Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Ξεκλειδώνουν» τα χειρουργεία - Τα νέα δεδομένα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
16.05.2020 - 06:00

«Ξεκλειδώνουν» τα χειρουργεία - Τα νέα δεδομένα

Thumbnail
Προεργασία για τη Β Φάση ΓεΣΥ

O κορωνοϊός επηρέασε τα πάντα στη ζωή μας και ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει και την υγεία, αλλά και τα νοσοκομεία μας. Τα διατάγματα που εκδίδονταν σε πάρα -πάρα πολύ τακτά διαστήματα από το Υπουργείο Υγείας ελέω των αναγκών του κορωνοϊού, είχαν άμεση σχέση με  την απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων και ειδικά των μη επειγόντων χειρουργείων.

Ο ίδιος ο πολιτικός προϊστάμενος των Νοσοκομείων Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε τιτίβισμά του την Πέμπτη 14 Μαϊου τόνισε τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού προγραμματισμένων χειρουργείων που αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού, καθιστώντας ταυτοχρόνως απόλυτα αναγκαίο τον προγραμματισμό τους.

Ταυτοχρόνως, σε προηγούμενο τιτίβισμά του πάλι την Πέμπτη, ο Υπουργός εξήγγειλε την έναρξη της Β Φάσης του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020. 

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός την Πέμπτη είχε ενημερώσει σε τηλεδιάσκεψη την Επιτροπή Υγείας της Βουλής στην παρουσία του προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας - ΓεΣΥ Θωμά Αντωνίου για την έναρξη της Β Φάσης του Σχεδίου. Χαρακτηριστικά, ο κ. Ιωάννου, τόνισε στο ίδιο tweet ότι «προχωρούμε παρά τα προβλήματα και την καθυστέρηση λόγω κορωνοϊού για μια μεταβατική περίοδο».

Τι γίνεται με τα χειρουργεία

Τα τιτιβίσματα του Υπουργού μας βοηθούν να μπούμε στην ουσία του ρεπορτάζ που καταπιάνεται με τα χειρουργεία. Η Οffsite στη βάση των θέσεων του Υπουργού επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας  (ΟκΥΠΥ), Πάμπο Χαριλάου ο οποίος ανέφερε: «Εμείς στον ΟκΥΠΥ ακολουθούμε κάποια διατάγματα. Αυτά αφορούσαν μέχρι τώρα την αναβολή όλων των προγραμματισμένων χειρουργείων σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τη λειτουργία τους μόνο για επείγοντα περιστατικά». Ο κ. Χαριλάου τόνισε ότι  οι αναφορές του Υπουργού Υγείας είναι σαφείς: «Η συσσώρευση πολλών προγραμματισμένων χειρουργείων θέτει σε κίνδυνο το γενικό σύστημα Υγείας». Σημειώνεται ότι όπως πληροφορείται η Offsite, προ της πανδημίας γίνονταν τουλάχιστον 34 χειρουργεία καθημερινά.

Πληρότητα 60%

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟκΥΠΥ τόνισε ότι στη βάση των διαταγμάτων για τη λειτουργία των Νοσοκομείων ιδιωτικών και δημόσιων θα έπρεπε λόγω κορωνοϊού να καλύπτεται η πληρότητά τους κατά 60%. Άρα ένα 40% των Νοσοκομείων θα έπρεπε να παραμένει κενό λόγω της πανδημίας. Ερωτηθείς για το θέμα της πρόσληψης νοσηλευτών για κάλυψη αναγκών, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού νοσηλευτών τόσο για τα Δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Δυο ζώνες

Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν σε δυο ζώνες. Η μια αφορά τη ζώνη Covid 19. Δηλαδή, τα Νοσοκομεία θα δέχονται ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό και αναλόγως θα γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Η δεύτερη ζώνη θα είναι οι υπόλοιπες κλινικές των Νοσοκομείων που θα δέχονται εκ νέου ασθενείς.  Εντός της ζώνης αυτής είναι τα χειρουργεία που αποτελούν ζωτικής σημασίας Τμήματα των Νοσοκομείων. 

Home