Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τρομακτικά τα στοιχειά για την παιδική πορνογραφία στην Κύπρο

του Έκτορα Γεωργίου
- 06.02.2019

Τρομακτικά τα στοιχειά για την παιδική πορνογραφία στην Κύπρο

Thumbnail
Όλο και περισσότερα κρούσματα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της Αστυνομίας, με την έξαρση της παιδικής πορνογραφία στην Κύπρο, αφού μόνο για το 2018 καταγγέλθηκαν 133 υποθέσεις.

Διαβάστε επίσης: Νέα απάτη με emails - Τι πρέπει να προσέξετε

Στον χάρτη της διεθνούς παιδικής πορνογραφίας η Κύπρος

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που «έφτασε» μήνυμα από τα γραφεία της Ιντερπόλ στην Κύπρο για κρούσμα παιδικής πορνογραφία.

Κατόπιν επικοινωνίας που είχαμε με τον κ. Αντρέα Αναστασιάδη, Υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μας τόνισε, ότι τα περιστατικά εχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που ανησυχεί τις ιδιαίτερα τις Αρχές.

Μέσα σε πέντε χρόνια, τέτοιου είδους περιπτώσεις εξαπλασιάστηκαν, αφού το 2013 αριθμούσαμε 23 υποθέσεις - ενώ το 2018 φτάσαμε στον εξωφρενικό αριθμό για τα κυπριακά δεδομένα, των 133 υποθέσεων.

Με αφορμή την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου (5/2), ανατρέξαμε στα αρχεία της Αστυνομίας και σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα αδικήματα που έχει ενώπιον του το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συνολικά μας ανέφερε ο κ.Αναστασιάδης για το 2018 έφτασαν τα χέρια τους 294 υποθέσεις. 

Αναλυτικά: 133 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, 45 υποθέσεις hacking, 30 υποθέσεις πλαστογραφίας ηλεκτρονικών δεδομένων και άλλες περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Σύλληψη 46χρονου για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού

Τα εικονικά νομίσματα στην ζωή μας

Τα τελευταία χρόνια τα εικονικά νομίσματα (Bitcoin) μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, με τους κινδύνους να είναι αρκετοί.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, άρχισαν δειλά δειλά και στην Κύπρο οι απάτες τέτοιου είδους, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ανησυχητικές περιπτώσεις.

Γενικά όπως μας λέχθηκε από τον κ. Αναστασιάδη, στο γραφείο τους φτάνουν περίπου 300 υποθέσεις τον χρόνο, με την πρωτιά να κατέχει η παιδική πορνογραφία.

Διαβάστε επίσης: Υπό τετραήμερη κράτηση 26χρονος για παιδική πορνογραφία

Πρωτόγνωρη υπόθεση για τα χρονικά της Κύπρου 

Μια πρωτόγνωρη υπόθεση, είχαμε για τα κυπριακά δεδομένα το 2017 σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη.

Ο λόγος για τον 20χρονο που «έριξε» το δίκτυο γνωστής κυπριακής εταιρείας διαδικτύου. 

Όπως μας λέχθηκε, η υπόθεση είναι ακόμα στα δικαστήρια, για έκδοση του 20χρονου στην Αμερική.

Διαβάστε επίσης: Αναβολή για έκδοση Κύπριου φερόμενου ως χάκερ στις ΗΠΑ

Πως να προστατευθείτε στο διαδίκτυο και πως να καταγγείλετε μια υπόθεση

1.    Είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε ότι πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο, που μπορεί να είναι ακόμα και εγκληματίας.

2.    Συνομιλούμε διαδικτυακά μόνο με πρόσωπα τα οποία γνωρίζουμε και εάν είναι απόλυτα αναγκαίο να τους κοινοποιήσουμε προσωπικά μας στοιχεία, φωτογραφίες, πληροφορίες για την οικογενειακή μας κατάσταση, να το πράξουμε μόνο μέσω ιδιωτικής μας επικοινωνίας και όχι σε διαδικτυακό χώρο όπου πρόσβαση έχει οποιοσδήποτε άλλος χρήστης του διαδικτύου.

3.    Όταν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα ενός ηλεκτρονικού μηνύματος δεν ανοίγουμε για ανάγνωση το μήνυμα αυτό και δεν απαντούμε με δικό μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν υποψιαζόμαστε ότι το μήνυμα αυτό είναι κακόβουλο ή πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό (virus) το διαγράφουμε, ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε παραβίαση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας και την πιθανή υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων μας.

4.    Προτιμάμε τις ιστοσελίδες που περιέχουν το ακρώνυμο «https», στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, το «s» σημαίνει ασφάλεια, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά προϊόντων ή πληρωμή μέσω διαδικτύου.

5.    Αρκετές φορές άτομα, τα οποία έχουν «παρενοχληθεί» στο διαδίκτυο ή έχουν πέσει θύματα απάτης, δεν αναφέρουν τα περιστατικά αυτά στην Αστυνομία. Το γεγονός αυτό βοηθά τους διαδικτυακούς διαφθορείς να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους και να παραμένουν ατιμώρητοι. Η καταγγελία τέτοιων περιστατικών διαδικτυακού εγκλήματος στην Αστυνομία μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική στην αποτροπή τέτοιων εγκλημάτων.

Το αρμόδιο Γραφείο της Αστυνομίας - το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, (7πμ – 7μμ), στο τηλέφωνο 22808200 για οποιαδήποτε καταγγελία ή ακόμα και για απλές συμβουλές. Επίσης, το κοινό μπορεί να προβεί σε καταγγελία και μέσω της Ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελίας της Αστυνομίας, στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

Φόρμα καταγγελίας ηλεκτρονικού εγκλήματος

Home