Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ξανά στο προσκήνιο οι σχολικοί συνοδοί - Μεγάλες οι ανάγκες

Κυπριάνα Σταύρου -
31.08.2022 - 06:20

Ξανά στο προσκήνιο οι σχολικοί συνοδοί - Μεγάλες οι ανάγκες

Πολλές καταγγελίες από γονείς - «Συνοδός προσέχει 5-6 παιδιά» - Τι θα αλλάξει με την λειτουργία του Κέντρου Αξιολόγησης

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Την Επιτροπή Παιδείας θα απασχολήσει ξανά το θέμα των σχολικών συνοδών, ένα θέμα το οποίο κάθε χρόνο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρόνιάς, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Μιλώντας στην OffsiteNews, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι στην σημερινή (31/8) συνεδρία των μελών της Επιτροπής Παιδείας, θα αποφασιστούν ακριβώς τα προβλήματα που θα τεθούν στην συνεδρία την επόμενης Τετάρτης (7/9), με την Επιτροπή να αναμένει αυτή την στιγμή το νομοσχέδιο για την λειτουργία του Κέντρου Αξιολόγησης από το Υπουργείο Παιδείας.

«Αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα μας λύσει τα χέρια», επεσήμανε ο κ. Μυλωνάς.

>>> Διαβάστε επίσης: Υπουργικό: Δημιουργία Κέντρου Αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης <<<

Τι θα αλλάξει με το Κέντρο Αξιολόγησης

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για το θέμα των σχολικών συνοδών και μια από τις απαιτήσεις των μελών της Επιτροπής είναι το Κέντρο Αξιολόγησης, στο οποίο τα παιδία θα πηγαίνουν σε γιατρούς για να αποφασίζουν αν χρειάζονται συνοδό ή αν χρειάζονται προσωπικό συνοδό.

«Στο κέντρο θα αξιολογούν τα παιδιά γιατροί και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς γιατί μέχρι σήμερα τα μωρά αξιολογούνταν από τις επαρχιακές επιτροπές που δεν είχαν κανένα αρμόδιο. Στο κέντρο θα υπάρχουν ειδικοί γιατροί που θα τα εξετάζουν, πχ. νευρολόγος για εξετάζει για νευρολογικά προβλήματα, ψυχολόγος για ψυχολογικά προβλήματα κτλ.», εξήγησε .

Κάθε χρόνο καταγγελίες από γονείς

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, αποτελεί πάγιο αίτημα της Επιτροπής Παιδείας ότι αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορούν να λυθούν, αλλά πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από όλους.

«Δυστυχώς ούτε το καλοκαίρι, σε συναντήσεις που είχαμε με διάφορους κρατικούς αξιωματούχους είχαμε ανταπόκριση, αφού  επιμένουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και αν υπάρχουν αυτά επιλύονται» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό δεν συμβαδίζει με τις καταγγελίες που γίνονται κάθε χρόνο από τους γονείς, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ένας συνοδός προσέχει μέχρι και 5-6 παιδιά. 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανάγκες για περισσότερους συνοδούς, ο κ. Μυλωνάς απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να γίνει προσπάθεια από όλους για να εξευρεθούν πόροι και να γίνουν προσλήψεις.

Αναφορικά με το πόσα παιδιά μπορεί να προσέχει ένας συνοδός, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε παιδιού, αφού ένα παιδί μπορεί να χρειάζεται τον συνοδό αποκλειστικά.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι το θέμα με τους σχολικούς συνοδούς δεν μπορεί να κλείσει τώρα τον Σεπτέμβρη, πριν την νέα σχολική χρονιά.

«Απλά θα συντονιστούμε και όπου υπάρχουν καταγγελίες θα τις διαβιβάζουμε το ΥΠΑΝ για να τις μελετά. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», είπε καταληκτικά.

Η θέση του Υπουργείου Παιδείας  για το ζήτημα

Μιλώντας στην OffsiteNews, αναφορικά με την θέση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το θέμα των σχολικών συνοδών, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε τα εξής:

«Έχουμε ένα σύστημα, μέσω του οποίου αποφασίζεται που θα δοθούν σχολικοί συνοδοί. Υπάρχουν οι επαρχιακές επιτροπές, υποβάλλονται τα αιτήματα, εξετάζονται και βγαίνουν αποφάσεις. Εμείς αυτές τις μέρες, ώσπου να ξεκινήσει το σχολείο στις 12 Σεπτεμβρίου, εξετάζουμε τις αιτήσεις και καταγράφουμε τις ανάγκες για να δούμε πόσους συνοδούς θα στείλουμε και που. Ακόμα δεν έχουν βγει οι αποφάσεις».

Αναφορικά με το Κέντρο Αξιολόγησης, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο μελλοντικά θα ξαναπάει στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με το τι θα γίνει και πως θα συγκροτηθεί.

Home