισμούς που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κάποια ρήγματα. Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν θα υπάρχει κάποια επίδραση πάνω στο κυπριακό τόξο. Πρέπει να δείξουμε υπομονή. Αυτό που λέμε πάντα είναι ότι είμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή. Άρα, ο σεισμός είναι στην καθημερινότητα μας και μακάρι να συνεχίσουν να είναι μόνο αισθητοί, χωρίς να είναι καταστροφικοί», συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει ένας σεισμός, αλλά οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση από ποιο ρήγμα προήλθε ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία, ο κ. Χ’’ Γεωργίου είπε ότι ουσιαστικά ο σεισμός έγινε στη συμβολή τριών ρηγμάτων. «Το ένα είναι το ρήγμα της Νεκρά Θάλασσας, το άλλο είναι το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας και το κυπριακό τόξο», πρόσθεσε.

Κληθείς να υπενθυμίσει πώς εκδηλώνεται μια σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Χ’’ Γεωργίου είπε ότι είναι η διάρρηξη ενός ρήγματος, δηλαδή η μετατόπιση των τεκτονικών πλακών.

«Από ό,τι φαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να ήταν οριζόντιας ολίσθησης και πρακτικά να έγινε διάρρηξη ενός αρκετά μεγάλου τμήματος του ρήγματος που έδωσε αυτό το μεγάλο σεισμό», ανέφερε.   

Σε ερώτηση πόσες μέρες μπορεί να συνεχιστεί αυτή η σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Χ’’ Γεωργίου είπε ότι «αν λάβουμε υπόψιν ότι είχαμε ακόμα ένα σεισμό στην κλίμακα 7,5 στις 12:24 και έχουμε μια σειρά από αρκετούς σεισμούς, θα πρέπει να υπάρξει υπομονή να δούμε τη σεισμική δραστηριότητα».

«Δεν είναι εύκολο να πούμε αυτή τη στιγμή ότι έχουμε μετασεισμική δραστηριότητα, θα εκτονωθεί άμεσα. Αυτό το πράγμα μπορεί να πάρει και ολόκληρους μήνες μέχρι να έρθει σε κάποια ηρεμία το συγκεκριμένο ρήγμα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και θα επηρεαστούν περιφερειακές ζώνες, ο κ.  Χ’’ Γεωργίου είπε ότι δυνητικά μπορεί να επηρεαστούν.

Αν στην πράξη επηρεαστεί ή όχι, συνέχισε, κανένας δεν μπορεί να το ξέρει. «Δυνητικά μπορεί», συμπλήρωσε.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης συνέστησε υπομονή και εγρήγορση.

«Και όταν προκύψει σεισμός στον δικό μας χώρο να τον αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία», κατέληξε.

Πηγή: OffsiteNews, ΚΥΠΕ, protothema.gr, ethnos.gr, news247.gr

Home