Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τρέχει η ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο - Τα δεδομένα με αιτήσεις

Offsite Team -
15.01.2022 - 06:00

Τρέχει η ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο - Τα δεδομένα με αιτήσεις

Σοβαρό ενδιαφέρον για την νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Υπερκαλύφθηκαν οι αιτήσεις για συμμετοχή στην Α’ φάση του Σχεδίου Χορηγίας για Αγορά Ηλεκτρικού Οχήματος, σημειώνει ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Γιάννης Νικολαΐδης στην εκπομπή Offsite On Air την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022. 

«Είναι ένδειξη ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης, της διακίνησης με οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων και εναλλακτικών τρόπων διακίνησης», ανέφερε.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών με την λήξη του σχέδιου είχαν κατατεθεί συνολικά 4.613 αιτήσεις που αφορούν το Σχέδιο Χορηγίας για Αγορά Ηλεκτρικού Οχήματος (σ.σ όπως για παράδειγμα αγορά ιδιωτικού οχήματος, ηλεκτρικό όχημα ταξί, μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αναπηρικό όχημα κλπ).

Από αυτές τις 4613 αιτήσεις, προεγκρίθηκαν περίπου 1100, σύμφωνα με τον Γιάννη Νικολαΐδη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε ότι για αγορά καινούργιου αμιγώς ηλεκτρικού ιδιωτικού οχήματος έχουν γίνει 3400 αιτήσεις για 360 χορηγίες.

Μεγάλο ήταν επίσης, το ενδιαφέρον του κόσμου για απόσυρση του παλαιού του αυτοκινήτου και αίτηση για επιχορήγηση εισιτηρίων για διακίνηση με λεωφορείο.

Υπάρχει και λίστα με επιλαχόντες

Ειδικότερα, ο κ. Νικολαϊδης επεσήμανε ότι με την προέγκριση δίνεται περιθώριο 2 μηνών ώστε ο αιτητής να προχωρήσει στην παραγγελία ή αγορά του ηλ. αυτοκινήτου και αφού έρθει το αυτοκίνητο, μέσα σε περίοδο 12 μηνών να παραλάβει ο αίτησης το αυτοκίνητο, να το εγγράψει και μετά να προσκομίσει τα αποδεικτικά για να πάρει το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί.

Την ίδια ώρα, ο κ. Νικολαϊδης θέλησε να τονίσει ότι υπάρχει και λίστα με επιλαχόντες. «Επειδή συνήθως παρατηρείται 20-30% των αιτητών να μην προχωρούν σε υλοποίηση του σχεδίου να ενημερώσουν την αρμόδια υπηρεσία το γρηγορότερο για να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιο από τους επιλαχόντες να λάβει την χορηγία», ανέφερε.

Κάλεσε μάλιστα τον κόσμο να επικοινωνήσει με την ιστοσελίδα του ΤΟΜ για τις χορηγίες.

Την Δευτέρα οι αιτήσεις για ηλεκτρικά ποδήλατα

Για το ηλεκτρικό ποδήλατο, ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε ότι οι αιτήσεις ξεκινούν από την Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί.

Ο κ. Νικολαϊδης υπενθύμισε ότι οι αιτήσεις που θα πληρούν τις προϋποθέσεις θα εξετάζονται κατά σειρά προτεραιότητα υποβολής (first-come, first-served). και θα ήταν καλό όσοι ενδιαφέρονται να δουν τον οδηγό για το πως να υποβάλει κάποιος αίτηση ώστε να είναι σε ετοιμότητα την Δευτέρα. 

 Ταυτόχρονα ο κ. Νικολαΐδης απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί το εν λόγω σχέδιο λόγω των υψηλών προδιαγραφών του, σημείωσε ότι θα ανακοινωθεί και εκ των υστέρων σχέδιο επιχορήγησης για αγορά ηλ. Ποδηλάτων χαμηλότερου κόστους και διαφοροποιημένη χορηγία.

«Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να βγαίνουν τέτοια σχέδια καθώς είναι μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής του κράτους και της συμμετοχής μας στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της ΕΕ», πρόσθεσε.    

Σε διαβουλεύσεις για την πράσινη μετάβαση

Τέλος ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι ξεκινά άμεσα δημόσια διαβούλευση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία για επιπλέον δράσεις και ενέργειες για μετάβαση στις πράσινες μεταφορές και στη βιώσιμη κινητικότητα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Για παράδειγμα, μια δράση που αναμένεται να συζητηθεί είναι η απαγόρευση εισόδου σε συγκεκριμένες οδούς σε αυτοκίνητα που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία χαμηλών ή μηδενικών ρύπων.

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Διάσωση 60χρονου σε μονοπάτι της φύσης στο Τρόοδος (ΒΙΝΤΕΟ)

Offsite Team -
26.06.2022 - 18:30

Διάσωση 60χρονου σε μονοπάτι της φύσης στο Τρόοδος (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την διαμετακομιδή του στο Νοσοκομείο, επιστρατεύτηκε το ελικόπτερο της Αστυνομίας - Δείτε το βίντεο

Διασώθηκε την Κυριακή (26/6), στις 2 και μισή το απόγευμα, 60χρονος ο οποίος περπατούσε με άλλα άτομα στο μονοπάτι της φύσης «ΚΑΝΝΑΟΥΡΕΣ» στο Τρόοδος, σύμφωνα με την ανάρτηση της Αστυνομίας Κύπρου.

Για την διαμετακομιδή του στο Νοσοκομείο, επιστρατεύτηκε το ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, ο 60χρονος, έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο πόδι. Στο σημείο έσπευσαν μέλη των Αστυνομικών Σταθμών Τροόδους, Πλατρών και Κακοπετριάς, καθώς και μέλη του Εθελοντικού Τμήματος Εκτάκτων Αναγκών, για παροχή βοήθειας. 

Λόγω του δύσβατου της περιοχής, αλλά και της επικινδυνότητας, επιστρατεύθηκε το ελικόπτερο της Αστυνομίας το οποίο μετέβη στο σημείο όπου, αφού παρέλαβε τον τραυματία, τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου κρατήθηκε για νοσηλεία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Home