Τραγωδία HELIOS: 15 χρόνια από την μοιραία πτήση

Τραγωδία HELIOS: 15 χρόνια από την μοιραία πτήση

H αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε Κύπρο και Ελλάδα

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (14/8) από την αεροπορική τραγωδία της HELIOS παρόλα αυτά ακόμα οι μνήμες παραμένουν νωπές, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 121 ζωές.

Το τύπου Boeing 737-31S αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος», εκτελούσε πτήση από Λάρνακα προς Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Λίγη ώρα μετά την απογείωση, λόγω ταχείας αποσυμπίεσης, στο εσωτερικό της καμπίνας δεν υπήρχε καθόλου οξυγόνο, που είχε ως συνέπεια όλοι οι επιβάτες να λιποθυμήσουν εκτός από ένα.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο αεροσυνοδός Ανδρέας Προδρόμου, όπου έχοντας πτυχίο πιλότου - για μικρότερα αεροπλάνα - επιχείρησε να πάρει τον έλεγχο του μοιραίου Boeing.

Παρόλες τις προσπάθειες δεν τα κατάφερε. Το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα μέσα σε λίγα λεπτά με αποτέλεσμα να συντριβεί στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού.

Ο χάρτης της πορείας της Πτήσης 522

1

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

09:07 / Η μοιραία πτήση HCY 522 των Κυπριακών αερογραμμών Helios Airways, ένα Boeing 737-31S αναχωρεί από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα στη Τσεχία.

09:37 / Εισήλθε στο FIR Αθηνών, όπου έγινε αυτομάτως η ταυτοποίηση του αεροσκάφους στο ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας.

10:07 / Ο Πύργος Ελέγχου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιχείρησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για να αρχίσει η διαδικασία καθόδου, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Ο Πύργος Ελέγχου συνέχισε τις επανειλημμένες κλήσεις και στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς να καταστεί δυνατή η επικοινωνία.

10:20 / Ο ελεγκτής της εναερίου κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) τηλεφώνησε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, απ’ όπου ενημερώθηκε ότι είχε αναφερθεί πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού του αεροσκάφους. Λίγα λεπτά αργότερα, το αεροσκάφος χωρίς να επικοινωνεί, άρχισε να κάνει δεξιόστροφους κύκλους γύρω από την περιοχή Κέας, Κύθνου.

1

10:30  / Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας τίθενται σε ετοιμότητα.

11:05 / Απογειώθηκαν από την Νέα Αγχίαλο δύο μαχητικά F-16 τα οποία ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο.

11:25 / Οι πιλότοι των F-16 πλησιάζουν σε κοντινή απόσταση. Ο χειριστής του πρώτου F-16 διαπίστωσε ότι ο συγκυβερνήτης ήταν πεσμένος στο πιλοτήριο, ίσως λιπόθυμος, ενώ ο κυβερνήτης δε βρισκόταν στη θέση του. Στην οπτική επαφή τους, οι χειριστές των πολεμικών αεροσκαφών διαπίστωσαν ότι οι μάσκες οξυγόνου στην καμπίνα του αεροσκάφους ήταν ενεργοποιημένες

11:41  / Οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου.

11:50 / Τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν.

12:05 / Το αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην βόρεια Αττική.

1

3

Home