Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τροχαίες Παραβάσεις: Πότε παίρνεις σίγουρα πρόστιμο

Offsite Team -
11.04.2022

Τροχαίες Παραβάσεις: Πότε παίρνεις σίγουρα πρόστιμο

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν δίνονται προειδοποιήσεις – Τι οδηγίες έχουν οι Αστυνομικοί

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Με στόχο τον έλεγχο υπέρβασης ορίου ταχύτητας, η τροχαία έχει εξοπλιστεί με τα νέα ραντάρ σε νέα οχήματα όπως δήλωσε στην εκπομπή Offsite on Air,  ο Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου. Τα νέα ραντάρ έχουν τοποθετηθεί και σε οχήματα της αστυνομίας αλλά και σε νέα οχήματα υπό κάλυψη, χωρίς σήματα της αστυνομίας.

Πως θα λειτουργούν τα νέα ραντάρ

Ο κ. Ευριπίδου διευκρίνισε ότι τα νέα ραντάρ θα χρησιμοποιούνται κυρίως στον αυτοκινητόδρομο και θα ελέγχουν την ταχύτητα ενώ το όχημα κινείτε (από πίσω ή από μπροστά) και σε περίπτωση υπέρβασης ορίου ταχύτητας, η αστυνομία θα ανάψει του φάρους του οχήματος και θα φωνάξει από μεγάφωνο για να σταματήσει το συγκεκριμένο όχημα.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο νέος εξοπλισμός ραντάρ έχει παραδοθεί και σε επαρχιακά κλιμάκια για χρήση σε δευτερεύοντες δρόμους (κατοικημένες περιοχές) με χαμηλότερα όρια ταχύτητας.

Εφόσον εντοπιστεί όχημα να υπερβαίνει το όριο ταχύτητας, η αστυνομία θα σταματά επιτόπου τον οδηγό οχήματος για να γίνεται η σχετική καταγγελία.

Σε περίπτωση που ο αστυνομικός δεν καταφέρει να σταματήσει το όχημα επί τόπου που έχει υπερβεί το όριο ταχύτητας, θα μπορεί να καλέσει τον παραβάτη τηλεφωνικώς για να τον ενημερώσει για τον εντοπισμό του σε συγκεκριμένη τοποθεσία με την συγκεκριμένη παράβαση, ενημερώνοντας τον για την επιβολή εξώδικου που θα μπορεί να παραλάβει από συγκεκριμένο αστυνομικό σταθμό. Σημαντικό να αναφερθεί ότι μπορεί και ο ίδιος ο αστυνομικός να διευθετήσει παράδοση του εξώδικου στη διεύθυνση του παραβάτη μετά από συνεννόηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μηδενική ανοχή

Όπως εξήγησε ο  Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου υπάρχουν οι βασικές/ σοβαρές αιτίες πρόκλησης συγκρούσεων, σοβαρών ή θανατηφόρων όπου εκεί υπάρχει μηδενική ανοχή για την έκδοσης εξώδικου. 

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές και η αστυνομία οι παραβάσεις αυτές είναι:

- η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, ειδικά σε κατοικημένες περιοχές 

- η χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ

- η μη χρήση ζώνη ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους

- η χρήση του κινητού τηλεφώνου

Παράλληλα όμως ο κ. Ευριπίδου υποστήριξε ότι υπάρχει η ευχέρεια στον κάθε αστυνομικό ο οποίος βρίσκεται επί τόπου να «ζυγίσει» το τι έχει μπροστά του και να ξεκινήσει από μια προφορική παρατήρηση ή μια γραπτή παρατήρηση, να προχωρήσει σε μια εξώδικη ρύθμιση ή να πάρει κάποιο άτομο στο δικαστήριο.

«Οι οδηγίες που έχει η αστυνομία είναι να εξασκούν την διακριτική τους ευχέρεια και κρίση ανάλογα με την περίπτωση και τις συνθήκες και να προβαίνουν στις κατάλληλες πράξεις», όπως δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι, «στόχος της αστυνομίας είναι οι οδηγοί να συμμορφώνονται διότι δεν είναι θέμα φορολογίας ή η προτροπή προς τα μέλη της αστυνομίας να καταγγέλλουν οποιαδήποτε παράβαση».  

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε ο κ. Ευριπίδου:

Home