Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τραπέζι Καθαράς Δευτέρας: Πόσα θα στοιχήσουν φρούτα και λαχανικά

Offsite Team -
04.03.2022

Τραπέζι Καθαράς Δευτέρας: Πόσα θα στοιχήσουν φρούτα και λαχανικά

Οι τιμές και στα φρέσκα θαλασσινά

Προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι καταναλωτές κατά τις αγορές τους για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, καθώς οι τιμές σε κάποια προϊόντα έχουν αυξηθεί, όπως στις φρέσκες σουπιές και το φρέσκο καλαμάρι, ενώ σε άλλα, όπως στις αγκινάρες και τον παραδοσιακό χαλβά έχουν μειωθεί.

Τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων για την Καθαρά Δευτέρα καταγράφονται στο Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτή που εξέδωσε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή την Παρασκευή. Η έρευνα αφορά τις τιμές που ίσχυαν στις 3 Μαρτίου και σκοπεύει στην καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών. Αφορά 77 σημεία πώλησης (μεγάλες και μικρές υπεραγορές και φρουταρίες) που δραστηριοποιούνται σε όλες τις επαρχίες και περιλαμβάνει προϊόντα τα οποία είναι τα πλέον διαδεδομένα για κατανάλωση τη συγκεκριμένη ημέρα (λαχανικά, σαλάτες, χαλβάς, θαλασσινά, κλπ.).

>>> Δείτε εδώ τα αποτελέσματα ολόκληρης της έρευνας

Ενδεικτικά, στα φρούτα και στα λαχανικά υπάρχουν αυξομειώσεις στις τιμές. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα πορτοκάλια Μέρλιν, που κυμαίνονται στο €1,93 το κιλό κατά μέσο όρο. Σε σχέση με το 2020, η τιμή τους αυξήθηκε κατά €45,58%. Από την άλλη, η τιμή στις αγκινάρες μειώθηκε κατά 64,10%, και κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο €0,90 το κιλό, από €2,40 που ήταν πέρσι.

Ο μέσος όρος τιμής για τα βασικά προϊόντα του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας είναι: παντζάρια €1,45/kg, πατάτες €0,55/kg, ντομάτες €1,67/kg, αγγουράκια €1,72/kg, χόρτα €0,33 η δέσμη.

Η τιμή του παραδοσιακού χαλβά με φιστίκια έχει μειωθεί κατά 11,05% και φτάνει το €1,64 τα 400g. Στις σαλάτες υπάρχουν πολλές αυξομειώσεις, ανάλογα με το προϊόν, γι’ αυτό οι καταναλωτές προτρέπονται να κάνουν έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν στις αγορές τους, καθώς κάποιες μάρκες ταχίνι έχουν αυξηθεί αισθητά, ενώ άλλες έχουν μειωθεί. Το ίδιο ισχύει και για την ταραμοσαλάτα και τους χούμους.

Οι μαύρες ελιές έχουν φθηνίσει κατά 1,40% και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα €4,47 το κιλό, ενώ οι πράσινες τσακιστές ελιές έχουν ακριβύνει κατά 4,34% και κυμαίνονται στα €3,36.

Στα θαλασσινά παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρσι στις φρέσκιες σουπιές και στο φρέσκο καλαμάρι (4,59% και 9,05% αντίστοιχα), ενώ το φρέσκο χταπόδι σημειώνει μικρή μείωση κατά 0,57%. Ενδεικτικά οι τιμές τους είναι: φρέσκιες σουπιές μεγάλες: €10,71/kg, φρέσκο καλαμάρι μεγάλο €16,40/kg, χταπόδι φρέσκο μεγάλο €15,21/kg.

Τέλος, η λαγάνα φαίνεται να αυξήθηκε κατά 1,96% και κατά μέσο όρο στοιχίζει €1,09.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, προκειμένου να βρουν τα προϊόντα και τις τιμές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home