Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τσιρίδου: Απόδοση δικαιοσύνης σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων

Offsite Team -
29.11.2022 - 10:06

Τσιρίδου: Απόδοση δικαιοσύνης σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών τόνισε την αναγκαιότητα απόδοσης δικαιοσύνης

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Φωτεινή Τσιρίδου συμμετείχε την Τρίτη (29/11) διαδικτυακά σε Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέμα της Συνάντησης ήταν η εφαρμογή της αρχής της διεθνούς δικαιοδοσίας για τη βελτίωση της λογοδοσίας για σοβαρά διεθνή εγκλήματα.

Σε παρέμβασή της, η κα Τσιρίδου τόνισε την αναγκαιότητα απόδοσης δικαιοσύνης σε περιπτώσεις διάπραξης ποινικών αδικημάτων, που συνεχίζουν να αποτελούν πηγή ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο και, προς τούτο, την ανάγκη υιοθέτησης μίας διεθνούς προσέγγισης. Υπογράμμισε δε ότι το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι άπτεται των θεμελιωδών αρχών και αξιών τους.

,ξβξκ

Η κα Τσιρίδου επισήμανε, ωστόσο, ότι η ανάληψη διεθνούς δικαιοδοσίας από τις δικαστικές αρχές σε εθνικό επίπεδο αποτελεί ένα ιδιαίτερα περίπλοκο νομικό ζήτημα, καθότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εκδίκασης  ποινικών υποθέσεων για αδικήματα που έχουν διαπραχθεί εκτός της γεωγραφικής τους δικαιοδοσίας. Ως εκ τούτου, ανέφερε η κα Τσιρίδου, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει με προσοχή τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για εναρμόνιση των σχετικών εθνικών νομοθετικών πλαισίων, σεβόμενη πάντοτε τη συνταγματική τάξη των κρατών-μελών της, για να καταστεί δυνατή η καταχώρηση υποθέσεων ενώπιον δικαστηρίων σε διαφορετικές χώρες από αυτές όπου διαπράχθηκαν τα αδικήματα.

Η Κύπρος, τόνισε η κα Τσιρίδου, γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία της απόδοσης δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο, καθότι 48 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας, τα θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας συνεχίζουν να ζουν με το τραύμα του πολέμου. Η προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κατά τις διαδικασίες εκδίκασης υποθέσεων αυτής της φύσης, κατέληξε η κα Τσιρίδου.

Home