Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τρέχουν οι διαδικασίες για ηπατολογική κλινική στην Κύπρο

Offsite Team
- 02.10.2022

Τρέχουν οι διαδικασίες για ηπατολογική κλινική στην Κύπρο

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite -  Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Με στόχο την ενίσχυση του τομέα της Υγείας με την εμπειρογνωμοσύνη που έχουν στο εξωτερικό ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα δεν διστάζει να επισκέπτεται Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες και εκεί και όπου χρειάζεται να προωθήσει συνεργασίες, σημείωσε κατά την παρέμβαση του στην εκπομπή Offsite On Air.

Όπως ανέφερε, στους τομείς που δεν είμαστε τόσο καλοί δεν διστάζουμε να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να πάμε στην άλλη άκρη του κόσμου για να επωφεληθούν και τα νοσοκομεία και οι ασθενείς μας. Την ίδια ώρα και η Κύπρος όπου υπερτερεί παρομοίως είναι πρόθυμη να προσφέρει τις γνώσεις της στον τομέα.

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στους δύο στόχους του, που αφορούν το Μακάρειο Νοσοκομείο αλλά και την δημιουργία του Περιφεριακού Γραφείου ΠΟΥ στην Κύπρο εντός του έτους.

Διαβάστε την συνέντευξη του κ. Χατζηπαντέλα στην Offsite On Air:

-    Κύριε Χατζηπαντέλα να ξεκινήσουμε με την πρόσφατη επίσκεψη σας στο Λονδίνο η οποία έγινε για συνεργασία στην αντιμετώπιση ηπατικών και ογκολογικών παθήσεων. Έχουμε κάποια εξέλιξη;

Η τελευταία εξέλιξη που είχαμε, όταν πήγαμε στο Λονδίνο μετά από μια σειρά εξορμήσεων στο εξωτερικό. Προηγουμένως είχαμε μια σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό με τους συναδέλφους του Υπ. Υγείας. Πήγαμε Φινλανδία, Τσεχία, Λονδίνο, Ιταλία. Πήγαμε με στόχο την ενίσχυση του τομέα της Υγείας με την εμπειρογνωμοσύνη που έχουν στο εξωτερικό για να πάρουμε βοήθεια από αυτά τα κέντρα.

Συγκεκριμένα πήγαμε στο Royal Free Hospital, ένα νοσοκομείο με εξειδίκευση σε ηπατολογικές παθήσεις καθώς στόχος μας είναι επειδή δεν υπάρχει ηπατολογική κλινική στην Κύπρο και επειδή είναι οι καλύτεροι, να έχουμε μαζί τους μια συνεργασία.

Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ειδικότερα το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου έλαβα ένα email από τον διευθυντή του νοσοκομείου ότι είναι διατεθειμένος να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συν αντίληψης, για την δημιουργία της ηπατολογικής κλινικής στην Κύπρο. Στην πορεία θα επισκεφθούν την Κύπρο και θα δουν τις εγκαταστάσεις μας θα μας δώσουν μια έκθεση για το τι χρειάζεται για να έχουμε μια ηπατολογική κλινική πάντοτε σε συνεργασία με το συγκεκριμένο νοσοκομείο. 

Έγιναν συναντήσεις και με το Royal Marsden που είναι ανάμεσα στα τρία καλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο για θεραπείες καρκίνου. Έγινε μια πρώτη γνωριμία με τον Γενικό Διευθυντή του Ογκολογικού της Τράπεζα Κύπρου, όπως επίσης και τον Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ Λευκωσίας και την Υπηρεσιακή Διευθύντρια του ΟκΥΠΥ άρα ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για να υπάρχει συχνή επικοινωνία και με το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

- Τις προηγούμενες μέρες υπογράφηκε και συμφωνία με το Ισραήλ η οποία προνοεί μεταξύ άλλων συνεργασία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αλλά και συνεργασία μεταξύ των ιατρικών ιδρυμάτων;

Υπογράφτηκε αυτή η συμφωνία στο Ισραήλ, με το οποίο συμφωνήσαμε να υπογράψουμε και μερικές άλλες συμφωνίες – διαδικασίες που θα τρέξουμε τον επόμενο μήνα. Αυτή η συνεργασία υπογράφτηκε προς όφελος της χώρας μας καθώς σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα μπορούμε να στέλνουμε ασθενείς μας στα νοσοκομεία του Ισραήλ. Τα άλλα σημεία που θέλουμε να συνεργαστούμε είναι αφορά την μεταμόσχευση οργάνων. Ένα νοσοκομείο που διατηρεί συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου μας έκανε πρόταση, όταν για παράδειγμα ένας ασθενής χρειάζεται μεταμόσχευση πνεύμονα, αυτή την στιγμή πρέπει να τον στείλουμε στο εξωτερικό και περιμένουμε να βρεθεί δότης από κάποια χώρα. Υπογράφοντας αυτή την συμφωνία, θα μπορεί ο ασθενής που χρειάζεται μεταμόσχευση πνεύμονα να πάει στο Ισραήλ να κάνει τις σχετικές εξετάσεις και όταν βρεθεί δότης στην Κύπρο θα μπορεί ο ασθενής να ταξιδέψει στο Ισραήλ για να γίνει η μεταμόσχευση. Τα μοσχεύματα, που έχουμε από Κύπριους, ουσιαστικά δεν τα «απολαμβάνουν» οι Κύπριοι ασθενείς, αλλά από όλο τον κόσμο.

Το δεύτερο πράγμα που θέλουμε να συνεργαστούμε, όταν επισκεφθήκαμε το δεύτερο μεγάλο νοσοκομείο, που μας παρουσίασαν όλες τις τελευταίες τεχνολογίες για την διαχείριση των νοσοκομείων. Για παράδειγμα υπήρχε μια μεγάλη οθόνη και σε αυτές μπορούσες να δεις πόσα άτομα είναι στις Α’ Βοήθειες, πόσα άτομα σε θάλαμο αναμονής, πόσα κρεβάτια θα χρειαστεί τις επόμενες ώρες, πόσα εξιτήρια θα δώσεις. Υπάρχει πρόθεση από αυτό το νοσοκομείο να κάνουν αυτοί την συνεργασία και με την Κύπρο. Θεωρώ πως μόνο με την τεχνολογία μπορούμε να βελτιωθούμε. Επίσης σε αυτό το νοσοκομείο μας παρουσιάσουν καινοτόμες πρακτικές στις Α’ Βοήθειες.

Για παράδειγμα δίνεται η ευκαιρία στον ασθενή να κάνει εγγραφή στις ‘Α Βοήθειες και το δεύτερο, σε περίπτωση που το επιθυμεί, μπορεί να κάνει τους πρώτους 5 ελέγχους που χρειάζεται ώστε να γίνει μια αρχική διάγνωση, όπως το μέτρημα της θερμοκρασίας, πίεσης, του οξυγόνου και έτσι υπάρχει και εξοικονόμηση σε νοσηλευτές. Την ίδια στιγμή με την τεχνολογία γνωρίζεις τι έχει ο ασθενής και αν είναι κάτι σοβαρό κτυπά το καμπανάκι για να το δουν άμεσα οι γιατροί.

Σε κάποιους τομείς η χώρα μας είναι καλύτερη από άλλες χώρες και την εμπειρογνωμοσύνη που έχουμε εμείς την δίνουμε σε αυτές. Αλλά στους τομείς που δεν είμαστε τόσο καλοί δεν διστάζουμε να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να πάμε στην άλλη άκρη του κόσμου για να επωφεληθούν και τα νοσοκομεία και οι ασθενείς μας.

-Είχατε θέσει ως προσωπικό σας στόχο το Μακάρειο Νοσοκομείο να αποκτήσει Τμήμα Πρώτων Βοηθειών. Που βρίσκεται αυτή η προσπάθεια;

Ευτυχώς ή δυστυχώς προστίθενται καινούργιοι στόχοι συνεχώς και ο χρόνος είναι περιορισμένος. Η μονάδα νεογνών που είναι στο Μακάρειο Νοσοκομείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, επομένως πρέπει να χτιστεί καινούργια μονάδα. 

Τις προηγούμενε 2 εβδομάδες έγινε μια προσπάθεια με διάφορους συνδέσμους και με τον ΟΚΥΠΥ για να δούμε αν μπορούμε να ανακοινώσουμε ταυτόχρονα και τη νέα μονάδα και τις Α’ βοήθειες για παιδιά στο Μακάρειο. Θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα μια συνάντηση με αρμόδιους στου Υπουργείο Υγείας και ελπίζω να έχουμε καλά νέα και να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν το συντομότερο την νέα μονάδα νεογνών. Αυτά είναι τα δύο επιπρόσθετα προσωπικά στοιχήματα που τρέχω κάθε εβδομάδα και ελπίζω να υλοποιήσω πριν την λήξη της θητείας μου.

- Ένα άλλο ανοικτό ζήτημα του υπουργείου σας είναι η λειτουργία του Περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Κύπρο. Που βρίσκονται οι διεργασίες; 

Την Παρασκευή (7/10) θα γίνει ένα συνέδριο στην Κύπρο που διοργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας με διάφορους Υπουργούς Υγείας ΕΕ και του Ισραήλ στην Λεμεσό ενώ θα παρευρεθεί και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, η Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Λοιμώξεως στην Ευρώπη καθώς και η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, η κα. Στέλλα Κυριακίδου.

Την Πέμπτη (6/10) πριν την έναρξη συνεδρίου θα υπογραφεί το προσύμφωνο με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Γενική Εισαγγελία από την οποία αναμένουμε την έγκριση για να πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι την Τρίτη (4/10) ώστε να μπορέσουμε να το υπογράψουμε την Πέμπτη (6/10).

Αφού υπογραφεί, τότε ο μεγάλος στόχος θα είναι για την 1/1/23. 

-    Να περάσουμε στα του κορωνοϊού καθώς λάβατε και εσεις χθες την δεύτερη ενισχυτική δόση. Τι να αναμένουμε ενόψει χειμώνα και πόσο σημαντικό είναι οι πολίτες να προχωρήσουν με ενισχυτική δόση;

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί χωρίς να υπάρχει πανικός στον κόσμο. Έχουμε δείξει ότι το σύστημα Υγείας μας μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Υπάρχουν οι μηχανισμοί, τα κρατικά νοσηλευτήρια. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Όλοι μας πρέπει να εμβολιαστούμε με την αναμνηστική δόση για να προστατευθούμε από τις νέες παραλλαγές. Επίσης να τηρούμε τα ουσιώδη μέτρα, δηλαδή όπου υπάρχει πολυκοσμία να φοράμε τις μάσκες μας, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και θεωρώ ότι και προβλήματα να έχουμε τον χειμώνα θα τα αντιμετωπίσουμε με την κατανόηση του κόσμου. Ο κόσμος μας στην Κύπρο έχει δείξει ότι στα δύσκολα περνούμε τις σωστές αποφάσεις και το έχουμε δει και κατά την διάρκεια της πανδημίας που είχαμε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη.

- Έχει συζητηθεί καθόλου προσφατα με την αρμόδια επιτροπή το θέμα της πλήρους άρσης ακόμα και της καραντίνας για κρούσματα;

Είχαν τερματιστεί όλοι οι περιορισμοί λόγω της άρσης μέτρων του προηγούμενου μήνα. Είχαμε μια αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και αν πρέπει να μειωθεί η καραντίνα ή να καταργηθεί δεν είναι κάτι για το οποίο θα διστάσουμε να το κάνουμε. Δεν είναι όμως στο τραπέζι αυτή την στιγμή.

Δείτε την συνέντευξη του κ. Χατζηπαντέλα στην Offsite On Air:

 

Home