Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τσιρίδου: Με βραχιολάκια να εκτίουν την ποινή τους, όχι όμως όλοι

Offsite Team -
17.11.2021 - 06:00

Τσιρίδου: Με βραχιολάκια να εκτίουν την ποινή τους, όχι όμως όλοι

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πρόταση νόμου που θα αποσυμφορήσει τις Κεντρικές Φυλακές

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Ο  υπερπληθυσμός φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί τόσο την Διοίκηση των Φυλακών όσο και τους ανθρώπους που εκτίουν την ποινή τους, σύμφωνα και με την εικόνα που αποκόμισε η Επιτροπή Νομικών κατά την πρωτοποριακή επίσκεψη της στις Κεντρικές Φυλακές.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Κατά την συνεδρία που έκανε στην παρουσία ανθρώπων που εκτίουν την ποινή τους ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις συνθήκες των φυλακών, ο αριθμός των διαμένοντων ξεπερνά κατά εκατοντάδες τον αριθμό που θα έπρεπε να φιλοξενείται σημείωσε στην εκπομπή Offsite on Air, η Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, και Αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Πιο συγκεκριμένα, η κα Τσιρίδου αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική επιτήρηση ώστε να αποσυμφορηθούν οι κεντρικές Φυλακές χωρίς αυτό να υπονομεύει σε καμία περίπτωση την ασφάλεια των πολιτών.

Η κα. Τσιρίδου, ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή Νομικών, με την προηγούμενη της σύνθεση είχε καταθέσει πρόταση νόμου για να εισαχθεί ο κατοίκων περιορισμός στους υπόδικους και παρακολούθηση με ηλεκτρονική επιτήρηση και συνεχίζεται τώρα με την νέα σύνθεση της Επιτροπής.

Ποιος είναι ο στόχος του νομοσχεδίου

Το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης, το λεγόμενο βραχιολάκι, εφαρμόστηκε στην Κύπρο ξανά, ανέφερε, αλλά ήταν ένα μέτρο έκτισης της ποινής εκτός φυλακών. Αυτό που επεσήμανε η κα, Τσιρίδου, είναι ότι εξαίρεση θα αποτελούν από την ηλεκτρονική παρακολούθηση, σύμφωνα με την κα. Τσιρίδου πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα κατά των ηθών, παράβαση της οικογένειας νόμου,  εμπορίας προσώπου, προστασίας θυμάτων, σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών., ενώ γίνονται πολλές συζητήσεις για το ποιες κατηγορίες ποινής θα μπορούν αν υπάγονται σε ηλεκτρονική επιτήρηση.

Που βρίσκεται το θέμα ηλεκτρονικής επιτήρησης

Η πρόταση η οποία κατατέθηκε από την προηγούμενη Επιτροπή Νομικών σύμφωνα με την κα. Τσιρίδου,, αφορούσε τροποποίηση νόμου που αφορά τον «περί δικονομίας νόμο» για να αντιληφθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού αλλά και να προστατευθούν τα δικαιώματα του ανθρώπου με την προσθήκη με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο κράτησης. Η εν λόγω τροποποίηση συμπεριλαμβάνεται και στις εισηγήσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2017.

Επιπλέον, πρόσθεσε, η δεύτερη πρόταση νόμου, τροποποιεί «τον περι φυλακών νόμο», με προτεινόμενη ρύθμιση την ευθύνη επιτήρησης του υπόδικου με ηλεκτρονικό τρόπο να έχει το τμήμα φυλακών.

Σήμερα, η νέα σύνθεση της Επιτροπής Νομικών, επεσήμανε η κα. Τσιρίδου, μετά από ενδελεχή μελέτη εξέφρασε διάφορες απόψεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο μπορεί το Υπουργείο να προχωρήσει στην προετοιμασία ενός νομοσχεδίου που να εμπερικλείει όσα αναφέρθηκαν. 

«Αναμείνουμε να έχουμε μπροστά μας ένα τελικό κείμενο και να πούμε ότι πρώτο μας μέλημα η αποσυμφόρηση των φυλακών, ένα σύγχρονο σύστημα σωφρονισμού αλλά κύριο μέλημα μας η ασφάλεια της κοινωνίας.

«Να χτίσουμε μια σύγχρονη κοινωνία όπου ο πολίτης θα είναι ασφαλής», υπογράμμισε.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite on Air' η κα. Φωτεινή Τσιρίδου:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

 

Home