Τσιούτης: Η εκτίμηση για 500 κρούσματα & η επαναφορά των SMS

Τσιούτης: Η εκτίμηση για 500 κρούσματα & η επαναφορά των SMS

Η εκτίμηση του για 500 κρούσματα αυτή την εβδομάδα - Τι λέει για ενδεχόμενο απαγόρευσης διακίνησης και επαναφορά SMS

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Κρίσιμη θεωρείται από τους επιδημιολόγους η εβδομάδα που διανύουμε, καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ από χθες το πρωί τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν το Σάββατο κατά τη σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Θυμίζουμε ότι τα μέτρα που ίσχυαν σε Λευκωσία και Λεμεσό την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν επεκταθεί σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Στη Λεμεσό όπου υπάρχει μεγαλύτερη έξαρση του ιού σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις, αποφασίστηκαν πιο στοχευμένα μέτρα.

Ωστόσο, σύμφωνα και με το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Κωνσταντίνο Τσιούτη, η έξαρση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες δεν αναμένεται να υποχωρήσει εντελώς τις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο αναμένεται μια μείωση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 

«Τα μέτρα που αφορούν κυρίως τις κοινωνικές συναθροίσεις και τέθηκαν σε εφαρμογή ανά το παγκύπριο, είναι πολύ πιθανόν να παραταθούν», δηλώνει στην Offsite o Δρ. Τσιούτης. 

Πρόσθεσε δε πως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, θα γίνεται κάθε εβδομάδα εκτίμηση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, έτσι ώστε η επιδημιολογική ομάδα να κρίνει εάν θα πρέπει να προτείνει την επέκτασή τους, ανάλογα με το πόσο απέδωσαν.  

Αυτοπεριορισμός στενών επαφών, η καλύτερη προφύλαξη

Άκρως ανησυχητικός είναι και ο μεγάλος αριθμός των στενών επαφών που έχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πλέον οι πολίτες διακινούνται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς, και είναι λογικό οι επαφές τους να έχουν αυξηθεί. 

Όπως σημειώνει ο Δρ. Τσιούτης, «ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που παρατηρούμε, είναι λογικός γιατί γνωρίζουμε πως όλοι μας έχουμε αρκετές επαφές».

Ωστόσο, ο Δρ. Τσιούτης θεωρεί πολύ σημαντικό τον αυτοπεριορισμό των στενών επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. «Είναι σημαντικό οι στενές επαφές να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες, και οι υπόλοιποι να μειώσουμε τις επαφές μας, για να μειωθούν τα περιστατικά». 

Βάσει των κρουσμάτων τις προηγούμενης εβδομάδας, υπολογίζεται ότι πέραν των 5000 ατόμων θεωρούνται στενές επαφές και έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό. «Εάν έστω ένα ποσοστό αυτού του αριθμού ‘σπάσει’ την καραντίνα, τότε είναι πιθανό κάποιοι από αυτούς να διαγνωστούν με κορωνοϊό, να τον μεταδώσουν και να αυξηθούν οι αλυσίδες μετάδοσης», τονίζει παράλληλα. 

Επιστρέφει το 8998;

Η σύσταση για περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 23:30 και μετά στην Λεμεσό, προκαλεί ανησυχία στους πολίτες καθώς θεωρούν ότι ίσως υπάρξει ξανά απαγόρευση της κυκλοφορίας. 

Κληθείς να σχολιάσει τους προβληματισμούς των πολιτών, και εάν θα ξαναμπει στη ζωή μας το «8998», ο αριθμός από τον οποίο ζητούσαμε άδεια για την διακίνησή μας, ο Δρ. Τσιούτης μας ανέφερε πως «από την στιγμή που υπάρχει ήδη σύσταση για περιορισμό της κυκλοφορίας στη Λεμεσό, σε συνδυασμό με την κατανομή των κρουσμάτων που θα προκύψουν αυτή την εβδομάδα αλλά και με το κατά πόσο τηρούνται ή όχι τα υφιστάμενα μέτρα, τότε δεν αποκλείεται να γίνει απαγόρευση την κυκλοφορίας από κάποια συγκεκριμένη ώρα και μετά»

Τόνισε δε πως ο περιορισμός της κυκλοφορίας και ο εγκλεισμός είναι το τελευταίο μέτρο το οποίο θέλουν να εφαρμοστεί, καθώς θα προκύψουν προβλήματα τόσο στην οικονομία αλλά και στην ψυχολογία των πολιτών. 

Μετά τη Λεμεσό, σειρά έχει η Λευκωσία

Η διασπορά του ιού στη Λεμεσό αλλά και ο εντοπισμός των κρουσμάτων σε συγκεκριμένους χώρους εστίασης, οδήγησαν την επιδημιολογική ομάδα να εισηγηθεί τα στοχευμένα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. 

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Λεμεσός βρέθηκε στο επίκεντρο, ο Δρ. Τσιούτης τόνισε πως η Λεμεσός έχει πλούσια νυκτερινή ζωή. «Ο εντοπισμός κρουσμάτων σε συγκεκριμένους χώρους εστίασης μας οδήγησε στο συμπέρασμα πως θα ήταν σωστό να παρθούν πιο στοχευμένα μέτρα. Όλα έγιναν βάσει των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες».

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα της Λεμεσού επεκταθούν και στη Λευκωσία, που είναι η δεύτερη πόλη στην οποία παρατηρείται έξαρση του ιού, ο Δρ. Τσιούτης τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί η κατάσταση και να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος, σε περίπτωση που αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα στην πρωτεύουσα».

«Πρέπει να δούμε που εστιάζεται το πρόβλημα, εάν τα κρούσματα είναι σε χώρους εργασίας, σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, εάν αφορούν νέους που κυκλοφορούν περισσότερο, ή εάν εντοπίζονται σε γάμους και βαφτίσεις»

Παράλληλα σημείωσε πως «κάθε φορά που αποφασίζουμε για μέτρα, πάμε στοχευμένα. Αυτό μέχρι στιγμής αποδείχθηκε ότι λειτουργεί καλά στην Κύπρο, κάτι το οποίο παρατηρήσαμε και στην Λάρνακα»

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώρια για πρόχειρες αποφάσεις, γι’αυτό ήδη υπάρχει από την επιδημιολογική ομάδα ένας σχεδιασμός σε περίπτωση που οι αλυσίδες μετάδοσης αυξηθούν. 

Δύσκολη η ιχνηλάτηση

Ήδη η ομάδα της ιχνηλάτησης βρίσκεται στα όριά της, αφού κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να έχει από 20 – 100 στενές επαφές. Κάτι το οποίο δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας την περασμένη Παρασκευή. Από τα 104 επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη προέκυψαν συνολικά 2500 επαφές.

Χθες το υπουργείο Υγείας δικαιολόγησε τον σχετικά μειωμένο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκε, τονίζοντας πως το Σαββατοκύριακο τα δύο μεγαλύτερα ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία διενεργούν δειγματοληψίες στην Επαρχία Λεμεσού ήταν κλειστά. 

Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό ο Δρ. Τσιούτης μας ανέφερε πως «υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια εργαστήρια λόγω φόρτου εργασίας να μην κατάφεραν να ελέγξουν όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις. Εάν κάποια τεστ δεν ελέγχθηκαν, έμειναν στα εργαστήρια κατά το Σαββατοκύριακο, και βγουν θετικά, η διαδικασία της ιχνηλάτησης θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο καθώς θα πρέπει να δηλωθούν οι στενές επαφές αρκετών ημερών πριν». 

Εκτιμήσεις για την εβδομάδα

Σε αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Δρ. Τσιούτης προχωρεί σε εκτιμήσεις για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Σε πρόσφατή του ανάρτηση, έγραψε τα ακόλουθα.

3

1

1

Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας σχολιάσει την εν λόγω ανάρτηση αφού οι αριθμοί που καταγράφονται είναι αρκετά αυξημένοι, κάτι που προκαλεί ανησυχία.

Χαρακτηριστικά μας ανέφερε πως «η εκτίμηση αυτή ήταν μη μαθηματική, ήταν περισσότερο μια απεικόνιση, παρά πραγματικός υπολογισμός. Με βάσει τα δεδομένα που είχαμε ενώπιον μας, με τον μέχρι τώρα αριθμό αναπαραγωγής αλλά και με τα άτομα που χρειάστηκαν νοσηλεία, ήθελα να δείξω την έκταση που θα μπορούσε να πάρει το πρόβλημα εάν συνέχιζαν οι επαφές μας να κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη εβδομάδα». 

Home