«Τρέχουν» για επάρκεια αίματος ενόψει διακοπών (βίντεο)

«Τρέχουν» για επάρκεια αίματος ενόψει διακοπών (βίντεο)

Αυξημένη ανάγκη για αίμα όλων των ομάδων

Έκκληση προς όλους τους πολίτες, αιμοδότες και μη, απευθύνει το Κέντρο Αίματος την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Τα μηνύματα προς αιμοδότες το τελευταίο διάστημα είναι αμέτρητα. Διαχρονικά ο Αύγουστος είναι ένας από τους δυσκολότερους μήνες για επάρκεια αίματος. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί κάθε χρόνο υπάρχουν οι καλοκαιρινές άδειες που ελαττώνουν σε κάποιο βαθμό την ροή των αιμοδοτών, ενώ οι ανάγκες παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Πέραν από αυτό όμως, έρχονται να προστεθούν και άλλοι λόγοι που σχετίζονται βέβαια με την πανδημία. 

Μιλώντας στην εκπομπή της Digital, «Offsite on air», ο Σωκράτης Μενελάου Αναπληρωτής Προϊστάμενος Κέντρου Αίματος, τόνισε για πολλοστή φορά πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αίμα το τελευταίο διάστημα. 

Δήλωσε πως «δεν μπορώ να πω ότι η ροή των αιμοδοτών είναι σε χαμηλά επίπεδα, αντιθέτως θεωρώ ότι είναι σε αρκετά καλά επίπεδα. Αυτή την περίοδο όμως έχουμε αρκετά αυξημένη ζήτηση παραγωγών αίματος και μάλιστα όλων των ομάδων»

Με βάση πάγιες συστάσεις των αρμόδιων με το αίμα φορέων, όλα τα εμβόλια, ανεξάρτητα με το ποιον ιό αφορούν, έχουν μικρή περίοδο προσωρινού αποκλεισμού από αιμοδοσία. Η περίοδος αυτή, σε όλες τις περιπτώσεις εμβολιασμών, καθορίζεται από τον τύπο του εμβολίου. Για αυτό άλλωστε στο ερωτηματολόγιο αιμοδότη, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, σημείο στο οποίο ο αιμοδότης ερωτάται κατά πόσον έχει εμβολιαστεί τις τελευταίες 28 ημέρες.

Τι ισχύει όμως για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

- Εμβολιασμός με σκεύασμα Pfizer/BioNTech ή Moderna: Προσωρινός αποκλεισμός 7 ημερών μετά από κάθε δόση.

- Εμβολιασμός με σκεύασμα AstraZeneca ή Johnson&Johnson: Προσωρινός αποκλεισμός 28 ημερών μετά από κάθε δόση.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς ο κ. Μενελάου σε ποιες ενέργειες προχωρά το Κέντρο Αίματος ενόψει και των διακοπών του Αυγούστου ώστε να μην υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα, ανέφερε πως «ο ένας άξονας είναι οι προγραμματισμένες αιμοδοσίες. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να έχουμε επάρκεια αίματος και να μεταγγίζονται όλοι οι ασθενείς μας».  

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Πρόσθεσε μάλιστα πως μετά από πρωτοβουλία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς θα πραγματοποιηθούν αιμοδοσίες σε όλα τα στρατόπεδα. 

Καταληκτικά ο κ. Μενελάου θέλησε να στείλε ένα μήνυμα κυρίως σε όσους  δεν είναι αιμοδότες, είτε αυτοί είναι νεαροί σε ηλικία, είτε πιο μεγάλοι. «Σε αυτή την περίοδο κρίσης που περνούμε θεωρώ ότι η προσέλευση όσων δεν ήταν αιμοδότες μέχρι τώρα είναι διπλά σημαντική». 

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε ο κ. Μενελάου

Home